15/1/12

Τα κυριότερα άρθρα του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Μαθήµατα, πρόγραµµα σπουδών και ερευνητικές εργασίες
Το νέο νοµοσχέδιο για το νέο Λύκειο έχει ολοκληρωθεί και περιµένει το «πράσινο φως» για την κατάθεσή του, εφόσον τα δύο κόµµατα συµφωνήσουν. «Το Βήµα» εξασφάλισε το κείµενο του νοµοσχεδίου και παρουσιάζει σήµερα τα σηµαντικότερα άρθρα του.
Από το κείµενο πάντως έχουν ήδη αφαιρεθεί όλες οι λεπτοµερείς αναφορές σε συγκεκριµένα µαθήµατα διδασκαλίας, ενώ στα άρθρα του δεν περιλαµβάνονται πλέον αναλυτικές διατάξεις και λεπτοµέρειες. Τα συγκεκριµένα µαθήµατα που θα περιλαµβάνονται στα νέα προγράµµατα σπουδών θα καθοριστούν µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου µε προεδρικά διατάγµατα και υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας...

Το γενικό περίγραμμα
Οπως αναφέρεται συγκεκριµένα στο νέο νοµοσχέδιο για το νέο Λύκειο:

n Τα µαθήµατα του προγράµµατος σπουδών δεν θα υπερβαίνουν τα οκτώ στην Α’ τάξη, τα δώδεκα στη Β’ τάξη και τα δέκα στη Γ’ τάξη. Στον αριθµό των µαθηµάτων περιλαµβάνονται και οι ερευνητικές εργασίες.

n Το πρόγραµµα σπουδών της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου αποσκοπεί στην παροχή γενικής παιδείας. Το πρόγραµµα σπουδών της Β’ τάξης αποσκοπεί στον αρχικό επιστηµονικό προσανατολισµό των µαθητών, ο οποίος ολοκληρώνεται µε το πρόγραµµα σπουδών της Γ’ τάξης.

Θεματικές ενότητες
Με αυτές τις αρχές το πρόγραµµα σπουδών όλων των τάξεων περιλαµβάνει:

1. Μαθήµατα γενικής παιδείας, τα οποία είναι κοινά για όλους τους µαθητές.

2. Ερευνητικές εργασίες, τα θέµατα των οποίων επιλέγονται από τους µαθητές από τις ακόλουθες θεµατικές ενότητες:

α) Ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήµες.

β) Τέχνη και πολιτισµός. γ) Μαθηµατικά, φυσικές επιστήµες και τεχνολογία.

δ) Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη.

Ειδικότερα το πρόγραµµα σπουδών της Β’ τάξης περιλαµβάνει τρία «είδη µαθηµάτων». Ετσι εκτός από τα κοινά µαθήµατα γενικής παιδείας και τις ερευνητικές εργασίες προβλέπονται:

1. Τα µαθήµατα µιας εκ των ακόλουθων οµάδων: α) κλασικών και ανθρωπιστικών επιστηµών (οµάδα µαθηµάτων Α’) ή β) θετικών, τεχνολογικών επιστηµών και επιστηµών υγείας (οµάδα µαθηµάτων Β’).

2. Μαθήµατα γενικής παιδείας µε περιεχόµενο ανάλογο µε την επιλεγόµενη οµάδα µαθηµάτων.

3. Μεµονωµένα µαθήµατα επιλογής γενικής παιδείας ή εµβάθυνσης των γνώσεων στην επιλεγόµενη οµάδα µαθηµάτων.

Αντίστοιχα το πρόγραµµα σπουδών της Γ’ τάξης είναι πιο σύνθετο και προσφέρει τα εξής «είδη µαθηµάτων» εκτός από τα κοινά µαθήµατα γενικής παιδείας και τις ερευνητικές εργασίες:

1. Τα µαθήµατα µιας από τις ακόλουθες οµάδες: α) κλασικών και ανθρωπιστικών επιστηµών (οµάδα µαθηµάτων Α’), β) θετικών, τεχνολογικών επιστηµών και επιστηµών υγείας (οµάδα µαθηµάτων Β’), γ) οικονοµικών, πολιτικών και κοινωνικών επιστηµών (οµάδα µαθηµάτων ΑΒ’). Μέρος των µαθηµάτων µπορεί να είναι κοινό για µέχρι δύο οµάδες.

2. Μαθήµατα γενικής παιδείας µε περιεχόµενο ανάλογο µε την επιλεγόµενη οµάδα µαθηµάτων.

3. Μεµονωµένα µαθήµατα επιλογής γενικής παιδείας ή εµβάθυνσης των γνώσεων στην επιλεγόµενη οµάδα µαθηµάτων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

''Τα συγκεκριµένα µαθήµατα που θα περιλαµβάνονται στα νέα προγράµµατα σπουδών θα καθοριστούν µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου µε προεδρικά διατάγµατα και υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας...''
δηλαδή τα θρησκευτικά πουθα είναι;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)