27/5/10

Τουρκία: Προαιρετικό μάθημα θρησκευτικών ζητάει δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης

πηγή: Το Ένθος, 27/5/2010
Τα παιδιά των χριστιανών, των Εβραίων και των άθεων πολιτών της Τουρκίας δικαιούνται να εξαιρεθούν από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς αυτό αφορά μόνο το δόγμα του σουνιτικού Ισλάμ.
Αυτό αποφάνθηκε διοικητικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ύστερα από προσφυγή ζευγαριού άθεων Τούρκων που ζήτησαν να μην παρακολουθεί το παιδί τους το μάθημα θρησκευτικών στη Δ’ Δημοτικού. Αρχικά η επιθεώρηση εκπαίδευσης απέρριψε το αίτημά τους.....
Oμως οι Τούρκοι δικαστές έκριναν πως η εξαίρεση αποτελεί άσκηση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας, που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεν αντιβαίνει στο τουρκικό Σύνταγμα.

Κύριος μοχλός πίεσης για την προαιρετική παρακολούθηση των Θρησκευτικών στα τουρκικά σχολεία είναι οι αλεβίτες (μετριοπαθές παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ) που αποτελούν το 25% του τουρκικού πληθυσμού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δύο σχόλια θα κάνω:
α.Θα υιοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας την απόφαση του διακστηρίου της Κωνσταντινούπολης; Μάλλον όχι.

β. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία όπου οι Αλεβίτες ζητουν προαιρετικό μάθημα, καμία θρησκευτική μειονότητα (μουσουλμάνοι, καθολικοί κλπ) δεν ζητάει τη μετατροπή του μαθήματος σε προαιρετικό. Κάτι τέτοιο (προαιρετικό μάθημα) ζητάνε στην Ελλάδα μόνο κάτι ψευτοκουλτουριάρηδες αριστερίζοντες άθεοι, αφδιάφοροι όχι μόνο για το Χριστιανισμό αλλά για κάθε θρησκευτική πίστη
γ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)