11/1/16

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Άσκοπη σπατάλη από το Φανάρι

Άσκοπη σπατάλη από το Φανάρι
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Άσκοπη σπατάλη από το Φανάρι, σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσεως. Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο που κυκλοφορείται από την Επικοινωνιακή και Μορφωτική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργάνωσε διήμερη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, 4-5 Ιανουαρίου 2016, με θέμα την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου. Σ’ αυτήν δεν υπήρξε καμία τέτοια προετοιμασία και κανένας εκπρόσωπος Εκκλησίας... Μετά από πρόσκληση του Φαναρίου συμμετέσχον κυρίως θεολόγοι, κληρικοί  και λαϊκοί, καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι, τριάντα πέντε συνολικά.
Με τον μετριότερο υπολογισμό, αν η δαπάνη για καθέναν ήταν 500 Ευρώ, η συνάντηση κόστισε άνω των 15.000 Ευρώ!
          Το ξόδεμα τόσων χρημάτων ήταν απολύτως περιττή σπατάλη. Από τον κατάλογο των προσκληθέντων στη συνάντηση είναι σαφές ότι  ουδείς συμμετέσχε στη διαδικασία της προετοιμασίας της Πανορθοδόξου, όλοι έχουν από μικρή έως ελάχιστη επιρροή στους εκκλησιαστικούς ταγούς, από τους οποίους εξαρτάται η πραγματοποίηση της και όλοι έχουν έναν πολύ μικρό κύκλο επιρροής στις χώρες τους. Επειδή όλοι οι προσκεκλημένοι  ήσαν φίλα προσκεκλημένοι στο Φανάρι, μόνο ως ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη και να συμμετάσχουν, την ημέρα των Επιφανίων, στη Θεία Λειτουργία και στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στον Βόσπορο μπορεί λογικά να δικαιολογηθεί. Όμως στην περίοδο αυτή, που οι Έλληνες υποφέρουν, τέτοιες προσκλήσεις είναι προκλητικές και σκανδαλώδεις γι’ αυτούς, όταν μάλιστα γίνονται με χρήματά τους.
          Στη συνάντηση από την θεολογική επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος προσεκλήθησαν και συμμετέσχον μόνον ο π. Χρυσόστομος Νάσσης, του ΑΠΘ, ο κ. Κων. Δεληκωνσταντής, του ΕΚΠΑ, οι κ.κ. Νικ. Ασπρούλης και Παντ. Καλαϊτζίδης της «Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου», και οι κ.κ. Θαν. Παπαθανασίου και Στ. Γιαγκάζογλου του « Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου». Σημειώνεται ότι  οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, από τους προσκληθέντες εξ Ελλάδος ανήκουν στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «Ο καιρός», ιδεολογικά στη μετανεωτερική θεολογία και είναι υπέρ της μετατροπής του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό. Είναι εντυπωσιακό ότι το Φανάρι δεν προσκάλεσε καθόλου μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και επίσης καθόλου επώνυμους και γνωστούς καθηγητές των Θεολογικών Σχολών και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος. 
          Στη συνάντηση τους προσκληθέντες προσφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Στην ομιλία του διατύπωσε την βεβαιότητα ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα διεξαχθεί φέτος, από την ημέρα της Πεντηκοστής, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπου έλαβε χώρα η 2η Οικουμενική Σύνοδος. Σημειώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα και λόγω των πολιτικών εξελίξεων, που δεν ελέγχονται από το Φανάρι,  είναι βέβαιο ότι η Πανορθόδοξη δεν μπορεί να διεξαχθεί στην Βασιλεύουσα, αφού έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν οι Εκκλησίες της Αντιοχείας, της Ρωσίας και της Τσεχίας – Σλοβακίας και πιθανόν της Σερβίας. Είναι άγνωστο και αν έχει εξασφαλίσει την άδεια των τουρκικών αρχών για τη χρήση του Ναού  της Αγίας Ειρήνης...

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γνωστής "θεολογικής" σκέψεως και κατευθύνσεως πρόσωπα συγκρότησαν την ομάδα που επισκέφθηκε το Φανάρι. Κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά εγγυάται ότι κυοφορείται κάτι θετικό εν όψει της συγκλήσεως της συνόδου. Ο πιστός λαός του Θεού καλείται σε προσευχή και επαγρύπνηση διότι στις χαλεπές μας ημέρες ο λίβας του οικουμενισμού και της εκκοσμικεύσεως "φιλοδοξεί" να αποξηράνει κάθε ικμάδα ορθοδόξου πνευματικότητος!
Αποτελεί ΑΦΟΡΗΤΗ πρόκληση προς τους υγιώς φρονούντες πιστούς να προσκαλούνται στην Πόλη οι "καιρίτες", οι "συναξιακοί" και οι "ακαδημαικοί του Βόλου" "θεολογικοί φωστήρες" με σκοπό να "προετοιμάσουν" τη μέλλουσα να συγκληθεί σύνοδο.
Λ.Ν.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Η γνωστή, εις άπαντας, παρεούλα! Θα θέσω εν άλλον ερώτημα: Η Τουρκιά δεν έχη... "πτωχούς"; Έχετε αναρρωτηθή ποτέ δια ποίον λόγον εις τον Ελλαδικόν χώρον η μόνη και κυρία ενασχόλησις της διοικούσης "εκκλησίας" είναι να σιτίζουν μετανάστας λαθραίους ή μη και εις την Τουρκιάν η μόνη ενασχόλησις είναι να... "περνούν" ζωήν και όρνιθαν! Πότε, αληθώς, θα ιδούμε τους με επηρμένην οφρύν κηρύττοντες κροκοδειλοδακρυβρέχτους μακρύσυρτους λόγους δια το παγκόσμιον(!) "προσφυγικόν πρόβλημα" να σιτίζουν εις την Τουρκιάν πτωχούς και μετανάστας; Ουχί εις την Ελλάδαν ή την Εσπερίαν, αλλά εις την Τουρκιάν! Μη αναμένετε απάντησιν, διότι οι του Πατριαρχείου έχουν συλλάβει κορόϊδον απάντας τους ανά την υφήλιον Ορθοδόξους Χριστιανούς, οίτινες και δια των μέσων μαζικής παραπληροφορήσεως και προπαγάνδας, τους εξαναγκάζουν όπως δίδουν το υστέρημά των εις τους, εξ αγνώστων εις ημάς κύκλους, χρηματοδοτουμένους πρόσφυγας, λαθραίους η μη, πολλοί συνέλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί πένονται δίχως να δύνανται να αντιδράσωσι, επειδή ευρίσκεται λ.χ. εν ακίνητον εις το έντυπον Ε9 των και χαρακτηρίζονται "εισοδηματίαι" και εις το Φανάριον γλεντούν και πίνουν εις υγείαν των κορόιδων! Εις δε τον ρεύσιμόν και την πέψιν των, αμολούν και τινάς θεολογικοφιλοσοφικάς μπαρούφας και αμπελοφιλοσοφίας... Αδελφοί, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Οι "υγιώς φρονούντες" έχουν καταντήσει θρησκευτικό κύκλωμα χωρίς κανένα θεολογικό υπόβαθρο για αυτό και με υπερεξάρσεις "καθαρότητας" και με μια αβάσταχτη ελαφρότητα εφευρέσεων ανορθοδοξίας για όλους τους άλλους, στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την ενότητα, την ταυτότητα και την εκκλησιολογική σοβαρότητα της Εκκλησίας μας και της πατερικής μας παράδοσης. Υπάρχουν γιατί σε οργανωτικό και συνοδικό επίπεδο η Εκκλησία της Ελλάδος χωλαίνει τραγικά. Αλλιώς θα είχαν βρει το δρόμο τους στους κάθε είδους παλαιοημερολογίτες και λοιπούς αποκομμένους από την Εκκλησία και θα ζούσαν αυτοί καλά και η χριστιανική ορθόδοξη Εκκλησία καλύτερα ή θα είχαν επαναπροσδιοριστεί με σοβαρότητα ως υπεύθυνα μέλη της Εκκλησίας.
ΥΓ: Αν ο διαχειριστής δημοσιεύσει το σχόλιο φυσικά και δεν θα απαντήσω σε κάθε είδους αντιδράσεις "υγιώς φρονούντων". Στην Εκκλησία μας λειτούργησαν και λειτουργούν σύνοδοι και θεσμοί για διάλογο. Έξω από αυτά καθίστασαι "υγιώς φρονών".

Ανώνυμος είπε...

Βγαίνουν κι από πάνω οι ένοχοι και ζητούν και τα ρέστα. Εκμεταλλεύονται, προφανώς, την ακατανόητη ανοχή που δείχνει η διοίκηση της Ελλαδικής Εκκλησίας απέναντι στους παράγοντες εκείνους που πρωτοστατούν στην αποδόμηση της γνήσιας θεολογίας και των ιερών κανόνων, που μηχανεύονται τη μετάλλαξη του μαθήματος των Θρησκευτικών, που καλλιεργούν και προάγουν τον οικουμενιστικό συγκρητισμό.Πότε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η ΔΙΣ θα ασχοληθεί σοβαρά με τη φοβερή καταγγελία του λογίου και όσο λίγοι θεολογικώς καταρτισμένου μητροπολίτη Ναυπάκτου επί τη βάσει της οποίας εντός των κόλπων της διαβόητης "ακαδημίας" του Βόλου "κυοφορείται αίρεση";
"Ένοχος ένοχον ου ποιεί"! Ζητάνε και τα ρέστα από πάνω!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κ.Παπαθανασόπουλο για την επικριτική αναφορά του στη γνωστή και μη εξαιρετέα ομαδούλα που έχει αφεθεί ασύδοτη απ την "επίσημη" Εκκλησία να ασχημονεί.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

"Φυσικά και δε θα απαντήσω"!
Σαν τι να μας πεις δηλαδή;

Ανώνυμος είπε...

Από πότε ο 11:11 εκδίδει πιστοποιητικά εκκλησιαστικότητας; Θα μας πει ο κύριος αυτός ποιοι είναι εντός Εκκλησίας και ποιοι όχι;

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΕΔΟΘΗ Η ΑΔΕΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
ΕΥΧΕΣΘΕ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΥΟΔΩΣΙΝ ΤΗΣ
Π, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΑΝΑΡΙΟΝ

Ανώνυμος είπε...

Ελιτισμός, αφ υψηλού θεώρηση αυτών που ΔΗΘΕΝ "δεν έχουν θεολογικό υπόβαθρο" κ.ο.κ.
Μπαίνουμε στην κουβέντα, πετάμε μια πομφόλυγα και μετά δε δεχόμαστε διάλογο!

Ανώνυμος είπε...

Για την παρεούλα και την ομαδούλα, για τη δράκα αυτή των θολολόγων φταίει η διοίκηση της Εκκλησίας που τους καλύπτει. Όταν ο Γιαγκάζογλου παραμένει διευθυντής του περοδικού Θεολογία μετά το σάλο που ξέσπασε δεν πρέπει να απορούμε από πού αντλούν τόσο θράσος οι θολολόγοι.

Ανώνυμος είπε...

Προς π.Δημήτριον,"σβησμένο" Φανάριον: ευχόμαστε να μη συγκληθεί έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα!

Ανώνυμος είπε...

Περίσσεια θράσους απ τους υποστηρικτές των αποδομητών.

Αντιοικουμενιστής είπε...

Εις τον αγαπητόν ανώνυμον "12 Ιανουαρίου 2016 - 11:11 π.μ.": "Στην Εκκλησία μας λειτούργησαν και λειτουργούν σύνοδοι και θεσμοί για διάλογο."
Λειτούργησαν ναι, λειτουργούν όχι. Οι μετέχοντες επίσκοποι και θεολόγοι οίοι έχουν επιλεγεί δια την μέλλουσαν (ο Θεός να την κάμει) σύνοδον ανήκουν μόνον εις μίαν, γνωστήν εις άπαντας, τάσιν. Η σύνοδος ούτε θέτει όρια, ούτε επιλέγη τους μετέχοντας. Έρχονται και συμμετέχουν άπαντες. Εις το κάτω, κάτω της γραφής ας κάμουν κλήρωσιν. Τι φοβούνται, μη και τους προκύψει τις έτερος Άγιος Μάρκος Ευγενικός και γελοιοποιήσει τας έωλας φανατσιώσεις της μεταπατερικής, νεοβαρλααμιτικής και νικολαϊτογιανναρικής θολοκουλτούρας; Πως ορίζεις αγαπητέ την "εκκλησιολογική σοβαρότητα της Εκκλησίας μας"; Τα χιλιάδες χειροφιλήματα του "αγίου" Περγάμου εις τον πάπαν και εις τους παρετρεχάμενούς του; Αληθώς, διατί σε ενοχλούν οι παλεοημερολογίται και οι "λοιποί αποκομμένοι"; Δεν είναι δια σε "εικόνες Θεού", όπως είναι λ.χ. δια τον Αθ. Παπαθανασίου ο τζιχαντιστής, ο φανατικός ραβίνος, ο άθεος κομμουνιστής, ο μορμόνος, ο οπαδός της σαϊεντολογίας ή ο οπαδός της "εκκλησίας" του σατανά; Τελικώς οι μόνοι "καθαροί" εκ πάσης Ορθοδοξίας και συναφών ντεμοντέ και μπανάλ αξιών όπως Πατρίδα και Οικογένεια είναι η "ελίτ" οία θα μετάσχει εις την "σύνοδον". Να χαίρεσαι την "εκκλησίαν" σου και την "σύνοδον" οία πρόκειται να κάμη. Αδελφοί, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Με το κατάπτυστο βιβλίο "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ", των εκδόσεων "ΕΝ ΠΛΩ", πότε θα ασχοληθεί σοβαρά η επίσημη Εκκλησία;

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται για μία θλιβερή μειοψηφία που, όμως, αν αφεθεί ασύδοτη προκαλεί μεγάλη ζημιά. Και δυστυχώς έχει αφεθεί ασύδοτη!

Ανώνυμος είπε...

ευτυχως που δεν θα παει ο αθηνων στην γενευη διοτι ειναι αφωνος δυσκινητος και δειχνει την κακομοιρια της ελλαδικης εκκλησιας
φαναριωτης π, δημητριος

Ανώνυμος είπε...

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΕΛΥΘΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΟΜΕΘΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ
ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)