15/1/12

Ζητείται συµφωνία για το νέο Λύκειο

Ζητείται συµφωνία για το νέο Λύκειο
Γράφει η Μάρνυ Παπαματθαίου
Παλεύουν εκ νέου για τη... συναίνεση στο υπουργείο Παιδείας το ΠαΣΟΚ και η Νέα ∆ηµοκρατία. Το νοµοσχέδιο για το νέο Λύκειο που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή µένει αναγκαστικά πίσω και δεν αναµένεται να δοθεί στη δηµοσιότητα επισήµως αν δεν συνδεθεί µε πολιτική συµφωνία για το νέο εξεταστικό σύστηµα και δεν συµφωνήσουν απολύτως τα δύο κόµµατα στο περιεχόµενό του...
Με δεδοµένο λοιπόν ότι η Ν∆ δεν έχει λόγο να αποδεχθεί και δεύτερη µεγάλη εκπαιδευτική µεταρρύθµιση από το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά στον χώρο των σχολείων, η συµφωνίατων δύο κοµµάτων βασίζεται τώρα σε µία λεπτή ισορροπία. «Μα αν συµφωνήσουµε σε ένα σχέδιο µεταρρυθµίσεων στα σχολεία που ούτε καν έχει λάβει υπόψη του το πόρισµα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, τι θα µείνει για εµάς;» σχολίαζεανώτατο στέλεχος της Ν∆ σε συζήτηση που έγινε πρόσφατα στους διαδρόµους της Βουλής.

Αλλάζει, στη βάση αναζήτησης µιας πρώτης συµφωνίας µεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν∆, ο σχεδιασµός που είχε διαρρεύσει για το νέο εξεταστικό σύστηµα. Στη συζήτηση επανέρχεται το πόρισµα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, ουσιαστικά η πρόταση που φέρει την υπογραφή του καθηγητή και πρώην πρύτανη κ. Γ. Μπαµπινιώτη, στο οποίο και υπήρχε συγκεκριµένη πρόταση για το νέο εξεταστικό σύστηµα.

Επιστροφή... Μπαμπινιώτη
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήµατος», τα δύο κόµµατα έχουν κατ’ αρχάς συµφωνήσει σε δύο σηµεία τα οποία έχει συµπεριλάβει ο κ. Μπαµπινιώτης και σε παλαιότερες προτάσεις του επί του θέµατος: τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων από ανεξάρτητο φορέα εκτός του υπουργείου Παιδείας και τη χρησιµοποίηση τράπεζας πληροφοριών για την επιλογή των θεµάτων. Συζητείται εκ νέου ωστόσο και η πρόταση για εξεταστική διαδικασία περισσότερες από µία φορά τον χρόνο και σε περίοδο που θα επιλέγει ο κάθε υποψήφιος, προκειµένου να παρουσιάσει βαθµολογία αντίστοιχη µε εκείνη που θα απαιτούν τα τµήµατα ανώτατης εκπαίδευσης της επιλογής του.

Οι εκπρόσωποι της Ν∆ φαίνεται πάντως ότι διαφωνούν µε την επιλογή δύο κατευθύνσεων στη Β’ τάξη του Λυκείου και τριών κατευθύνσεων στη Γ’ τάξη του, πρόβλεψη που περιέχει το νέο νοµοσχέδιο. Και αυτό γιατί κρίνουν ότι µε τον τρόπο αυτό εντατικοποιείται το πρόγραµµα του σχολείου και συνδέεται ευθέως µε την εξεταστική διαδικασία. Επί του παρόντος έχει αλλάξει µόνο το όνοµα, µε τις «κατευθύνσεις» να έχουν γίνει «οµάδες µαθηµάτων».

Ρόλο «διαπραγµατευτή» έχει αναλάβει από την πλευρά του κόµµατος ο υπεύθυνος του τοµέα Παιδείας της Ν∆ κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος και βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις µε την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα ∆ιαµαντοπούλου και το επιτελείο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)