29/2/12

Απάντηση Υπουργείου Παιδείας σε Αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Μιχαήλ Μπεκίρη για τα Θρησκευτικά του Γυμνασίου

Είχαμε προ καιρού δημοσιεύσει Ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιχαήλ Μπεκίρη προς την Υπουργό Παιδείας με θέμα «Αλλαγή της διδακτέας ύλης των θρησκευτικών της Β’ Γυμνασίου». Εκτός από την Ερώτηση αυτή που επισήμως δεν έλαβε απάντηση, ο ίδιος βουλευτής με Αναφορά του προς το Υπουργείο Παιδείας μεταβίβαζε το άρθρο του Τύπου της Κυριακής (15/1/2012) με τίτλο «Διώχνουν την Παναγιά από τα σχολεία;». Στην Αναφορά αυτή απάντησε το Υπουργείο Παιδείας με τα ίδια ακριβώς λόγια (κατά λέξη εκτός του ονόματος του ερωτώντος βουλευτή) που είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου (δείτε την Απάντηση εκείνη ΕΔΩ).
Η Απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην Αναφορά του βουλευτή Μιχαήλ Μπεκίρη...
«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο σας και σε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο κατέθεσε ως Αναφορά ο Βουλευτής κ. Μ. Μπεκίρης σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στη Β' Γυμνασίου, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Τα Θρησκευτικά σήμερα τείνουν σταθερά να είναι ένα μάθημα ανοικτό και ανεκτικό προς τις άλλες χριστιανικές ομολογίες αλλά και τις άλλες θρησκείες με γνωσιακό και παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου έχει ήδη εκπονηθεί και εφαρμόζεται από φέτος πιλοτικά ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) και στα Θρησκευτικά. Η πρόταση για το νέο ΠΣ στα Θρησκευτικά κινείται στην κατεύθυνση, αφενός, του θρησκευτικού γραμματισμού των μαθητών και. αφετέρου, της κριτικής εκπαίδευσης. Μια θεμελιώδης καινοτομία ως προς την επιλογή των περιεχομένων του νέου ΠΣ είναι το άνοιγμα γνωριμίας με τις θρησκείες του κόσμου σε όλες τις τάξεις όπου διδάσκεται.
Η θρησκευτική αγωγή στο Νέο Σχολείο όχι μόνο δεν παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία κανενός μαθητή, αλλά αντίθετα, απευθύνεται και ενδιαφέρει όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως ομολογίας ή θρησκεύματος. Ο άξονας αυτός πρόκειται να επεκταθεί και στα Θρησκευτικά του Νέου Λυκείου και πιο συγκεκριμένα θα αφορά τον διάλογο θρησκείας και πολιτισμού σε σχέση με τη σημερινή εποχή και την κοινωνία της ύστερης νεωτερικότητας , καθώς και τα ποικίλα ζητήματα ηθικού κυρίως προβληματισμού που αυτή θέτει.»
Απάντηση Υπ Παιδείας σε Αναφορά του Μιχαήλ Μπεκίρη για τα Θρησκευτικά Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)