25/10/16

Εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν κατάργηση της εγκυκλίου για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση εγκυκλίου απαλλαγής από τα θρησκευτικά
Άρση της αντισυνταγματικής, όπως χαρακτηρίζουν, εγκυκλίου που αφορά την αίτηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, ζητούν 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους προς τον υπουργό Παιδείας.

Την άρση της αντισυνταγματικής, όπως υποστηρίζουν, εγκυκλίου που είχε εκδοθεί στις 23/1/2015 από την κυβέρνηση της ΝΔ και αφορά την αίτηση για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, ζητούν 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.
Ταυτόχρονα, ρωτούν να μάθουν αν θα δοθεί παράταση της εγκυκλίου, πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου όπως οριζόταν, για την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών.
«Στην υπεύθυνη δήλωση απαλλαγής, πρέπει να δηλωθεί ότι ο μαθητής «δεν είναι χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνουν: «Με την εγκύκλιο αυτή εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 13, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης».
Και καταλήγουν τονίζοντας: «Είναι προφανές ότι η εν λόγω εγκύκλιος καθιερώνει διακρίσεις ανάμεσα στον σχολικό πληθυσμό, διακρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις ή και περιθωριοποίηση όσων επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, όπως είναι μέχρι τώρα το μάθημα των θρησκευτικών».
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Ευαγγελία Καρακώστα, Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ελισάβετ Σκούφα, Κώστας Σπαρτινός και Ελένη Σταματάκη.
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
"Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Σχετικά με την δήλωση για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών
Στις 23/1/2015 εκδόθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκύκλιος για το μάθημα των θρησκευτικών με Αριθ. Πρωτ.: 12773/Δ2/23/01/2015 η οποία προσδιορίζει ότι:
1) Η απαλλαγή χορηγείται με απλή υπεύθυνη δήλωση (του ν.1599/1986), η οποία μπορεί να κατατεθεί μόνο από 1/9 έως και 20/9 κάθε σχολικού έτους.
2) Πρέπει να δηλωθεί στην υπεύθυνη δήλωση απαλλαγής ότι ο μαθητής «δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης».
3) 3) Η υπ. δήλωση πρέπει να υπογράφεται είτε από τον μαθητή, αν είναι ενήλικος, είτε και από τους δύο γονείς (μία δήλωση για τον καθένα) αν είναι ανήλικος. Καθώς η κάθε δήλωση του ν.1599/1986 είναι ατομική θα πρέπει να γίνεται μία δήλωση από τον κάθε γονέα.
4) 4) Εφιστάται η προσοχή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, υπονοώντας τυχόν ληξιαρχική πράξη που έχει δοθεί στο σχολείο και αναφέρει, υποχρεωτικά, το θρήσκευμα. Για αυτό, συνιστάται να επισυνάπτεται στη δήλωση ληξιαρχική πράξη που δεν αναφέρει θρήσκευμα, ενώ να απαιτηθεί σε νωρίτερο χρόνο η διαγραφή (ή τροποποίηση/μεταβολή) του θρησκεύματος από τα αρχεία του σχολείου, αν το παιδί έχει καταχωρηθεί ως χριστιανός ορθόδοξος.
5) Οι μαθητές που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην τάξη τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μαθήματος των Θρησκευτικών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιφέρονται εντός ή εκτός του σχολείου ή να απουσιάζουν (αδικαιολόγητα), αλλά να απασχολούνται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα εγκύκλιο.
Με την εγκύκλιο αυτή εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 13, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. Παράλληλα και προς επίρρωση αυτού, η ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) κατοχυρώνει στο άρθρο 9, παρ.1, εδάφιο β, την ατομική ή συλλογική ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων συνιστά την αρνητική όψη της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΕΣΔΑ έχει υπερνομοθετική ισχύ και συνεπώς κάθε κανόνας του εσωτερικού δικαίου οφείλει να είναι σύμφωνος με αυτή.
Είναι προφανές ότι η εν λόγω εγκύκλιος καθιερώνει διακρίσεις ανάμεσα στον σχολικό πληθυσμό, διακρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις η /και περιθωριοποίηση όσων επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, όπως είναι μέχρι τώρα το μάθημα των θρησκευτικών.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να αρθεί η αντισυνταγματική εγκύκλιος;
2) Θα δοθεί παράταση στην αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου που οριζόταν με την παρούσα εγκύκλιο;".
Με πληροφορίες από ΑΥΓΗ και Newsit.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρατσισμός ἐν ὀνόματι τῆς καταδίκης τοῦ ρατσισμοῦ, ἐπιβολή τῆς οὐδετεροθρησκείας ντέ καί καλά, ἐν ὀνόματι τῆς ἐλευθερίας τῆς θρησκευτικῆς συνειδήσεως! Κύριοι καί κυρίες τοῦ Σύριζα δέν θά σᾶς περάσει καί δέν θά σᾶς ἐπιτρέψουμε νά μᾶς θεωρεῖτε κάφρους! Οἱ προκλήσεις ἔχουν καί τά ὅριά τους! Οἱ μεθοδεύσεις σας κάθε ἄλλο παρά Δημοκρατία καί ἐλευθερία ἐκφράζουν. Ὡς κυβερνῶντες μπορεῖ πρός καιρόν νά ἐπιβάλλετε τίς ἰδεοληψίες σας, ἀλλά τελικῶς τό μνημόσυνό σας θά ἁπωλεσθεῖ μετ' ἤχου!

Ανώνυμος είπε...

αυτοί το παρακάνουν. ο κόσμος τους ψηφισε για κοινωνική πολιτική, για αντίσταση στα μνημόνια κι αυτοί προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις του 4%. Στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας κιόλας. Τους μέθυσε η εξουσία; Εξυπηρετούν κάποια σχέδια για την πατριδα μας; ΄τι συμβαίνει και ζούμε τέτοια απαραδεκτα πραγματα;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως οι 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούνται στην Ερώτηση. Την παίρνουν αμέσως μετά την κατάθεσή της στη Βουλή -ακόμη δεν έχει μπει στην ιστοσελίδα της Βουλής - και τη στέλνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για να δημοσιευτεί σε όλα τα ΜΜΕ.
Τι άραγε ετοιμάζουν πάλι οι ΣΥΡΙΖΑίοι;
Στη συνάντηση των Σχολ. Συμβούλων ο Φίλης είπε ότι διατήρησε την εγκύκλιο Λοβέρβου (οι βουλευτές την λένε εγκύκλιο κυβέρνησης Σαμαρά!) γιατί έτσι μόνο μπορούσε να μπει μια τάξη στο πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες εγκύκλιοι.
Αλήθεια, τώρα τι θα απαντήσει ο Γιαγκάζογλου; Ότι το νέο μάθημα είναι τόσο καλό για όλους ώστε καταργείται η εγκύκλιος για τις απαλλαγές και ΟΛΟΙ οι μαθητές παρακολουθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το νέο μάθημα που έφτιαξε με την παρέα του;

Ανώνυμος είπε...

Καλά δεν είναι πλέον ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ το Νέο Πρόγραμμα στα Θρησκευτικά;
Κύριοι του "Καιρού" τι δεν πήγε καλά στα σχέδια σας;
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ;

Ανώνυμος είπε...

Η Αθεία στο μεγαλείο της!!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)