7/5/11

Απαιτείται δυναμική αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο

Η κυβέρνηση και ειδικότερα τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας εμφανίζονται αμετακίνητοι στο σχέδιο για το Νέο Λύκειο που ανακοίνωσαν, το οποίο μεταξύ άλλων υποβαθμίζει το μάθημα των Θρησκευτικών μετατρέποντάς το σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου, επιλεγόμενο στη Γ΄ Λυκείου και αλλοιωμένο στο περιεχόμενο και το χαρακτήρα του στις δύο αυτές τάξεις.
Ο Γ.Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και κύριος σχεδιαστής του Νέου Λυκείου Βασίλης Κουλαϊδής ερωτηθείς πριν λίγες μέρες για τη μετατροπή του μαθήματος στη Β΄ Λυκείου σε μονόωρο δεν έδωσε πειστική απάντηση αφού αρκέστηκε να πει ότι «είναι αλήθεια ότι έχουμε πει ότι δεν θέλουμε να έχουμε μονόωρα μαθήματα. Αλλά από την άλλη μεριά έχουμε προσπαθήσει το σχολικό χρόνο να τον εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να μην φορτώσουμε τα παιδιά με πάρα πολλές ώρες»... Επανέλαβε δε την ανακρίβεια ότι σήμερα υπάρχουν 49 μαθήματα στο Λύκειο (στην πραγματικότητα τα περισσότερα ανήκουν σε μια μεγάλη λίστα επιλεγομένων που δεν επιλέγονται ποτέ και δεν διδάσκονται σε κανένα Λύκειο και επομένως τα μαθήματα που διδάσκονται οι μαθητές είναι πολύ λιγότερα). Απέδωσε δε την μετατροπή των Θρησκευτικών σε μονόωρο στη Β΄ Λυκείου στην «προσπάθεια ανασυγκρότησης του αναλυτικού προγράμματος έτσι ώστε να περιλάβουμε την αναγκαία γνώση σε μικρότερο αριθμό γνωστικών αντικειμένων», όπως είπε.

Στην συνάντηση εξάλλου πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε απρόθυμη να δεχτεί το αίτημα του Αρχιεπισκόπου, των Ιεραρχών και των Θεολόγων για υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του Λυκείου και αρκέστηκε σε μία ανάλυση της φιλοσοφίας του Νέου Λυκείου και της νέας μάλιστα προοπτικής που επιθυμεί να δώσει στο θρησκευτικό μάθημα (προφανώς επιμένοντας και στην αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος).

Η παραπομπή του ζητήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο μαζί με όλα τα άλλα θέματα σε κοινή Επιτροπή Εκκλησίας και Πολιτείας, στην οποία θα προεδρεύει μάλιστα η Υπουργός Παιδείας, δεν σημαίνει άλλο κάτι παρά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσεις λύσεις στα φλέγοντα εκκλησιαστικά ζητήματα. Για όσους ξεχνούν εύκολα υπενθυμίζουμε ότι η συγκρότηση Επιτροπών για τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας είχε αποφασιστεί και σε προηγούμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Νοέμβριο του 2009. Στη συνεδρίαση μάλιστα της Ιεράς Συνόδου του επόμενου μήνα (Δεκεμβρίου 2009) η ΔΙΣ προχώρησε στη σύσταση έξι επιτροπών και όρισε τους Ιεράρχες που θα ήταν Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Επιτροπών αυτών. Στην Επιτροπή για την Παιδεία και την Νεότητα είχε τότε οριστεί Σύνδεσμος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Οι μήνες πέρασαν και οι Επιτροπές κανένα ουσιαστικό έργο δεν παρήγαγαν. Τώρα αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας νέας Επιτροπής με αμφίβολη και πάλι την αποτελεσματικότητά της.

Η κυβέρνηση μέσω της παραπομπής των ζητημάτων της Εκκλησίας σε Επιτροπές ουσιαστικά αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο και τη λήψη από κοινού με την Εκκλησία αποφάσεων που αφορούν σε ζητήματα της Εκκλησίας.

Το σχέδιο για το νέο λύκειο έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως. Τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας παρουσιάζονται απρόθυμα να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή επί του σχεδίου που ανακοίνωσαν. Το μόνο που μένει είναι η ψήφιση του σχεδίου στη Βουλή. Αν κάτι τέτοιο γίνει το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο θα έχει δεχτεί πολλαπλή υποβάθμιση και οι σχεδιάζοντες την πλήρη κατάργησή του θα ετοιμάσουν το επόμενο «χτύπημά» τους εναντίον του μαθήματος. Η οδός των «καλών σχέσεων» και του καλόπιστου διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να αποδίδει στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Όσοι αγωνιούμε για το μέλλον του θρησκευτικού μαθήματος οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε δυναμικές αντιδράσεις. Ο πιστός λαός πρέπει επιτέλους να γνωρίσει ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα υποβαθμίζει και πάλι το μάθημα των Θρησκευτικών. Αν κάποιοι στον θεολογικό και εκκλησιαστικό χώρο είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ένα τέτοιο δυναμικό αγώνα, κάνοντας τους προσωπικούς υπολογισμούς τους και μετρώντας τα δικά τους συμφέροντα ας μην το κάνουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε έως τέλους για υποχρεωτικό ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα σε όλες τις τάξεις του ελληνικού σχολείου γιατί πιστεύουμε ότι ο πιστός λαός και οι θεολόγοι των τάξεων πρέπει να έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το περιεχόμενο της παρεχόμενης στα παιδιά της Ελλάδος παιδείας και μάλιστα της σχετικής με την καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)