20/7/10

Συρία: «Έξω» το νικάμπ από τα πανεπιστήμια

πηγή: Τα ΝΕΑ
Υπό το φόβο να οδηγηθεί η χώρα πιο κοντά στο ακραίο Ισλάμ, η Συρία απαγόρευσε στις γυναίκες να φορούν νικάμπ-το είδος της μαντίλας που καλύπτει όλο το πρόσωπο- στα πανεπιστήμια.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το CBS, η κυβέρνηση πιθανότατα ανάγκασε περίπου 1.200 γυναίκες δασκάλες που φορούν μπούρκα (το ένδυμα που καλύπτει τη γυναίκα από το κεφάλι ως τα πόδια) να μετατεθούν σε δημόσιες υπηρεσίες, όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με μαθητές......
«Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Γκιαθ Μπάρακατ έδωσε τις οδηγίες. Στις γυναίκες που φορούν νικάμπ δεν θα επιτραπεί να εισέρχονται στα πανεπιστήμια της χώρας», επισήμανε κυβερνητική πηγή.

«Ο υπουργός απορρίπτει πλήρως αυτό το φαινόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις ακαδημαϊκές αξίες και την ηθική της κοινωνίας της Συρίας. Δεν θα επιτρέψουμε στις κόρες μας να γίνουν θηράματα στο μυαλό των εξτρεμιστών. Οι πολίτες της Συρίας έχουν δείξει την κατανόησή τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν αυτές τις κακές συνήθειες», τόνισε η ίδια πηγή, επικαλούμενη τον αρμόδιο υπουργό.

Η απαγόρευση δεν καλύπτει το χιτζάμπ (την μαντίλα που καλύπτει το κεφάλι και τα μαλλιά αλλά όχι το πρόσωπο) και δεν αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους. Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι το θέμα δεν έγινε αμέσως γνωστό μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι την περίοδο αυτή τονώνεται ιδιαίτερα το θρησκευτικό ισλαμικό αίσθημα ακόμη και μεταξύ μετριοπαθών -θρησκευτικά- πολιτών. Αυτή η αλλαγή αποδίδεται στην οργή που προκαλούν στον αραβικό ισλαμικό κόσμο οι εικόνες από την αιματοχυσία στο Ιράκ και από τη βία στα παλαιστινιακά εδάφη, οι οποίες κατακλύζουν καθημερινά τις τηλεοράσεις.

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της απαγόρευσης του νικάμπ στα πανεπιστήμια. «Τα χιτζάμπ και τα νικάμπ ήταν σύμβολο καταστολής και θρησκευτικού εξτρεμισμού επί εκατοντάδες χρόνια. Ήταν εργαλείο στα χέρια των φανατικών για να καταπιέζουν τις γυναίκες», επισήμανε ο 32χρονος μηχανικός Άχμεντ. «Είναι δυσάρεστο να θέλεις να συζητήσεις με μια γυναίκα και να μη μπορείς να δεις το πρόσωπό της. Δεν ξέρεις αν χαμογελά, αν είναι λυπημένη, χαρούμενη ή θυμωμένη».

Στην Ευρώπη

Στη Γαλλία, η απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στους δημόσιους χώρους θα συζητηθεί ενώπιον της Γερουσίας τον Σεπτέμβριο, ύστερα από την έγκρισή της από την Εθνοσυνέλευση.

Και στο Βέλγιο, η Κάτω Βουλή ενέκρινε την απαγόρευση των ενδυμάτων που καλύπτουν το πρόσωπο αλλά το μέτρο πρέπει να επικυρωθεί από την Άνω Βουλή.

Στη Βρετανία, όμως, ο υπουργός Μετανάστευσης Ντάμιαν Γκριν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανάλογες απαγορεύσεις. «Είμαστε μια ανεκτική κοινωνία, με αμοιβαίο σεβασμό» τόνισε.

Δημόσια συζήτηση για το ίδιο θέμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και στην Ισπανία. Ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος υπαινίχθηκαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού για την απαγόρευση της μπούρκας. Πάντως, η αρχή έγινε ήδη στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, όπου τον Ιούνιο απαγορεύτηκε η χρήση μπούρκας και νικάμπ στα δημοτικά κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)