19/4/16

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων ζητεί την παραίτηση Σχολικού Συμβούλου

Αθήνα, 18 Απριλίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.: 61
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) ζητεί
την παραίτηση Σχολικού Συμβούλου
Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αλλά και σύμπασα η θεολογική – εκκλησιαστική κοινότητα, καθώς και όλη η ελληνική κοινωνία,
παρακολουθούν να δημοσιεύονται συγκλονιστικά στοιχεία από τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Ριζούλη, στην έγκυρη Εκκλησιαστική Εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» (13 Απριλίου 2016), που αφορούν τη σχέση Συντάκτη του πολυθρησκειακού πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών που θέλει να εισαγάγει στα σχολεία, ο Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, με τη νεοβουδιστική οργάνωση Arigatou που προωθεί επίσης παρόμοιους διαθρησκειακούς και πανθρησκειακούς στόχους.
Η παραπάνω είδηση αναδημοσιεύτηκε από πάρα πολλές ιστοσελίδες του ιστοχώρου και ενώ έχει περάσει ικανός χρόνος, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Η σιωπή σημαίνει άραγε και αποδοχή των όσων εμπεριστατωμένα αναφέρει η εφημερίδα στο άρθρο-αποκάλυψη της;
Κατόπιν όλων αυτών, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων δηλώνει:
1. Θεωρούμε ότι αν ισχύουν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας, ανακύπτει σοβαρότατο θέμα με άμεσες επιπτώσεις στο μάθημα των Θρησκευτικών.
2. Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει την παραίτηση του αναφερόμενου στο δημοσίευμα Σχολικού Συμβούλου από κάθε επιτροπή που συμμετέχει και αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και του έτερου παράγοντα του Υπουργείου που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ήδη η ΠΕΘ έχει ζητήσει εγγράφως από τον Υπουργό Παιδείας την αντικατάσταση των εν λόγω προσώπων από την Επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής(ΙΕΠ) που ορίστηκε από τον κ. Φίλη για να μελετήσει πρόταση για το μάθημα των Θρησκευτικών, επειδή δεν πληρούν τα νομικά κριτήρια της αμεροληψίας.
3. Αιτούμεθα από την έχουσα λόγο, κατά το Σύνταγμα και τον Καταστατικό της Χάρτη, για την ορθόδοξη χριστιανική κατάρτιση της μαθητιώσας νεολαίας της χώρας, Εκκλησία της Ελλάδος, να μελετήσει το θέμα.
4. Θα εξαντλήσουμε επίσης κάθε νόμιμο μέσο και θα απευθυνθούμε σε κάθε υπεύθυνο δημόσιο πρόσωπο και φορέα για να αναδειχθεί η κρισιμότητα του θέματος και οι επιπτώσεις που αυτό έχει στη θρησκευτική αγωγή που κατά το Σύνταγμα, η ευνομούμενη Ελληνική πολιτεία οφείλει να παρέχει στα παιδιά των πολιτών αυτής της χώρας.
5. Θα διεξάγουμε, επίσης, με ειδική επιτροπή, επισταμένη έρευνα για το θέμα αυτό, ώστε να διαπιστωθούν όλες οι παράμετροι που τυχόν υπάρχουν.
Η διάβρωση της παρεχόμενης ορθόδοξης χριστιανικής παιδείας και η εξ αυτής πρόκληση σύγχυσης και πνευματικής βλάβης της νεολαίας της χώρας είναι η χειρότερη και επικινδυνότερη από όλες τις σύγχρονες δυσμενείς κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και που αφορούν όχι μόνον στο παρόν αλλά και στο μέλλον της πνευματικής, πολιτισμικής και πολιτικής ανεξαρτησίας της χώρας. Η οικονομική και η εξ αυτής δυσκολίες είναι δυνατόν -έστω και με κάποιες θυσίες ή στερήσεις για μια χρονική διάρκεια- να ξεπεραστούν. Η πνευματική και πολιτισμική κρίση, όμως, θα είναι ανεπανόρθωτη και αγγίζει την παραβίαση των εθνικών πνευματικών ορίων της πατρίδας μας. Για τους λόγους αυτούς η ΠΕΘ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να υπάρξει μια εθνική αφύπνιση και επαγρύπνηση.
Το ΔΣ της ΠΕΘ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από πότε είναι "έγκριτος" και από πού ο Ριζούλης με τις ρυπαρότητες που γράφει; Γιατί ξεκινάει και μάλιστα 2 φορές με την προσωπική αναφορά σε συγγενικό μέλος του κ. Βαλλιανάτου και δεν αναφέρει κάτι (αφού είναι τόσο ενημερωμένος) και για άλλους συγγενείς του (ο πατέρας του εξέχων μέλος της ΖΩΗΣ, η αδελφή του ηγουμένη σε μοναστήρι της Θεσσαλίας); Όσο για την διεθνή οργάνωση arigatou επειδή συνεργάζεται μαζί της σημαίνει ότι είναι νεοβουδιστής; Μα τότε, με την ίδια λογική, όλους τους θεολόγους στα δικά μας ιδιωτικά σχολεία που εποπτεύονται από καθολικούς (π.χ. Λεόντειο) θα πρέπει να τους καταγγείλουμε; Υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στις καλές πρακτικές για την αλληλοκατανόηση των παιδιών από διαφορετικές θρησκείες που τυχαίνει να συμβιώνουν; Εκεί κρίνεται αν έχει αποστεί της ορθοδόξου πίστεως κι όχι σε αυτά που υποστηρίζει ο Ριζούλης αν-ορθόδοξα στη φυλλάδα του και δυστυχώς πέφτει στην κατάκριση και η ΠΕΘ. Το ένα ολίσθημα μετά το άλλο. Τί ψυχή θα παραδώσουν όλοι αυτοί με αυτή τη συμπεριφορά τους; Γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να δημοσιευθεί το παρόν αλλά το γράφω γιατί νομίζω ότι κι εσείς ως διαχειριστής της ιστοσελίδας πρέπει να δείτε και την άλλη άποψη και ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος όλων μας να φωτίσει το νου και την καρδιά μας ώστε να διακρίνει την αλήθεια από το ψεύδος και να μην παρασύρεται από τυχόν διαφορετικές απόψεις που έχει προσωπικά για ένα θέμα από αδελφό του και να τον υποσκάπτει ύπουλα, ανέντιμα και πάντως καθόλου χριστιανικά. Απεχθάνομαι την ανωνυμία αλλά επί του παρόντος θα την διατηρήσω για συγκεκριμένους λόγους. Αν βρεθούμε όμως από κοντά σίγουρα θα κουβεντιάσουμε για όλα αυτά και θα με γνωρίσετε...

Ανώνυμος είπε...

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις εξηγείται γιατί το Πρόγραμμα Σπουδών γκρεμίζει στα παιδιά την Ορθόδοξη Πίστη. Εξηγείται επίσης γιατί οι συγγραφείς του ΠΣ δεν σέβονται τις πρόσφατες Συνοδικές αποφάσεις. Απίστευτο Θεολόγοι, να έχουν γίνει αιτία τέτοιας αναστάτωσης και ταλαιπωρίας στον τόπο μας, να αποφασίζει η Σύνοδος δυο φορές,να υπάρχουν και δύο δικαστικές αποφάσεις κι αυτοί να γράφουν τους πάντες στα παλιά παπούτσια τους. Τώρα εξηγούνται οι εργολαβίες και η επιμονή τους. Ντροπή. Σε τι τους έφταιξε ο Χριστός;
Την ευθύνη την έχουν όλοι. Γιατί ακόμη κι αν ξεγελάστηκαν από τον μεταφέροντα τις βουδιστικές ιδέες, μάτια δεν έχουν να δουν τι γράφουν στο ΠΣ. Αλλά και μετά που αποφάσισε η Εκκλησία, συνείδηση δεν έχουν να πουν ένα ήμαρτον κάναμε λάθος; Ο λαός λέει"ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται και ο ..... επιμένει

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο στον σχολιαστη 3.17.
Ντροπη στον 1ο ανωνυμο που προσπαθει να μας ριξει σταχτη στα ματια!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)