12/10/14

Συγκέντρωση στοιχείων για απαλλαγές από το Μάθημα των Θρησκευτικών

Αθήνα 3 Οκτωβρίου 2014
                              Αριθμ. Πρωτ.: 155
Προς: Θεολόγους Εκπαιδευτικούς Σχολικών Μονάδων 
ΘΕΜΑ: Συγκέντρωση στοιχείων για απαλλαγές από το Μάθημα των Θρησκευτικών
                       Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε Σχολικές Μονάδες της χώρας παρατηρείται καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος απαλλαγής μαθητών από το Μάθημα των Θρησκευτικών και αντίστοιχη χορήγηση μη νόμιμων απαλλαγών σε μαθητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα με αριθμ. πρωτ. 133099/Γ2/19-09-2013 Εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ  καθώς και η Απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, η οποία σημειωτέον είναι δεσμευτική για τη Διοίκηση [1]  και δεν επιτρέπει χορήγηση απαλλαγής σε Ορθοδόξους μαθητές.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (petheol@gmail.com) οποιαδήποτε στοιχεία για περιστατικά που αντιμετωπίζετε ή υποπίπτουν στην αντίληψή σας [2] σχετικά με φαινόμενα χορήγησης παράνομων απαλλαγών από Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, κατά παράλειψη συμμόρφωσης προς την ελληνική νομολογία αλλά και κατά παρερμηνεία της ισχύουσας Εγκυκλίου[3].
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, έχοντας θέσει ως αδιαπραγμάτευτο σκοπό την προάσπιση, τόσο της θέσης του Μαθήματος των Θρησκευτικών όσο και της επαγγελματικής υπόστασης των Θεολόγων στο Δημόσιο Σχολείο, πρόκειται να κινηθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση (αρμόδια Υπουργεία, Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, Ελληνική Δικαιοσύνη) με στόχο την ανάδειξη των αιτίων -και προσώπων- του προβλήματος και την οριστική διευθέτησή του.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
    Για το ΔΣ της ΠΕΘ
                       Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Κωνσταντίνος Σπαλιώρας                               Παναγιώτης Τσαγκάρης
                        Δρ Θεολογίας                                                        Θεολόγος
_______________________


    [1]  Σύμφωνα με το άρθρο 1 εδαφ. 1 Ν. 3068/2002 «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσειςκαι να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων».
[2]Τονίζεται η αυτονόητη απόλυτη διασφάλιση του απορρήτου οποιασδήποτε επικοινωνίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και των συναδέλφων.
[3] Στο άρθρο 5 παρ. 1 εδαφ. 1 του προαναφερόμενου Ν. 3068/2002 ορίζεται ότι «Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο Κεφάλαιο Α΄ του νόμου αυτού ή η προτροπή σε μη εκπλήρωση, συνιστά ιδιαίτερο πειθαρχικό παράπτωμα για κάθε αρμόδιο υπάλληλο».

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμη ΠΕΘ,
Δηλαδή απ᾽ ό,τι καταλαβαίνω ζητάτε από τους θεολόγους να καρφώνουν τους διευθυντές τους οι οποίοι τηρούν τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας; Κανένας διευθυντής ή καμία διεύθυνση εκπαίδευσης δεν γνωρίζει την απόφαση των Χανίων και ούτε είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν τις δικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων όλης της χώρας. Όλοι τους τηρούν τις εγκυκλίους που τους στέλνει το Υπουργείο, όπου ξεκάθαρα αναφέρεται ότι μπορούν για λόγους συνείδησης να παίρνουν απαλλαγή όποιοι μαθητές το επιθυμούν. Το μόνο που παρανομεί είναι το Υπουργείο Παιδείας και όχι οι διευθυντές των σχολείων που τηρούν ό,τι τους επιβάλλει η αρχή στην οποία υπάγονται. Συνεπώς το να βάζετε τους καλούς θεολόγους των σχολείων μας να καρφώνουν τους διευθυντές τους που τηρούν τον νόμο, δεν έχει καμία απολύτως λογική! Μην χρησιμοποιείτε τους θεολόγους για να τσακώνονται και να φαίρονται άπρεπα. Αν σας φταίει το Υπουργείο που παρανομεί, τότε να αντιδικίσετε μαζί του και αφήστε τους θεολόγους ήσυχους, παρακαλώ!

Ανώνυμος είπε...

Οι Διευθυντές των σχολείων και οι Δ/νσεις Εκπ/σης οφείλουν να τηρούν τις δικαστικές αποφάσεις (και να τις γνωρίζουν). Την Απόφαση των Χανίων απέστειλε στα σχολεία η ίδια η ΠΕΘ και επομένως οι Διευθυντές την γνωρίζουν!
Η χορήγηση απαλλαγής σε Ορθόδοξους μαθητές αποτελεί παρερμηνεία της εγκυκλίου του Υπουργείου, είναι πράξη παράνομη και ελέγχεται. Όσοι Διευθυντές σχολείων έπραξαν τούτο (έδωσαν απαλλαγή σε ορθόδοξους μαθητές) έχουν ευθύνη.
Η ΠΕΘ δεν καλεί τους Θεολόγους να "τσακώνονται" με τους Διευθυντές αλλά ούτε και να υποκύπτουν σε Διευθυντές που παρανομούν (χορηγούν απαλλαγές αθρόα, ακόμη και σε περιπτώσεις που οι Θεολόγοι δεν έχουν προσυπογράψει).
Οι "καλές σχέσεις" που τελικά λειτουργούν σε βάρος των Θεολόγων και του ΜτΘ δεν ωφελούν παρά μόνο κάποιους Διευθυντές σχολείων.
Το ποιος έχει ευθύνη και ποια ευθύνη έχει θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές και όχι οι σχολιαστές ενός ιστολογίου!
Τέλος θυμίζω ότι η ΠΕΘ έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο την επίλυση του ζητήματος. Όμως το Υπουργείο κωφεύει, οι Διευθυντές παρανομούν και οι απαλλαγές αυξάνονται... Έπρεπε να υποταχθούν όλοι στον παραλογισμό;
Μην λησμονούμε επίσης ότι η Απόφαση των Χανίων, ήταν καταδικαστική για τη Δ/νση Δευτ/θμιας Χανίων αλλά και το Υπουργείο Παιδείας. Όταν ομάδα Θεολόγων των Χανίων ξεκίνησε τον αγώνα εκείνον, άκουσαν ουκ ολίγα (από απειλές έως απαξίωση). Τώρα όλοι (και το Υπουργείο πρώτο από όλους) καλούνται να εφαρμόσουν την υπέρ των θεολόγων εκείνων δικαστική απόφαση.

Ανώνυμος είπε...

Με τέτοιες λογικές τα θρησκευτικά θα φύγουν με τις κλωτσιές από το σχολείο και συντελείτε και εσείς χωρίς να το καταλαβαίνετε, θεωρείτε μάλιστα πως κάνετε και κάτι σπουδαίο.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να τσακωθούν οι Θεολόγοι με τους Διευθυντές;

Ας προσεχθεί η υποσημείωση: "Τονίζεται η αυτονόητη απόλυτη διασφάλιση του απορρήτου οποιασδήποτε επικοινωνίας μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και των συναδέλφων".

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται ότι το Υπουργείο παρανομεί και δεν εφαρμόζει το νόμο! Όμως ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Όταν καλοί διευθυντές ενημερώνονται από την προϊστάμενη αρχή τους να δίνουν απαλλαγές για λόγους συνείδησης, έστω και να έχουν υπόψιν τους την απόφαση των Χανίων, δεν μπορούν να την εφαρμόσουν διότι υπάγονται στο Υπουργείο και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να εφαρμόσουν όσα λέει!!! Συνεπώς και καλή διάθεση να έχουν οι διευθυντές, όταν έχρονται γονείς και λένε ότι το παιδί τους δεν θέλει να παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών, δεν μπορεί να μην κάνουν δεκτή την απαλλαγή. Όταν το Υπουργείο στείλει εγκύκλιο που θα λέει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται οι βαπτισμένοι χριστιανοί να παίρνουν απαλλαγή, μόνο τότε θα έχει έρεισμα και η επιστολή της ΠΕΘ. Μέχρι τότε, κύριοι στην ΠΕΘ, βρείτε τα με το Υπουργείο και μην βάζετε τους θεολόγους να ρουφιανεύουν τους διευθυντές τους, διότι δεν φταίνε αυτοί!
Είμαι θεολόγος και ο ίδιος ο διευθυντής μου μου κοινοποίησε την επιστολή της ΠΕΘ και έδειξε τρομερά προσβεβλημένος από το περιεχόμενό της, καθώς διαφωνεί με το Υπουργείο αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση των Χανίων διότι υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας! Μάλιστα επικοινώνησε και με τους προϊσταμένους του στην Διεύθυνση όπου υπάγεται και τους κοινοποίησε τη δικαστική απόφαση των Χανίων, και με έμφαση του τόνισαν να εφαρμόσει κατά γράμμα τις εγκυκλίους που προβλέπονται από το Υπουργείο και να δώσει κανονικά σε όποιον ζητήσει απαλλαγή. Οπότε ας προσέχουμε λίγο τι λέμε και τι επιστολές στέλνουμε και ποιους ανθρώπους θίγουμε. Καλό θα ήταν η ΠΕΘ να στείλει και μία απολογητική επιστολή καθώς θίγει καλούς ανθρώπους με αγαθές προθέσεις! Όσον αφορά το απόρρητο που λέει ένας φίλος σχολιστής, όταν θα γίνει καταγγελία από την ΠΕΘ στον συγκεκριμένο διευθυντή, δεν νομίζω να μην καταλάβει ποιος του το κάρφωσε.

Ανώνυμος είπε...

Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.
Η Απόφαση των Χανίων ερμηνεύει ορθά την -όντως προβληματική- υπουργική εγκύκλιο. Τους "λόγους θρησκευτικής συνείδησης" της εγκυκλίου δεν μπορούν να επικαλούνται παρά μόνο οι αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι και άθεοι μαθητές.
Επομένως Διευθυντής που δεν χορηγεί απαλλαγές επειδή γνωρίζει ότι ο μαθητής (ή ο γονιός) δεν είναι ούτε αλλόθρησκος, ούτε ετερόδοξος, ούτε άθεος, όπως προκύπτει από στοιχεία που -οφείλει να- γνωρίζει ο Διευθυντής (π.χ. Το Απολυτήριο της προηγούμενης εκπαιδευτικής βαθμίδας που γράφει θρήσκευμα, αν την προηγούμενη χρονιά διδασκόταν Θρησκευτικά κ.α.) δεν χρειάζεται κανέναν Προϊστάμενό του να ρωτά αλλά μόνος να αποφασίζει και να μη χορηγεί απαλλαγές.

Αν η περίπτωση του Ανώνυμου 12 Οκτ 2014, 10.29 μ.μ. ισχύει, τότε ο Διευθυντής, αντί να νιώθει δήθεν προσβεβλημένος, ας καταγγείλει ο ίδιος στην ΠΕΘ ή όπου εκείνος κρίνει τον Διευθυντή Διεύθυνσης που έδωσε εντολή χορήγησης απαλλαγής σε Ορθόδοξο μαθητή.

Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη της χορήγησης απαλλαγής βαραίνει τον Διευθυντή σχολικής μονάδας. Η χορήγηση απαλλαγής σε Ορθόδοξο μαθητή που απλώς επικαλείται "λόγους θρησκευτικής συνείδησης" είναι πράξη παράνομη. Και η ευθύνη για την παρανομία θα αναζητηθεί από τον χορηγούντα την απαλλαγή Διευθυντή σχολείου. Τότε δεν θα μπορέσει να καλυφθεί πίσω ούτε από άγνοια της Απόφασης του Εφετείου Χανίων, ούτε ότι δήθεν εκτελούσε εντολή της προϊσταμένης του αρχής - διότι και εκείνη πιθανόν παρανομεί- ούτε διότι υπάκουσε στην εγκύκλιο, η οποία μόνον παρερμηνευόμενη μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτρέπει απαλλαγή σε Ορθόδοξο μαθητή.

Για να τελειώνω: Η εφαρμογή της εγκυκλίου δεν είναι αντίθετη με την Απόφαση των Χανίων. Η Απόφαση ερμηνεύει σωστά την εγκύκλιο και δεν επιτρέπει απαλλαγή σε όσους μαθητές δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες αλλοθρήσκων, ετεροδόξων και αθέων.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ανώνυμος 10.29μμ λέει "Όσον αφορά το απόρρητο που λέει ένας φίλος σχολιστής, όταν θα γίνει καταγγελία από την ΠΕΘ στον συγκεκριμένο διευθυντή, δεν νομίζω να μην καταλάβει ποιος του το κάρφωσε".

Λάθος. Μπορεί κάποιος να αποστείλει πληροφορίες για ένα γειτονικό σχολείο και όχι απαραίτητα για το δικό του. Στην επαρχία τα σχολεία που έδωσαν πολλές απαλλαγές τα ξέρουν όλοι και δεν χρειάζεται ο θεολόγος του σχολείου αυτού μόνον να μιλήσει. Γνωρίζουν και άλλοι τι συμβαίνει στα σχολεία...

Α, και να μην ξεχάσω. Ζήτησε η ΠΕΘ αυτά τα στοιχεία των απαλλαγών και από τους Σχολικούς Συμβούλους Θεολόγων; Γιατί και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης. Σιωπούν και νομίζουν ότι έτσι κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί...

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΕΘ έχει οχυρωθεί πίσω από το νομικό σκεπτικό (του Εφετείου Χανίων, του κ. Κρίππα κ.ά.) ότι η ψευδής δήλωση για την απαλλαγή είναι νομικό παράπτωμα το οποίο μάλιστα τιμωρείται μέχρι και έξι μήνες φυλακή, όπως έχει γραφτεί κατά κόρον (απομένει να δούμε εάν εφαρμοστεί ποτέ κάτι τέτοιο!). Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω το νομικό επιχείρημα. Μπορεί να μου πει κάποιος εάν αυτό που είναι ορθό νομικά είναι ταυτόχρονα ορθό α) θεολογικά και β) παιδαγωγικά;

Ανώνυμος είπε...

Η καταπάτηση των νόμων και η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι α) θεολογικά και β) παιδαγωγικά ορθή;

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο που λέει: "Η εφαρμογή της εγκυκλίου δεν είναι αντίθετη με την Απόφαση των Χανίων. Η Απόφαση ερμηνεύει σωστά την εγκύκλιο και δεν επιτρέπει απαλλαγή σε όσους μαθητές δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες αλλοθρήσκων, ετεροδόξων και αθέων". Τον ενημερώνω ότι η πιο πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου λέει τα εξής: "παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής στους μαθητές που είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι ή επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης και γι’ αυτό δεν επιθυμούν να το παρακολουθήσουν". Αυτό το διαζευκτικό ή μετά τη φράση "επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης" είναι που κάνει το όλο πρόβλημα. Συνεπώς όσοι διευθυντές δίνουν απαλλαγή είναι σύμφωνοι με το πνεύμα της εγκυκλίου. Αν διευθυντής αρχίσει καταγγελίες προϊσταμένου του μάλλον δεν θα δικαιωθεί διότι και αυτός εφαρμόζει την εγκύκλιο του Υπουργείου του. Πάρτε το απόφαση: Αν το Υπουργείο Παιδείας δεν στείλει νέα εγκύκλιο που να βάζει τα πράγματα στη θέση τους θα είμαστε όμηροι μιας αδιέξοδης κατάστασης. Ας το καταλάβει αυτό η ΠΕΘ πριν μας κάνει άνω κάτω και γίνουμε οι δακτυλοδεικτούμενοι γραφικοί θεολόγοι που μόνο θα φωνάζουμε και θα γκρινιάζουμε και δεν θα μας σέβεται κανένας!

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμο 11.20μμ

Πράγματι μια νέα εγκύκλιος θα λύσει το πρόβλημα. Τέτοια εγκύκλιο ζητά, αν δεν κάνω λάθος, η ΠΕΘ και μάλλον (?) και ο ΚΑΙΡΟΣ.

Ωστόσο, μέχρι αυτό να γίνει (νέα εγκύκλιος) η Απόφαση των Χανίων απαγορεύει παρερμηνεία των "λόγων θρησκευτικής συνείδησης". Ρητά ορίζει ότι τέτοιους λόγους μπορούν να επικαλούνται μόνο οι αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι και άθεοι. Στην ευθύνη του Δ/ντη είναι να διαπιστώνει εάν ο αιτούμενος απαλλαγή μαθητής εμπίπτει στις τρεις αυτές κατηγορίες. Αν όχι, δεν του χορηγεί απαλλαγή.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλος πως ο (πρώτος) σχολιαστής των 6.10 αστιεύεται όταν μιλάει για κάρφωμα. Δηλαδή, όποιος γουστάρει θα παρανομεί και ύστερα θα φταίει αυτός που τον αποκαλύπτει;;; Ωραία λογική!
Για να σοβαρευτούμε 1) η συντριπτική πλειοψηφία των διευθυντών των σχολείων έκανε σωστά τη δουλειά της και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, οπότε μην ανησυχεί ο σχολιαστής. 2) κάποιοι διευθυντές, ευτυχώς λίγοι, νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια των “γνωστών αγνώστων” του Υπουργείου -και αλλού- ξεδιάντροπα και χωρίς συνέπειες. Και οι γνωστοί άγνωστοι του Υπουργείου είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά, οι οποίοι συντηρούν επίτηδες το πρόβλημα με τις απαλλαγές, παρότι ξέρουν ότι παρανομούν.
Όσο για την “αετίσια” ματιά του σχολιαστή, που “ξεκάθαρα” βλέπει στην εγκλύκλιο “ότι μπορούν για λόγους συνείδησης να παίρνουν απαλλαγή όποιοι μαθητές το επιθυμούν”, ας διαβάσει την αμέσως επόμενη παράγραφό της, όπου αναφέρεται σε υπεύθυνη δήλωση του μαθητή “ότι δεν είναι ορθόδοξος”. Τόσο ξεκάθαρα! Η εγκύκλιος προκαλεί απολύτως σκόπιμα τη σύγχυση, ώστε από τη μια να εμφανίζεται σύμφωνη με την 115/2012 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και από την άλλη να αφήνει το “παράθυρο” για τους καλοθελητές εφιάλτες του μαθήματος των θρησκευτικών, οι οποίοι έχουν το θράσος να παριστάνουν και τους προστάτες του.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΦΩΜΑ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Οι πιο πολλοί λένε χαζά. Απαλλαγές παίρνει όποιος θέλει χωρίς να αιτιολογήσει το γιατί και τέλος. Η θρησκεία είναι προσωπικό δεδομένο δεν καταγράφεται πια σε αρχεία, ούτε υποχρεούται κανένας να το δημοσιεύει. Ούτε υποχρεούται κανένας να να μένει αμετάβλητος στις όποιες χθεσινές ή και σημερινές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Είναι φύση αδύνατο και απόλυτα παράνομο να ανακριθεί κάποιος για το πιστεύω του ή -τραγελαφικό- να κατασκοπευθεί η θρησκευτική του συμπεριφορά. Το υπουργείο σας παγίδευσε και ζείτε ακόμα στον κόσμο σας. Ακόμα και ο παπάς της ενορίας δικαιούται απαλλαγή για τα παιδιά του. Η απόφαση των Χανίων άλλα λέει αλλά ούτε αυτό καταλαβαίνετε. Με τέτοια μυαλά τα θρησκευτικά είναι ξοφλημένα και σε σύντομο χρόνο παρελθόν από τα σχολεία.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι, είμαι Θεολόγος και Διευθυντής Λυκείου και εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με τις απαλλαγές! Όμως σας ενημερώνω, αν δεν το γνωρίζετε, ότι το Υπουργείο έχει στείλει από την αρχή της χρονιάς εγκύκλιο η οποία μας υποχρεώνει να ενημερώσουμε τους μαθητές μας ότι μπορούν όσοι θέλουν για λόγους συνείδησης να πάρουν απαλλαγή. Εγώ προσωπικά δεν το έκανα και ταυτόχρονα παρανόμησα καθώς δεν εκτέλεσα εντολή των προϊσταμένων μου. Όμως εάν έρθει κάποιος γονιός και ζητήσει απαλλαγή για το παιδί του, θα του μιλήσω, θα του εξηγήσω, αλλά εάν επιμένει είμαι υποχρεωμένος να του τη δώσω! Οπότε ας αφήσει η ΠΕΘ τις "τρελίτσες" κι ας σοβαρευτεί. Να χτυπήσει τους πραγματικούς υπαίτιους, δηλ. τους κυρίους του Υπουργείου, κι ας αφήσει τους διευθυντές και τους θεολόγους ήσυχους που κάνουν με αυταπάρνηση τη δουλειά τους. Όσον αφορά τον σχολιαστή των 10.48 που λέει: "Δηλαδή, όποιος γουστάρει θα παρανομεί και ύστερα θα φταίει αυτός που τον αποκαλύπτει", τον ρωτάω που είναι η παρανομία όταν τηρούμε τις εγκυκλίους του Υπουργείου στο οποίο υπαγόμαστε;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε Θεολόγε και Διευθυντά σχολείου, Ανώνυμε 10.12 μμ,
όπως φαίνεται δεν κατάλαβες ακόμη ότι η ορθή εφαρμογή της εγκυκλίου γίνεται μέσω της ερμηνείας της από τη δικαστική απόφαση των Χανίων. Αν δίνεις απαλλαγές σε Ορθοδόξους μαθητές, επειδή επιμένουν να ζητούν για "λόγους θρησκευτικής συνείδησης", χωρίς να ψάχνεις αν όντως είναι αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι ή άθεοι, τότε δεν εφαρμόζεις σωστά την εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος είναι πράγματι ασαφής. Αλλά η ορθή της ερμηνεία γίνεται μέσω της δικαστικής απόφασης.

Ευθύνη έχει το Υπουργείο και η ΠΕΘ έχει κινηθεί προς αυτό για να αναλάβει τις ευθύνες του και να λύσει το ζήτημα οριστικά.

Ευθύνη όμως έχει και κάθε Διευθυντής. Μην αποποιείσαι τις ευθύνες σου, αγαπητέ συνάδελφε Θεολόγε, κ. Διευθυντά.

Ένας Θεολόγος, όχι Διευθυντής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε θεολόγε (10:23 μ.μ.), μάλλον δεν καταλαβαίνεις τη δεινή θέση που βρισκόμαστε εμείς οι διευθυντές. Όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει... Αν εφαρμόσω την απόφαση των Χανίων είμαι παράνομος για τους προϊσταμένους μου στο Υπουργείο. Γι᾽αυτό άσε τις συμβουλές και κοίτα εσύ να γίνεις ένας μικρός ιεραπόστολος στο μάθημά σου για να μην ζητούν οι μαθητές απαλλαγή. Με εγκάρδιες ευχές, ένας διευθυντής.

Ανώνυμος είπε...

"Αν εφαρμόσω την απόφαση των Χανίων είμαι παράνομος για τους προϊσταμένους μου στο Υπουργείο".

Τι άλλο θα ακούσουμε;

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον εσύ ακούς, άλλοι κωφεύουν!

Ανώνυμος είπε...

Ο Διευθυντής Λυκείου - σχολιαστής των 10:12 – ομολογουμένως έχει το δίκιο του, αν και κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να εφαρμόζει μια σκόπιμα “ήξεις-αφίξεις” εγκύκλιο, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και νομικά κείμενα που τον καλύπτουν απόλυτα. Ο ίδιος άλλωστε εξηγεί ότι έκανε τη δουλειά του υποδειγματικά. Έχει επίσης δίκιο ότι πρέπει να χτυπηθούν οι υπαίτιοι του Υπουργείου. ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΠΕΘ, ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΜΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. Και όσοι Διευθυντές ζητούν διευκρινίσεις από το Υπουργείο, ας τις ζητούν ΓΡΑΠΤΑ και ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΩΣ, για να δούμε ποιοι και πόσο εύκολα θα συνεχίσουν να δίνουν παράνομες οδηγίες.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)