3/9/12

Υπουργός Παιδείας, "Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας δε σημαίνει παραπάνω χρήματα"

Ανοιχτός στο θέμα της εξεταστικής για το μνημόνιο εμφανίζεται ο υπουργός Παιδείας και πολιτισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. "Παραμένουν ερωτήματα για τους χειρισμούς του τότε πρωθυπουργού και θα πρέπει να απαντηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο", δηλώνει στη συνέντευξη του στη REAL NEWS. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι: "δεν θα υπάρξουν ριψασπίδες" στην ψήφιση των μέτρων και δηλώνει ότι "το 2013 θα είναι η χρόνιά της ανάπτυξης". Εξετάζει σοβαρό το ενδεχόμενο για την επαναφορά της βάσης του 10.
Εν όψει των κινητοποιήσεων στον χώρο της παιδείας, προειδοποιεί ότι: "οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς εξαιρέσεις".

Θα είναι αυτά τα τελευταία μέτρα κ. υπουργέ;
Είναι δύσκολα, αλλά θα είναι τα τελευταία. Θα είναι τα τελευταία, γιατί πλέον το κλίμα αλλάζει και σ’ ότι αφορά στην αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και σ΄ότι αφορά στην πολιτική Ευρώπη. Η εφαρμογή των διαθρωτικών αλλαγών που δεν δημιουργούν εκ νέου ελλείμματα και η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας θα φέρουν και μέτρα ανάκαμψης από την Ευρώπη. Το επόμενο δίμηνο είναι καθοριστικό, ωστόσο βλέπουμε πια το φως στην άκρη του τούνελ.

Θα πρέπει να επιβληθεί κομματική πειθαρχία για την ψήφιση των μέτρων;
Δεν θα χρειαστεί. Δεν θα υπάρξουν ριψάσπιδες σε αυτήν τη μάχη. Όλοι κατανοούν πόσο κρίσιμη είναι αυτή η εποχή, όλοι αντιλαμβάνονται τη στωικότητα και την καρτερία με την οποία οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής. Το 2013 θα είναι η χρονιά της ανάπτυξης.

Τι άλλαξε και δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.; μιλούσατε για αποκατάσταση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και τώρα το «τσεκούρι» αγγίζει και αυτούς.
Κεντρική προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά ήταν η εθνική σωτηρία. Οι επιμέρους προεκλογικές δεσμεύσεις θα τηρηθούν αφού επιτευχθεί ο μείζων στόχος.

Αν έρθει στη Βουλή η υπόθεση με τους ισχυρισμούς Ρουμελιώτη, ότι δηλαδή το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το μνημόνιο θα αποτύχει και ο Στρος-Καν το είχε πει και στον Παπανδρέου, θα πρέπει να γίνει Εξεταστική;
Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για τους χειρισμούς τού τότε πρωθυπουργού για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο και για τη διαπραγμάτευση που έκανε ή δεν έκανε. Αυτά θα πρέπει να απαντηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Για απεργίες προειδοποιούν δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί. Θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια;
Σε αυτούς τους δύο μήνες που βρίσκομαι στη θέση ευθύνης του Υπουργού Παιδείας, έχω κάνει ό,τι ήταν δυνατό εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, ώστε να ανοίξουν τα ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Αναμένω, λοιπόν, από τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στο να υπάρξει η ηρεμία που τόσο χρειάζονται το εκπαιδευτικό σύστημα και η ελληνική οικογένεια.

Τα βιβλία πήγαν στα σχολεία;
Το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται ήδη στα σχολεία. Στο σύνολό τους θα είναι εκεί πριν από τον αγιασμό.

Η ΔΟΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι έκανε 200 διορισμούς, όταν οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης είναι περισσότερες από 5.000. Δεν θα πέσει το επίπεδο;
Όχι. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν τμήματα με 4 μαθητές και 14 καθηγητές. Μουσικό λύκειο με 72 μαθητές και 55 καθηγητές. Χρειάζεται μία μεγάλη τομή στον τρόπο και στη μέθοδο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Δεσμευτήκατε για αύξηση των ωρών διδασκαλίας. Ποιος θα τις αναλάβει και πού θα βρεθούν τα λεφτά;
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας δε σημαίνει παραπάνω χρήματα. Σημαίνει λίγο περισσότερη δουλειά.

Θα επανέλθει η βάση του 10;
Το βλέπω θετικά.

Θα αντιδράσετε στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων των πανεπιστημιακών;
Οι περικοπές για τους πανεπιστημιακούς πρέπει να είναι μικρότερες έναντι των άλλων εργαζομένων, αφού και οι αυξήσεις που έχουν πάρει την τελευταία δεκαετία ήταν μικρότερες

Πότε θα γίνουν οι περιβόητες καταργήσει συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανασυγκροτούμε την ΑΔΙΠ ( Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης) η οποία θα επιφορτιστεί με τα δυο πρώτα βήματα του σχεδίου «Αθηνά»: την καταγραφή και την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και τη θέσπιση κριτηρίων για τις αλλαγές.
Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, υπάρχει. Όμως δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της δουλειάς της ΑΔΙΠ.
Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να διαβεβαιώσω τους σπουδαστές και τις οικογένειες τους ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Το αντίθετο. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα αναβαθμιστούν τα πτυχία τους.

Σας ζητούν οι υπουργοί να μην κόψετε σχολές στις περιφέρειες τους;
Με ρωτούν, αλλά τους απαντώ ότι απάντησα και σ’ εσάς. Δεν προδικάζω την πρόταση της ΑΔΙΠ.

ΑΕΙ και ΤΕΙ διαμηνύουν ότι δεν αντέχουν άλλες περικοπές…
Τους κατανοώ. Αλλά όλοι πρέπει να αντέξουμε και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός σας ζήτησε να παρέμβετε στο ΑΠΘ για το όργιο σπατάλης που αποκαλύπτεται;
Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητές εντολές να ελέγχεται πάντα ότι προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Κάλεσα τον κύριο Γιάννη Μυλόπουλο να δώσει εξηγήσεις. Ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής και για το τελευταίο ευρώ.

Αρκετοί πρυτάνεις δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο σας. Το έκαναν και στο παρελθόν.
Με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Ιούλιο, οι πρυτάνεις έχουν την ευθύνη της διενέργειας των εκλογών, ενώ μέχρι τότε δεν την είχαν. Οποίος δεν εφαρμόσει τον νόμο στις αποκλειστικές ημερομηνίες που αναφέρει θα υποστεί τις συνέπειες.

Το άσυλο θα εφαρμοστεί;
Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)