28/10/10

Πανελλαδική αντίδραση των Θεολόγων για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

Τα σχέδια για το νέο Λύκειο που άφησε το Υπουργείο Παιδείας να διαρρεύσουν στον τύπο προβλέπουν την μετατροπή των Θρησκευτικών του Λυκείου σε επιλεγόμενο μάθημα. Παρόλο που η Υπουργός έσπευσε να μιλήσει για απλή πρόταση που δεν είναι επιλογή του Υπουργείου ωστόσο οι Θεολόγοι κινητοποιήθηκαν άμεσα ζητώντας τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Η πρόσφατη παραίτηση της Θάλειας Δραγώνα αποτελεί ασφαλώς μία νίκη στον αγώνα για υποχρεωτικά Θρησκευτικά στο Λύκειο. Αλλ΄ ο πόλεμος συνεχίζεται καθώς μετά τις εκλογές θα έχουμε την επίσημη πρόταση του Υπουργείου και δεν είναι απίθανο, παρά τις αντιδράσεις, να προταθεί επιλεγόμενο μάθημα θρησκευτικών. Αν κάτι τέτοιο συμβεί οι ήδη ευρισκόμενοι σε θέση μάχης Θεολόγοι θα αγωνιστούν, ο καθένας από το μετερίζι του μέχρι την απόσυρση τέτοιου σχεδίου και για την διατήρηση της υποχρεωτικότητας του θρησκευτικού μαθήματος....
Είναι δε βέβαιη και η αντίδραση της Διοικούσας Εκκλησίας που αναμένει την τελική πρόταση του Υπουργείου για να τοποθετηθεί επίσημα. Ήδη πολλοί Ιεράρχες βρίσκονται σε επικοινωνία με ενώσεις Θεολόγων και ενημερώνονται για το «νέο Λύκειο» μέσω Δελτίων Τύπων, εγγράφων και επιστολών των Ενώσεων θεολόγων αλλά και με άμεση επικοινωνία με τους Θεολόγους των σχολείων. Οι πλείστοι δηλώνουν την πρόθεσή τους να συστρατευθούν ή μάλλον να πρωτοστατήσουν σε έναν αγώνα ενάντια σε κάθε νέα υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος που τυχόν θα επιδιώξει το Υπουργείο Παιδείας.
Με τον πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών λίγο μετά τις περιφερειακές, είναι βέβαιη η ολοκληρωτική πολιτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος εάν προχωρήσει σε προτάσεις υποβάθμισης της χριστιανικής παιδείας στα σχολεία. Γιατί η διατήρηση της υποχρεωτικότητας του θρησκευτικού μαθήματος στα ελληνικά σχολεία δεν είναι απαίτηση μόνο του κλάδου των Θεολόγων αλλά και των περισσοτέρων γονέων, που είναι οι ψηφοφόροι και θέλουν τα παιδιά τους να διδάσκονται στα σχολεία τη χριστιανική Πίστη και την ελληνική Ιστορία.

(Στη στήλη του ιστολογίου αριστερά με τον τίτλο «Θρησκευτικά Λυκείου» διαβάστε τις αντιδράσεις των Θεολόγων της Μαγνησίας, της Λέσβου, της Κρήτης, των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, της Λάρισας, της Μακεδονίας και της Θράκης, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)