25/7/12

Τα «κοινά χαρακτηριστικά του Αγίου Αθηναγόρου και του Μητροπολίτου Ιλιού Αθηναγόρου», η σημασία των πολυαρχιερατικών συλλείτουργων και το «δώρο για τη γιορτή του Σεβασμιωτάτου»

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος την είδηση με τίτλο "Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα". Δικός μας είναι μόνο ο τίτλος της ανάρτησης αυτής και οι υπογραμμίσεις (με έντονο χρώμα) στο κείμενο. Κι αν θέλετε γελάτε... Ή μήπως όλα αυτά είναι άξια δακρύων;
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα
Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του Αγίου Αθηναγόρου, του απολογητού και φιλοσόφου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. κ. Αθηναγόρας..


Ο Μέγας Εσπερινός τελέστηκε στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ντάρδιζας, όπου οι μοναχές φιλοξένησαν το πλήθος των επισήμων και του λαού που ανέβηκαν στο μοναστήρι της Πάρνηθας για να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους.

Ο Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκαν στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πετρουπόλεως. Συλλειτουργούντες με τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Ιλίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισσαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος. Συμπροσευχόμενοι παρίσταντο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκρας κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αβύδου κ. Κύριλλος.

Επίσης παρέστησαν οι δήμαρχοι Ιλίου κ. Ζενέτος, Αχαρνών κ. Ντούρος, Φυλής κ. Μπουραΐμης και Αγίων Αναργύρων και Καματερού κ. Σαράντης καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος εμπνεόμενος από το έργο του Αγίου Αθηναγόρου «περί της Αναστάσεως των νεκρών» ομίλησε επικαίρως, ενώ αναφέρθηκε και στα κοινά χαρακτηριστικά του Αγίου Αθηναγόρου και του Μητροπολίτου Αθηναγόρου. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία των πολυαρχιερατικών συλλείτουργων, τονίζοντας ότι αυτά δείχνουν την ενότητα της Εκκλησίας αλλά και δίνουν δύναμη στον εορτάζοντα Επίσκοπο, ο οποίος γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος αλλά μπορεί να σηκώνει ευκολότερα το φορτίο του, στηριζόμενος στους αδελφούς του.

Με έναν αρκετά ασυνήθιστο και αναπάντεχο τρόπο εόρτασε τα ονομαστήριά του και δέχθηκε ευχές ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. κ. Αθηναγόρας. Ο χώρος των νεανικών κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον οποίο φιλοξενούνται φέτος οι κατασκηνωτικές περίοδοι της Μητρόπολης Ιλίου, αποτέλεσε το χώρο στον οποίο ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές αρχιερέων, συγγενών και φίλων μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος και εκπρόσωποι της δημοτικής κοινότητας Αυλώνα.

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς ο Σεβασμιώτατος γευμάτισε με τους καλεσμένους του με φόντο τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο της κατασκήνωσης και αφουγκραζόμενος τις ζωηρές φωνές των κατασκηνωτών, οι οποίοι ακολουθώντας το ημερήσιο πρόγραμμά τους έκαναν συχνά αισθητή την παρουσία τους. Από την όμορφη αυτή ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να λείπει και μια καλλιτεχνική νότα ή οποία δόθηκε από ομάδα κατασκηνωτών, οι οποίοι χάρισαν στους παρευρισκόμενους ένα σύντομο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο δώρο για τη γιορτή του Σεβασμιωτάτου ήρθε το απόγευμα της ίδιας μέρας όταν στο χώρο της κατασκήνωσης κατέφθασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ Ιερώνυμος για να του δώσει τις ευχές του αλλά και για να ευλογήσει τους κατασκηνωτές και τα στελέχη των δύο περιόδων. Μετά από μια σύντομη βόλτα στους χώρους της κατασκήνωσης ο Μακαριώτατος παρευρέθηκε στην υποστολή της Ελληνικής σημαίας όπου και γνωρίστηκε με τους κατασκηνωτές της Α’ περιόδου. Παρ’ όλα αυτά η επίσκεψή του δεν τελείωσε εκεί καθώς παρακάθισε και στο δείπνο που ακολούθησε. Αξιοσημείωτη ήταν η υποδοχή που του επιφύλασσαν οι κατασκηνωτές οι οποίοι με το ρυθμικό χειροκρότημά τους εκδήλωσαν τη χαρά και την ευχαρίστησή τους για την παρουσία του ανάμεσά τους.

Μετά το πέρας του δείπνου ο Μακαριώτατος παρακολούθησε την καθιερωμένη ψυχαγωγία των κατασκηνωτών με ζωντανή ορχήστρα και χορευτική ομάδα. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του έδωσε στον Μητροπολίτη Ιλίου τις θερμότερες ευχές του για υγεία και μακροημέρευση ενώ ανανέωσε με στελέχη και κατασκηνωτές το ραντεβού για την επόμενη κατασκηνωτική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)