23/9/16

«Μαλλιά - κουβάρια» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τα θρησκευτικά στα σχολεία

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά που οδήγησε σε «ναυάγιο» τις συνομιλίες με το Ποτάμι, ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας ανοίγει, καθώς στο ζήτημα των αλλαγών που προωθεί ο Νίκος Φίλης για την διδασκαλία των θρησκευτικών, τα κόμματα που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζουν μεταξύ τους διαφορετικές απόψεις.


Το ΠΑΣΟΚ με την Εκκλησία και κατά Φίλη
Στον "ιερό πόλεμο" για το μάθημα των θρησκευτικών, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του τάσσεται στο πλευρό της Εκκλησίας και κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, μετά τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας τονίζει ότι «επιλέγει για λόγους πολιτικού αντιπερισπασμού και με αιχμή την διδασκαλία των Θρησκευτικών, την όξυνση και την σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος», σημειώνοντας ότι έτσι ο κ. Φίλης επιδιώκει «να «χρησιμεύσει» ως το επίκεντρο αλλαγής της πολιτικής ατζέντας»

Αναφερόμενο στην διδασκαλία των Θρησκευτικών, το κόμμα της αντιπολίτευσης τονίζει, ότι ο υπουργός Παιδείας "όφειλε και οφείλει να θέσει τις προτάσεις των επιστημονικών επιτροπών, που συγκρότησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, σε διάλογο με την Εκκλησία και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς".

"Επί πλέον οφείλει" όπως αναφέρει "να φέρει στο διάλογο όλα τα νέα, σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, που από το 2011 ετοιμάστηκαν και είναι στο συρτάρι του".

Προσθέτει ακόμη, ότι το υπουργείο πρέπει να κάνει "διάλογο με παιδαγωγικούς και επιστημονικούς όρους, όπως πρέπει να γίνεται και για όλα τα Μαθήματα".

Καταλήγοντας υποστηρίζει, ότι "για άλλη μια φορά δυστυχώς γίνεται σαφές, πως η κυβέρνηση επιλέγει τον διχασμό και την πόλωση, για να υπηρετήσει το στενό και ευκαιριακό κομματικό της συμφέρον".

ΔΗΜΑΡ: «Ναι στην αναβάθμιση των Θρησκευτικών σε μάθημα γνώσης των θρησκειών»

«Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται πόσο αναγκαίος είναι ο διαχωρισμός των σχέσεων εκκλησίας και κράτους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ με αφορμή το θέμα, που έχει προκύψει αναφορικά με την κόντρα του υπουργείου Παιδείας με την ηγεσίας της Εκκλησίας.

«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ στην αναβάθμιση του μαθήματος από ομολογιακό μάθημα σε μάθημα γνώσης των θρησκειών!», τονίζουν εμφατικά από το κόμμα του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

«Στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν «ναι μεν… αλλά». Η αναγκαία αυτή αλλαγή πρέπει να προχωρήσει παρά τις κραυγές του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου», επισημαίνει η Δημοκρατική Αριστερά και καταλήγει: «Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σταματήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η απαξίωση του ρόλου της Εκκλησίας και να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο που απαιτούν τα θέματα αυτά μακριά από την τεχνητή πόλωση».

Κινήσεις Πολιτών υπέρ Φίλη για τις αλλαγές

Από την πλευρά τους οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που αποτελούν τον τρίτο πυλώνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τάσσονται υπέρ των αλλαγών που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία” έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεση τους στις καταστροφικές επιλογές της Κυβέρνησης και του κ. Φίλη προσωπικά στον τομέα της Παιδείας», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτουν:

«Ωστόσο, θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, διότι συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στη λογική που ακολουθείται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα σέβονται τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όλων χωρίς να προσβάλλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)