17/1/11

Αντιδράσεις Ιεραρχών για το μάθημα των Θρησκευτικών

Αντίθετοι με την στάση σιωπής απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια υποβάθμισης του θρησκευτικού μαθήματος εμφανίζονται αρκετοί επίσκοποι της Εκκλησίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ (16/1/2011) «Γνώστες του εκκλησιαστικού χώρου λένε πως ο κ. Ιερώνυμος αντιμετωπίζει την πιθανότητα να κατηγορηθεί από άλλους Μητροπολίτες για έλλειψη ικανότητας στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και για ανοχή στη διάθεση απαξίωσης που έχει η κυβέρνηση για την Εκκλησία. Και αυτό, λένε, φαίνεται από το πώς προσεγγίζει πολλά σημαντικά θέματα για την Εκκλησία, όπως είναι το μάθημα των Θρησκευτικών, οι προσλήψεις των κληρικών ή οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου περί «αντιπαραγωγικότητας» των ιερέων, αλλά και οι βίαιες αντιδράσεις κατά της Εκκλησίας γιατί τόλμησε να κατακρίνει, με το καυτό φυλλάδιο προς τον λαό που εξέδωσε, το Μνημόνιο και την παράδοση στους δανειστές»....
Αλλά και το Δίκτυο Εκκλησιαστικής Ενημέρωσης «Αναγραφές» σημειώνει: «Μερίδα Ιεραρχών τάσσεται έντονα κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και εισηγείται δυναμικές αντιδράσεις. Αντιδράσεις που θα θυμίζουν ακόμα και τον αγώνα κατά των ταυτοτήτων που έγινε πριν λίγα χρόνια ή τα συλλαλητήρια για την Εκκλησιαστική περιουσία την δεκαετία του 1980.Υποστηρίζουν ότι από τη μια το μάθημα των Θρησκευτικών, από την άλλη δηλώσεις και τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών για «αντιπαραγωγικούς Ιερείς» και τώρα το «πέντε προς ένα, «το ποτήρι ξεχείλισε» και δεν θα πρέπει πλέον η Εκκλησία να παραμείνει σιωπηλή. Μια σιωπή, την οποία χρεώνουν στον Αρχιεπίσκοπο, συγκρίνοντάς τον μάλιστα συχνά – πυκνά, με τον μακαριστό Χριστόδουλο, κάνοντας λόγο για τον τρόπο με τον οποίο εκείνος θα αντιδρούσε».

Αυτό που είναι βέβαιο είναι η πλήρης αντίθεση των Ιεραρχών σε ενδεχόμενο μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε επιλεγόμενο. Την ίδια στιγμή πολλοί Ιεράρχες αντιλαμβάνονται ότι η αλλαγή αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων Θρησκευτικών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος από ορθόδοξο πατερικό χριστιανικό σε θρησκειολογικό. Χρέος των θεολόγων να ενημερώνουμε τους επισκόπους των περιοχών μας αλλά και άλλους κληρικούς, συναδέλφους εκπαιδευτικούς και γονείς των μαθητών για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του περιεχομένου του θρησκευτικού μαθήματος. Συντονισμένη αντίδραση θα οδηγήσει στη διατήρηση τόσο του υποχρεωτικού όσο και του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

θα το θεωρήσω θαύμα αν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και λάβουν την πρέπουσα στάση φροντίζοντας πρωτίστως να έχουν το ακατηγόρητο.Κι αν κάποιοι κατηγορούν να είναι αβάσιμο.Αυτό θα είναι μεγάλο θαύμα.Όλοι καιγόμαστε και η ηγεσία της Εκκλησίας σιωπά!Ως χριστιανοί αισθανόμαστε προδομένοι.Ευτυχώς που ηγέτης και αρχηγός της Εκκλησίας επί της ουσίας είναι ο Χριστός και όχι άνθρωποι.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)