21/2/11

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΘ Ηλίας Φραγκόπουλος για το ζήτημα της επιλογής του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο


Σημαντική παρέμβαση για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο έκανε στην πρόσφατη ημερίδα του Βόλου ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) κ. Ηλίας Φραγκόπουλος. Αναφερόμενος στο σχέδιο για το νέο λύκειο που διέρρευσε στον τύπο και το διαδίκτυο, και εντάσσει το μάθημα στο μεγαλύτερο «καλάθι» επιλεγομένων μαθημάτων μαζί με άλλα έξι μαθήματα σημαντικής βαρύτητας για την εισαγωγή μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές (π.χ.Οικονομία) τόνισε:
 «Για το θέμα της επιλογής του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομάδα με επτά επιλεγόμενα μαθήματα. Το πρόβλημα είναι εντελώς πρακτικό. Το πρόβλημα δεν είναι τι ακριβώς θα σημαίνει η επιλογή και πως θα γίνει...Τα πολλά παιδιά θα έχουν φύγει στις άλλες ομάδες επιλογών και όσα θα μείνουν στην έβδομη επιλογή (ενν. να επιλέξουν το μάθημα των Θρησκευτικών) θα έχουν να αντιμετωπίσουν το θέμα: “Μα, εγώ θέλω να πάω στο πανεπιστήμιο. Οι οικονομικές σχολές είναι από εδώ. Άρα θα επιλέξω αυτό το μάθημα”. Τι θα μείνει για τα Θρησκευτικά;. Το θέμα είναι καθαρά πρακτικό και εκμηδενίζει πραγματικά το μάθημα των Θρησκευτικών».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κι όχι μόνο πρακτικό θα είναι το ζήτημα,αλλά και ποιοτικό...δηλαδή θαγίνει αντικείμενο φτυνής συναλλαγής η επιλογή των μαθημάτων: ποιό δεν εξετάζεται τον Ιούνιο;αυτό θα πάρω...σε ποιό ο καθηγητής δεν είναιπολύ απαιτητικός;κλπ,κλπ...άλλο ένα πείραμα του ΥΠΔΒΜΘ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ...

ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ν. είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Φραγκόπουλο για τις θέσεις του και την παρέμβασή του στην σχετική ημερίδα στο Βόλο. Απετέλεσε πραγματική ανάσα μέσα σε όσα ακούστηκαν τουλάχιστον στην αρχή στο συνεδριακό κέντρο της Μητροπόλεως. Πολύ καλή και η τοποθέτηση του Προέδρου της Ενώσεως στο Βόλο. Για τον κ. Μπαλογιάννη τι να πούμε. Μας έκανε να κρεμόμαστε κυριολεκτικά από τα χείλη του. Απλός, κατανοητός, αντλώντας τα επιχειρήματά του μέσα από την Αγ. Γραφή και τους Αγ. Πατέρες μας μετέδωσε ελπίδα και αισιοδοξία. Όντως ένας φωτισμένος επιστήμονας με χάρη Θεού. Όσο για τον μητροπολίτη μας τον κ. Ιγνάτιο τι να πούμε. Δεν θα ήθελα καν να σχολιάσω τη στάση του, απλά να πω ότι για μία φορά ακόμη λίαν επιεικώς μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επικοινωνιακή, διπλωματική και άγχρωμη. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τα όσα από καρδιάς μας κατέθεσε ο κ. Μπαλογιάννης. Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι επίσκοπος εις τύπον και τόπον Χριστού.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)