18/11/10

Ιωάννης Τάτσης, H Κάρτα του Πολίτου και οι έσχατοι χρόνοι

πηγή:Ορθόδοξος Τύπος, 19/11/2010

H Κάρτα του Πολίτου και οι έσχατοι χρόνοι
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Το ερώτημα που θέτουν πολλοί Χριστιανοί τον τελευταίο καιρό είναι τι θα πρέπει να πράξουν σχετικά με την κυβερνητική ρύθμιση για την Κάρτα του Πολίτη. Προσωπική γνώμη μου είναι ότι το όλο ζήτημα θα μπορούσε πολύ εύκολα να λυθεί αν υπήρχε μία σαφής τοποθέτηση της Ποιμαίνουσας Εκκλησίας με την οποία θα ξεκαθάριζε στην Πολιτεία ότι οι πιστοί συνολικά δεν θα δεχτούν τη ρύθμιση και δεν θα λάβουν την Κάρτα, όπως άλλωστε αρνήθηκαν παρόμοιες ρυθμίσεις οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Η άρνηση παραλαβής της Κάρτας από τους πιστούς συνολικά, καθ’ υπόδειξιν της Ποιμαίνουσας Εκκλησίας, θα ακύρωνε στην πράξη κάθε κυβερνητική προσπάθεια επιβολής της....
Είναι σαφές ότι η Κάρτα του Πολίτη δεν ταυτίζεται με το χάραγμα. Όπως επίσης είναι φανερό ότι η Κάρτα αυτή αποτελεί προπομπό του χαράγματος και κατατείνει στον όλο και πιο στενό έλεγχο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. Οι εξελίξεις τρέχουν τόσο στον τομέα του ελέγχου της προσωπικής ζωής των ανθρώπων με τεχνικά μέσα όσο και στην προσπάθεια επιβολής μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης, ώστε πολλοί πιστοί διερωτώνται αν πράγματι η γενιά μας ζει στους έσχατους χρόνους. Την απάντηση στο ερώτημα κανείς δεν μπορεί να δώσει αφού ο ίδιος ο Κύριος μας διαβεβαιώνει ότι «περὶ δὲ τῆς ἡμέρας ἐκείνης καὶ ὥρας οὐδεὶς οἶδεν, οὐδὲ οἱ ἄγγελοι τῶν οὐρανῶν οὐδὲ ὁ υἱός, εἰ μὴ ὁ πατὴρ μόνος» (Μτθ. κδ΄, 36). Μας διδάσκει επίσης ο Κύριος ότι στις έσχατες ημέρες ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες θα πλανήσουν «εἰ δυνατόν καὶ τοὺς ἐκλεκτούς»(Μαρκ. 13,23). Είναι επομένως πιθανόν στις έσχατες μέρες οι πιστοί, εκτός των άλλων, να στερηθούν και φωτισμένων ποιμένων που θα τους υποδεικνύουν τι είναι ορθό να πράξουν, αφού πιθανότατα ανάμεσα στους εκλεκτούς που θα πλανηθούν θα υπάρχουν ιερείς και επίσκοποι.
Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ανησυχούν τους πιστούς αλλά αντίθετα να τους αφυπνίζουν πνευματικά Το μόνο μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η απόκτηση μαρτυρικού φρονήματος. Ας αποβάλλουμε τον Χριστιανισμό του συμβιβασμού και της καλοπέρασης και ας ενδυθούμε μέσω της ασκητικής ζωής και της καλλιέργειας των αρετών το γενναίο φρόνημα των Mαρτύρων.
Πριν λίγες μέρες επισκεπτόμενος τη Θεσσαλονίκη προσκύνησα το σκήνωμα του Αγίου Δημητρίου. Εάν επί γης το λείψανο του Μεγαλομάρτυρος Aγίου αναβλύζει τέτοια άρρητη ευωδία, πόση άρα είναι η δόξα που απολαμβάνει εν ουρανοίς; Θα είμαστε ευλογημένοι από το Θεό εάν ποτέ κληθούμε να ακολουθήσουμε την οδό των Aγίων Μαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)