20/3/12

Άγνωστος ο χαρακτήρας του μαθήματος και οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά

Το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο μετατίθεται για μετά τις εκλογές, όπως όλα δείχνουν. Τούτο σημαίνει ότι και οι σχετικές προβλέψεις για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο θα οριστικοποιηθούν μετά τις εκλογές, με άγνωστο βεβαίως ακόμη το πρόσωπο που θα κατέχει την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τότε...

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πλέον ποιο ωρολόγιο πρόγραμμα θα ακολουθήσει την επόμενη σχολική χρονιά, η φετινή Α΄ τάξη Λυκείου. Το μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα προβλέπει στη Β΄ τάξη δίωρο υποχρεωτικό μάθημα Θρησκευτικών. Προφανώς την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρξουν όμως διαφοροποιήσεις του προγράμματος αυτού. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα επεκταθεί και στην τάξη αυτή το μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας, το οποίο είναι τρίωρο και για την εφαρμογή του οποίου απαιτείται μείωση των ωρών κάποιων από τα μέχρι σήμερα διδασκόμενα μαθήματα. Αν η εφαρμογή της Ερευνητικής Εργασίας συνοδευτεί από την κατάργηση των μέχρι σήμερα υπαρχόντων επιλεγομένων μαθημάτων εξοικονομούνται δύο διδακτικές ώρες. Δεν είναι απίθανο όμως να υπάρξει και μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μονόωρο ώστε να εξοικονομηθεί η άλλη μία ώρα. Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια, αλλά ποιος αλήθεια γνωρίζει το ωρολόγιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί του χρόνου στη Β΄ τάξη Λυκείου; Ποιος μπορεί να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα των μαθητών της φετινής Α΄ τάξης Λυκείου σχετικά με την επόμενη σχολική χρονιά;
Θολό παραμένει το τοπίο και για τα νέα προγράμματα σπουδών Δημοτικού και Γυμνασίου. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή τους θα συνεχίσει να είναι πιλοτική και την επόμενη σχολική χρονιά (2012-2013). Σχολικοί Σύμβουλοι διαφόρων ειδικοτήτων ωστόσο σε συναντήσεις εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σε όλα τα σχολεία ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, το μάθημα των Θρησκευτικών αλλάζει ριζικά αφού στα νέα προγράμματα σπουδών για αυτό, εγκαταλείπεται ο ορθόδοξος χριστιανικός χαρακτήρας του μαθήματος, η διδασκαλία Παλαιάς και Καινής Διαθήκης και της εκκλησιαστικής ιστορίας, και το μάθημα μετατρέπεται σε θρησκειολογικό.
Οι κρίσιμες αποφάσεις για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου και τα νέα προγράμματα σπουδών για Δημοτικό και Γυμνάσιο, με όλες τις συνέπειες που αυτά θα έχουν στο μάθημα των Θρησκευτικών, θα ληφθούν προφανώς από τον επόμενο Υπουργό Παιδείας. Η ευθύνη των Θεολόγων δεν εξαντλείται μόνο στην ψήφο τους κατά την εκλογική διαδικασία αλλά και στις ενέργειες που κάνουν σε όλα τα επίπεδα για την διατήρηση υποχρεωτικού ορθοδόξου μαθήματος Θρησκευτικών σε όλη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσοι εύκολα επαναπαύονται μεταθέτοντας τις παρεμβάσεις τους για το μέλλον, ας μη λησμονούν ότι χθες φτάσαμε στο παρά πέντε της ψήφισης νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο που δεν θα είχε προφανώς και τις ευνοϊκότερες προβλέψεις για το θρησκευτικό μάθημα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Δεν μου πήγαινε να καταθέσω στη Βουλή τα νομοσχέδια για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος , όταν στις συναντήσεις που είχα με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και τις ΔΟΕ μου είπαν ότι δεν είχαν ιδέα για το περιεχόμενό τους».


Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτης σε φιλική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς συντάκτες και τόνισε «Εάν είχε μπει σε συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς τότε θα μπορούσε να είχε προωθηθεί».
Μάλιστα ο Μπαμπινιώτης είπε ότι αν το έκανα αυτό τότε θα επρόκειτο για «κουκούλωμα» και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν είμαι πολιτικός να επιμείνω να περάσει τώρα για να το πιστωθώ".

http://www.esos.gr/dimosia-ekpaidefsi/defterovathmia/item/27915-20-3-2012.html

Ανώνυμος είπε...

και παράλληλα τα κόμματα θα εκμεταλλευτούν τις ελπίδες του κοσμάκη ξανά ......

Ανώνυμος είπε...

Δε θα ψηφίσουμε κανέναν αν δε μας ανακοινώσουν τι προβλέπουν τα σχέδια τους. Τις κουτοπονηριές αλλού ... Αρκετά μας χρησιμοποίησαν ... Τώρα που οι υποψήφιοι βουλευτές θα σας ζητούν ψήφο ζητήστε τους και εσείς επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου για τα νέα προγράμματα αλλιώς παραπέμψτε τους μετά τις εκλογές και εσείς ...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)