5/10/16

Νίκος Φίλης, Βεβαίως θα εφαρμοστούν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


Δείτε το κείμενο των δηλώσεων Φίλη όπως δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ. Παιδείας: 
Νίκος Φίλης «θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά»

Αμέσως μετά από την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης δήλωσε:
Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητούμε, η Εκκλησία και η Πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Θα εφαρμοστούν. Είναι απόφαση, ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης. Βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανέμει τα περσινά βιβλία. Και όπως όλα τα μαθήματα έτσι και τα θρησκευτικά, θα αξιολογηθεί το μάθημα των θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα. Θα ακουστούν ξανά οι απόψεις και τις Εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.
ΔΗΜ: Συνεχίζετε με τα νέα προγράμματα φέτος κανονικά;
ΝΦ : Βεβαίως συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας αυτή τη στιγμή για το ζήτημα αυτό. Ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών. Αλλά επαναλαμβάνω: Δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θέλουμε το διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.
ΔΗΜ: Μιλήσατε με τον Αρχιεπίσκοπο;
ΝΦ: Βεβαίως ,σε πολύ καλό κλίμα γιατί πάντοτε υπάρχει ένας σεβασμός απέναντί του.
ΔΗΜ: Υπήρχε ένα κλίμα λίγο πριν τη συνάντηση ότι η Αρχιεπισκοπή ζητά το πάγωμα για ένα χρόνο. Υπήρξε συμβιβασμός σε αυτό το θέμα;
ΝΦ: Επαναλαμβάνω, σε ποια σειρά ζητημάτων έγινε η συζήτηση. Από εκεί και πέρα απόψεις διάφορες υπάρχουν. Και από την πλευρά της Εκκλησίας και από την πλευρά της Πολιτείας.
ΔΗΜ: Φέτος τα βιβλία θα είναι αυτά που υπήρχαν;
ΝΦ: Ναι, μα έχουν διανεμηθεί από πέρσι, δεν έχουμε φτιάξει νέα βιβλία. Τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν από φέτος και θα γίνουν τα μαθήματα με βάση τα προγράμματα αυτά και θα αξιολογηθούν. Θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία. Δεν είπαμε ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο στη τάξη, πόσο μάλλον το μάθημα των θρησκευτικών. Θέλουμε να είναι πιο πλούσιο πιο έντονο το μάθημα θέλουμε να είναι μία αντίληψη βιωματικής διδασκαλίας, διαθεματικής διδασκαλίας. Πάντοτε, τηρώντας και τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο. Η πρώτη που αφορά την υποχρεωτικότητα του μαθήματος.  Η δεύτερη που αφορά να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και η τρίτη μία κατεύθυνση για τον Ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.
ΔΗΜ: Πάγωμα των προγραμμάτων σπουδών δεν υπάρχει;
ΝΦ: Σας είπα ότι εφαρμόζονται.
ΔΗΜ: Έχετε συμφωνήσει να υπάρξει κάποιος διάλογος αυτή τη στιγμή του Υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία;
ΝΦ: Πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ’ όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.
ΔΗΜ: Κάποια σημεία των προγραμμάτων που έχει εκφράσει την ενόχληση της η εκκλησίας;
ΝΦ: Έχουν γραφτεί στον Τύπο αυτά.
ΔΗΜ: Κάποιοι λένε ότι δεν πήγε καλά η συνάντηση…
Ν.Φ: Δεν έχω αυτήν την εντύπωση, ούτε για τους ιεράρχες. Αντιθέτως, υπήρχε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα με τις διαφωνίες που ο καθένας τις έχει πάντοτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε απόψεις. Ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού, της χώρας και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που και η Εκκλησία έχει και όχι μόνο η Πολιτεία. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ἐάν ἔτσι συμφωνήθηκε, τότε μᾶς κοροϊδεύουν ὅλοι. Θεωρῶ ὅμως πιθανότερο ὅτι ὁ κ. Φίλης ἔπρεπε κι αὐτός κάπως νά διασώσει τήν τιμή τῶν ὅπλων του μέ αὐτή τή δήλωσή του, καί ἀκριβέστερα τό ἀπόσπασμά της. Διότι καί αὐτός ἀνεφέρθη στήν ὕπαρξη τῶν βιβλίων πού ἔχουν διανεμηθεῖ καί εἶναι ἄσχετα μέ τό νέο πρόγραμμα σπουδῶν. Φαίνεται λοιπόν ὅτι ἡ ἐπιλεγεῖσα μεσοβέζικη λύση εἶναι νά μπορεῖ ὁ καθένας διδάσκων τά Θρησκευτικά νά χρησιμοποιεῖ τό βιβλίο καί νά μή ἐφαρμόσει τό νέο πρόγραμμα σπουδῶν. Ἐλπίζομε δηλαδή νά εἶναι τουλάχιστον ἔτσι γιά νά μή ἀπογοητευθεῖ καί ὁ πιστός λαός. Αὐτό βεβαίως μεταθέτει τό πρόβλημα στή συγγραφή τῶν νέων βιβλίων, ἀλλά ἔτσι δίνεται χρόνος ἀνακωχῆς καί ἀποσοβήσεως τῆς ρήξης. Ὡστόσο ἡ μέν διοικοῦσα ἐκκλησία δέν πρέπει αὐτή τή φορά νά ἐφησυχάσει, παρά νά εἶναι πανέτοιμη καί μέ ἀδιάσειστα ἐπιχειρήματα καί ἀκαταμάχητες προτάσεις. Μόλις δέ πού χρειάζεται νά ἀναφέρουμε ὅτι ΟΛΟΙ οἱ θεολόγοι πού σέβονται τόν ἑαυτό τους καί τό λειτούργημά τους πρέπει μέ δυναμισμό νά διδάξουν ΜΟΝΟ μέ βάση τά διανεμηθέντα βιβλία τό μάθημά τους, χωρίς φόβο!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ποιος έχει δίκιο; Ο Φίλης που λέει ότι θα συνεχιστούν ή ο Ιερώνυμος που λέει ότι θα διδάσκονται τα παλιά βιβλία;

Ανώνυμος είπε...

Η Ιεραρχία να ζητήσει την παραίτηση του Φίλη και την κατάργηση του "αντιρατσιστικού νόμου" που χρησιμοποιούν για την φίμωση της Ορθόδοξης Χριστιανικής φωνής.

Ιερεμίας

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)