27/5/10

Αναταραχή στην Εκκλησία της Κύπρου εξαιτίας της επίσκεψης του Πάπα

πηγή: Η Σημερινή, 27/5/2010
Της Ντίας Χαιλή
Αυστηρό μήνυμα προς τους Συνοδικούς απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κυρηνείας και Τριμυθούντος, και οι Χωρεπίσκοποι Καρπασίας και Αμαθούντος αντιδρούν και δεν θα παραστούν στην υποδοχή του Πάπα Βενέδικτου.
Ο Μακαριότατος δήλωσε ότι προηγήθηκε για το θέμα ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
«Στην Εκκλησία υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία λόγου και μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Αποφασίζει η Σύνοδος και η απόφαση της Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Αν θέλουν την Εκκλησία να στέκει ψηλά και να ομονοεί και να κατευθύνει σωστά το λαό μας, οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της Συνόδου», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.......
Εκτός από το Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του αντίθετος με την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος και ο Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα παραστούν στην υποδοχή του Πάπα, είτε στο αεροδρόμιο Πάφου είτε στην Αρχιεπισκοπή.

Κάποιοι Συνοδικοί υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη του Πάπα είναι επίσκεψη αρχηγού κράτους και δεν έχουν, ως εκ τούτου, την υποχρέωση να τον υποδεχθούν κατά την άφιξή του στην Πάφο.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι η πρόσκληση προς τον Πάπα δεν προέρχεται από την Εκκλησία αλλά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αυτό διευκολύνει την απόφασή τους.

Ορισμένοι άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν θα ήταν καθόλου κακό να υποδεχθούν ή να συναντηθούν με τον Πάπα, μέσα στα πλαίσια της ευγένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)