21/6/11

Θέσεις του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης στις σύγχρονες προκλήσεις

To Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης δημοσίευσε σήμερα (21/6/2011) στην επίσημη ιστοσελίδα του Θέσεις του απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναδημοσιεύουμε το κείμενο:
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., που ιδρύθηκε το 1982, εξακολουθεί από τότε ως σήμερα, να υπηρετεί την μελέτη της γραμματείας, της τέχνης και του πολιτισμού της Ορθοδόξου παραδόσεως έχοντας αποδώσει στην Εκκλησία, την Παιδεία, την Κοινωνία μεγάλο αριθμό ικανών στελεχών που αποφοίτησαν από αυτό...
Υπό τις σημερινές απαιτήσεις των καιρών το Τμήμα εξεπόνησε νέο Κανονισμό προγράμματος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών δίνοντας έμφαση σε νέα γνωστικά αντικείμενα συνδέοντα την Θεολογία με την Πληροφορική, την Οικολογία, την Παιδαγωγική, τον Πολιτισμό, τις Τέχνες.
Ήδη στο Τμήμα υπηρετούν 34 μέλη ΔΕΠ διαφόρων βαθμίδων, που εξελέγησαν άπαντα με αυστηρά και απολύτως ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς κανένα πρόβλημα από τον έλεγχο νομιμότητας του Α.Π.Θ. και του Υπουργείου Παιδείας.
Κατά την τελευταία, ιδίως, δεκαετία το Τμήμα αύξησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, και φιλοδοξεί να συνεχίσει την προσπάθειά του αυτήν, με σημαντικό αριθμό επιστημονικών συνεδρίων, που αναλαμβάνουν να οργανώσουν οι τέσσερις Τομείς του στα ειδικά γνωστικά αντικείμενα που υπηρετούν. Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος δραστηριοποιούνται σε διατμηματικές συνεργασίες (Ιατρική, Βιολογία κ.λπ.) και αναπτύσσουν συνεργασία σε διδακτικό και ερευνητικό επίπεδο με συναδέλφους τους Πανεπιστημίων του εξωτερικού (Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Ιασίου, της Πράγας, της Μόσχας, του Κιέλου, της Βασιλείας). Ενδεικτικώς αναφέρεται η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του Προέδρου και συναδέλφων του Τμήματός μας που με συναδέλφους τους άλλων Τμημάτων εξεπόνησαν την εξάτομη κριτική έκδοση των έργων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, σημαντικού λογίου του 12ου-13ου αι.
Το Τμήμα έχει ιδρύσει πρότυπο Εργαστήριο Παιδαγωγικής-Χριστιανικής Παιδαγωγικής, όπου με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα οι φοιτητές του ασκούνται στην διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών με παράλληλη συνεργασία του Εργαστηρίου με 50 Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Στο Τμήμα λειτουργεί Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών για την μελέτη των βιβλικών κειμένων και των συναφών επιστημονικών πεδίων (Πατρολογία, Θρησκειολογία).

Από πενταετίας στο Τμήμα λειτουργεί Σεμινάριο Ορθόδοξης Ερμηνευτικής Θεολογίας, στο οποίο προσκαλούνται και διδάσκουν επιφανείς πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι ξένων Α. Ε. Ι. Αμερικής και Ευρώπης. Με απόλυτη επιτυχία λειτουργεί από ετών Εργαστήριο Αγιογραφίας, όπου διδάσκεται η βυζαντινή ζωγραφική και η τέχνη του ψηφιδωτού, με το οποίο συνεργάζονται Έλληνες και ξένοι, ιδίως Βαλκάνιοι, αγιογράφοι. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η μελέτη της Ψαλτικής Τέχνης με εξειδικευμένο σεμινάριο διευθυνόμενο από μουσικολόγο μέλος ΔΕΠ καθώς και Σεμινάριο Λειτουργικής για ιερείς.

Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος αναπτύσσουν ενδιαφέρουσα συνεργασία με συναδέλφους τους των βαλκανικών χωρών, από τις οποίες προέρχονται πολλοί φοιτητές που παρακολουθούν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα ή εκπονούν διδακτορικές διατριβές υπό την εποπτεία μελών ΔΕΠ του Τμήματος. Λειτουργούν, επίσης, στο Τμήμα Ερευνητικό Ινστιτούτο Αγίου Δημητρίου και Δίκτυο Κειμενικής και Ερευνητικής Εκκλησιαστικής Παραδόσεως (ΚΕΕΠ), όπου, για πρώτη φορά, μελετάται η φιλολογική, θεολογική γραμματεία, άλλα συναφή συνδεόμενα με τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, και που τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώνονται σε ειδικές, κατ’ έτος, ημερίδες.

Το Τμήμα, ανοικτό πάντα στην κοινωνία, συνδιοργανώνει από εικοσαετίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης επιστημονικό συμπόσιο τιτλοφορούμενο «Χριστιανική Μακεδονία», όπου σε διεπιστημονική βάση μελετάται η σύνολη ιστορία της Χριστιανικής Μακεδονίας. Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος προσφέρουν αφιλοκερδώς τις επιστημονικές τους γνώσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ή συνεργάζονται με ομόρους Δήμους και Μητροπόλεις στην οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων ή με προσωπική συμμετοχή σε δραστηριότητές τους. Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος συμμετέχουν ενεργώς σε διάφορες επιτροπές της Διοίκησης του Α.Π.Θ., σε άλλες επιστημονικών σωματείων της χώρας. Το τμήμα συνδέεται με τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής και ειδικότερα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μετά την εκλογή του μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρου ως αναπληρωτή καθηγητή, καθώς και σε επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κύπρου.

Η επιστημονική δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος αντανακλάται στην πληθωρική παραγωγή διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών, υψηλού επιπέδου, που αναρτώνται στο Διαδίκτυο, καθώς και τη συγγραφή σημαντικών μελετών απ’ όλα τα μέλη ΔΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)