28/10/12

Για τις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά στην Κύπρο

Δηλώνουν άθεοι ή αλλόθρησκοι
Του Κυριάκου Πενηνταέξ
Αυξάνονται οι αιτήσεις μαθητών για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά - Σύμφωνα με στοιχεία, 150 μαθητές -συμπεριλαμβανομένων και Κυπρίων- απαλλάχθηκαν φέτος από το μάθημα Θρησκευτικών, 100 περίπου αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ εκκρεμούν άλλες 100 αιτήσεις
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ προκαλεί η υποχρέωση των μαθητών, που απαλλάχθηκαν από τα Θρησκευτικά, να παραμείνουν στην τάξη
Όλο και περισσότεροι μαθητές δηλώνουν άθεοι ή αλλόθρησκοι, αιτούμενοι απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, προκαλώντας τον προβληματισμό τόσο των Διευθύνσεων των σχολείων όσο και του αρμόδιου υπουργείου. 

«Έχει καταντήσει μόδα, δυστυχώς, η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά», αναφέρει στη «Σ» η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνα Πουλλή. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι μεταξύ των αιτουμένων βρίσκονται και Κύπριοι μαθητές. «Οι πλείστοι είναι αλλοδαποί, αλλά υπάρχει και ένας μικρός αριθμός Κυπρίων, οι οποίοι συνήθως δηλώνουν άθεοι ή μάρτυρες του Ιεχωβά», σημείωσε.
Τι λένε τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα απαλλάχθηκαν συνολικά 150 μαθητές από το μάθημα Θρησκευτικών. Αντίθετα, απορρίφθηκαν 100 αιτήσεις απαλλαγής, ενώ εκκρεμούν άλλες 100 αιτήσεις.
Βάσει της σχετικής διαδικασίας, οι γονείς υποχρεούνται να υπογράψουν την αίτηση του μαθητή και να καθορίσουν τους «ιδιαίτερους λόγους» της αίτησης, προτού τη δώσουν στον διευθυντή του σχολείου. Στη συνέχεια, ο διευθυντής, αφού την υπογράψει, την αποστέλλει στο Υπουργείο Παιδείας για την τελική έγκριση ή απόρριψη.
«Ζητούμε πάντοτε η αίτηση να συνοδεύεται με διάφορα αποδεικτικά στοιχεία. Αν για παράδειγμα ο μαθητής δηλώνει άθεος και στην ταυτότητα αναγράφει ότι είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, τότε του ζητούμε να κάνει ένορκο δήλωση στο δικαστήριο και να μας φέρει το αποδεικτικό. Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρο», αναφέρει η Ζήνα Πουλλή. Όταν δίνονται όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, τότε το υπουργείο υποχρεούται να απαλλάξει τον μαθητή από το μάθημα, με βάση το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, τονίζει η Διευθύντρια Μέσης.
Παραμένουν στην τάξη όσοι απαλλάσσονται 


Έντονες αντιδράσεις γονέων προκαλεί η πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τους μαθητές που απαλλάχθηκαν από τα Θρησκευτικά.

Οι μαθητές εξαιρούνται από τις προφορικές εξετάσεις, τα διαγωνίσματα και δεν λαμβάνουν βαθμό για το μάθημα. Υποχρεούνται, ωστόσο, να παραμένουν στην τάξη την ώρα της διδασκαλίας του μαθήματος.
«Μένουν στην τάξη, αλλά έχουν το ελεύθερο να ασχολούνται με ό,τι επιθυμούν, είτε αυτό είναι ο υπολογιστής τους ή να διαβάζουν κάποιο άλλο μάθημα», είπε η κ. Πουλλή.
Ο λόγος, εξήγησε, αφορά το θέμα ασφάλειας των μαθητών.
«Έχουμε να κάνουμε με ανήλικους, τους οποίους, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να αφήσουμε να περιφέρονται στην αυλή του σχολείου. Η Διεύθυνση φέρει ευθύνη αν τους συμβεί το οτιδήποτε κακό», τόνισε η Διευθύντρια Μέσης.
Ερωτηθείσα αν εξετάστηκε το ενδεχόμενο οι μαθητές να παρακολουθούν κάποιο άλλο μάθημα, ή να επιτηρούνται σε ειδικό χώρο του σχολείου, η κ. Πουλλή απάντησε ότι οι λύσεις αυτές έχουν μελετηθεί και δεν είναι οι ενδεδειγμένες.
«Δεν είναι εφικτό να κάνουν άλλα μαθήματα, γιατί δεν είναι δικαιοδοσία άλλου καθηγητή η επιτήρησή τους. Επιπρόσθετα, το υπουργείο δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να παρέχει επιτηρητή για τον κάθε μαθητή που αποφασίζει ότι θέλει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά», είπε η Ζήνα Πουλλή.
Σημειώνεται ότι η απαλλαγή από το κάθε μάθημα ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά.


Οργισμένη μάρτυρας του Ιεχωβά

Ο κανονισμός που προνοεί την παραμονή όλων των μαθητών στην τάξη, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις γονιών. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μητέρας αλλόθρησκης, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επισκέφθηκε με άγριες διαθέσεις αρκετές φορές τόσο τη Διεύθυνση του σχολείου, όπου φοιτά ο γιος της, όσο και το Υπουργείο Παιδείας. Ζητούσε επίμονα να επιτραπεί στο παιδί της να μη βρίσκεται στην τάξη την ώρα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών και να επιβλέπεται από καθηγητή σε άλλον χώρο του σχολείου.
Τα Θρησκευτικά από νομικής άποψης


ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ομιλία του, στα πλαίσια συνεδρίου Θρησκευτικών, ο Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιος Ηλ. Κρίππας επιχείρησε μιαν ανάλυση του μαθήματος Θρησκευτικών, από απόψεως νομικής και εγκληματολογικής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κρίππας, «οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να μετέχουν στο μάθημα των Θρησκευτικών, όπως και στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του σχολείου».
«Μαθητές ετερόθρησκοι, ετερόδοξοι ή άθεοι απαλλάσσονται του μαθήματος των Θρησκευτικών, μόνο εφ’ όσον επικαλεστούν σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Ωστόσο, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν δύνανται να απαλλαγούν», σημείωσε ο Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου.
«Γι’ αυτούς το μάθημα των Θρησκευτικών τυγχάνει να είναι υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό, διότι δεν τους παραβιάζει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, από τη στιγμή που έχουν δηλώσει Ορθόδοξοι Χριστιανοί», εξήγησε ο κ. Κρίππας.
Αναφερόμενος στη σημασία της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, ο καθηγητής σημείωσε ότι πέραν των γνώσεων και των στοιχείων της θρησκείας που μεταδίδει το μάθημα, παρέχει στους μαθητές και ηθική διδασκαλία. «Το μάθημα αυτό, εκτός των άλλων, διαπλάθει τον αυριανό υπεύθυνο, έντιμο και ηθικό πολίτη», είπε.
Υποχρεωτικό στην Ευρώπη 


ΣΥΜΦΩΝΑ με τον κ. Κρίππα, το σύνταγμα των πλείστων ευρωπαϊκών χωρών προνοεί την υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Στη Γερμανία, το σύνταγμα αναφέρει ότι η διδασκαλία γίνεται συμφώνως προς τις αρχές των θρησκευτικών κοινοτήτων. Στην Αγγλία το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό και όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας βασίζεται στις χριστιανικές αρχές. Επιπρόσθετα, τα Θρησκευτικά διδάσκονται υποχρεωτικά σε χώρες όπως Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Λουξεμβούργο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


Πρέπει να δίνετε το δικαίωμα στόν καθηγητή ώστε όσοι απαλλάχτηκαν καί μένουν μέσα στήν τάξη κάνοντας εξεπίτηδες φασαρίες να μπορεί να τούς βγάζει έξω γιατί εμποδίζουν να γίνεται μάθημα.

Απαλλάχτηκες;

Έ, κάτσε έξω!

Αυτά τα θέματα πρέπει να τα διεκδικήσουν οί σύλλογοι Θεολόγων καί να μή τα αφήνουν έτσι...

a

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)