21/12/10

Άμεσος στόχος: Υποχρεωτικά Θρησκευτικά στην Α΄ Λυκείου

Οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Λύκειο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την Α΄ Λυκείου του επόμενου σχολικού έτους 2011-2012. Στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε: «Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α’ Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β’ και Γ’ Λυκείου». Η δήλωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθούν αρχικά αλλαγές στην Α΄ Λυκείου και οι αλλαγές στη Β΄ και Γ΄ να συζητηθούν εντός του επομένου έτους....

Οι πληροφορίες που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί αναφέρουν ότι στην Α΄ τάξη του νέου Λυκείου θα υπάρχουν 7 υποχρεωτικά μαθήματα και 3 ή 4 επιλεγόμενα. Είναι όμως αμφίβολο αν στα 7 υποχρεωτικά μαθήματα θα συμπεριλαμβάνονται τα Θρησκευτικά.
Άμεσα θα πρέπει να απαιτηθεί η διατήρηση υποχρεωτικού μαθήματος Θρησκευτικών στην Α΄ Λυκείου. Ακολούθως όταν γίνει η συζήτηση για τα Θρησκευτικά στις άλλες δύο τάξεις (Β΄ και Γ΄) το μάθημα θα πρέπει να διατηρήσει τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα.
Απόψεις θεολόγων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μετατροπής του μαθήματος στο Λύκειο σε επιλεγόμενο ως «μεγάλη πρόκληση» που θα αναδείξει την απήχηση του στις οικογένειες των μαθητών, δεν ωφελούν. Μάλλον είναι φωνές όσων είναι απρόθυμοι να συγκρουστούν με τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να πετύχουν τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος. Ποιος αλήθεια δεν αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει υποβάθμιση του μαθήματος, επειδή αυτό επιτάσσει η Νέα Εποχή την οποία υπηρετεί; Συντονισμένη αντίσταση όμως των πολιτών, κληρικών και πρωτίστως των Θεολόγων μπορεί να ανατρέψει τέτοιους σχεδιασμούς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ-ΑΡΘΡΟ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)