1/5/18

Σχέδιο παράκαμψης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης για τα Θρησκευτικά

Σχέδιο παράκαμψης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης για τα Θρησκευτικά
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση 660/2018 της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά δήλωσε ότι, και μετά από αυτήν, τίποτε δεν αλλάζει στο μάθημα των Θρησκευτικών γιατί ακυρώνεται η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) Φίλη και όχι η ισχύουσα σήμερα δική του Υ.Α.

Το ίδιο επαναλαμβάνει στις πάμπολλες συνεντεύξεις του. Νομικίστικο κόλπο η εναλλαγή των Υ.Α. που στην ουσία ελάχιστα διαφέρουν μεταξύ τους, το οποίο υιοθετήθηκε ως τακτική από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η απόφαση του ΣτΕ μάλλον θα δικαίωνε τους προσφεύγοντες που ζητούσαν ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα Θρησκευτικών.
Το κόλπο έχει όμως και συνέχεια. Επειδή ως γνωστόν η άρνηση συμμόρφωσης του Υπουργείου με την απόφαση του ΣτΕ οδήγησε άμεσα σε προσφυγές στην Επιτροπή Αναστολών αλλά και την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ και επειδή επιπλέον εκκρεμούν αιτήσεις ακύρωσης και για τις Υ.Α. Γαβρόγλου, ήδη ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, νέα Υ.Α. ώστε να παρακαμφθούν και πάλι οι νέες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που είναι αναμενόμενο ότι θα ακυρώνουν και τις Υ.Α. Γαβρόγλου που σήμερα ισχύουν. Το εγχείρημα έχει επενδυθεί και με δήθεν παιδαγωγικά επιχειρήματα. Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι δυναμικό, υπόκειται σε διαρκείς βελτιώσεις και έτσι είναι λογικό οι Υ.Α. να διαδέχονται η μία την άλλη, ισχυρίζονται τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας! Είναι όμως απορίας άξιον γιατί καμία αλλαγή δεν υπάρχει στις Υ.Α. που αφορούν στα προγράμματα σπουδών των υπολοίπων μαθημάτων. Τόση «δυναμική» έχει μόνο το μάθημα των Θρησκευτικών;
Το χειρότερο από όλα είναι ότι η Ιερά Σύνοδος επιβεβαιώνοντας την βούλησή της για συνέχιση του διαλόγου επί των «νέων» Προγραμμάτων Σπουδών, βοηθά το Υπουργείο στην υλοποίηση του σχεδίου παράκαμψης των δικαστικών αποφάσεων. Εκτός της «δυναμικής» του Προγράμματος Σπουδών, το Υπουργείο θεωρεί δήθεν αναγκαία την διαρκή εναλλαγή των Υ.Α. για τα Θρησκευτικά επειδή, όπως διατρανώνει, επέρχονται σε αυτά αλλαγές που είναι καρπός του διαλόγου Εκκλησίας - Υπουργείου. Οι παρατηρήσεις της Εκκλησίας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, λέει ο Υπουργός, ενώ στην πραγματικότητα  πραγματοποιούνται μικρές και επουσιώδεις διαφοροποιήσεις. Η πλειονότητα των Ιεραρχών που αντιτάσσεται στα «νέα Θρησκευτικά» προφανώς δεν συμμερίζεται την τακτική του Υπουργείου. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, που είναι μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Αρχιερέων που διαλέγεται με το Υπουργείο για τα Θρησκευτικά, και ο οποίος λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ έσπευσε να δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η όλη συζήτηση που ξέσπασε μετά την δικαστική απόφαση γίνεται περί όνου σκιάς. Ακολουθώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του Υπουργείου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι το ΣτΕ ακύρωσε Υ.Α. που πλέον δεν είναι σε ισχύ. Την ίδια στιγμή το αίτημα του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου για έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας για το ζήτημα απορρίφθηκε επειδή προφανώς θα υπήρχαν ισχυρές αμφισβητήσεις της τακτικής να συνεχισθεί ο διάλογος Εκκλησίας -  Υπουργείου επί ενός προγράμματος σπουδών  που στην ουσία έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ.
Το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει μία ακόμη αλλαγή της Υ.Α. για τα Θρησκευτικά εντός του καλοκαιριού ή και νωρίτερα, ώστε, αφού εξασφάλισε την συνέχιση του παρελκυστικού διαλόγου με την Εκκλησία, να παρακάμψει τις νέες αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έρχονται και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ακυρωτικές των Υ.Α. Γαβρόγλου. Επιδιώκει έτσι να παραμείνουν στα σχολεία τα «νέα Θρησκευτικά» και οι Φάκελοι Μαθήματος, που το ΣτΕ ακύρωσε και η κοινότητα των θεολόγων, των γονέων και των μαθητών απέρριψαν ως παντελώς ακατάλληλα.

Ορθόδοξος Τύπος, 27.04.2018

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εάν η Απόφαση αφορούσε και τα ΦΕΚ Γαβρόγλου και όχι μόνο τα ΦΕΚ Φίλη, όπως ισχυρίζεστε, τότε γιατί ο Σεβ. Πειραιώς κατέθεσε νέα προσφυγή, αυτή τη φορά για τα ΦΕΚ Γαβρόγλου; Μάλλον, κάτι ξέρει παραπάνω.

Ιωάννης Τάτσης είπε...

Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει την Υ.Α. Φίλη διότι απλούστατα όταν έγινε η προσφυγή αυτή η Υ.Α. ίσχυε (και υπήρχε). Στην ουσία όμως η Υ.Α. Γαβρόγλου και Φίλη είναι ίδιες. Νομικά αυτό πρόκειται να κριθεί με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ μετά από τις προσφυγές του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ.α.
Το Υπουργείο κερδίζει χρόνο επειδή ξέρει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αργούν να εκδοθούν. Πολύ χειρότερα, επισημαίνω, ότι εκμεταλλεύεται (το Υπουργείο) τον διάλογο με την Εκκλησία και τις (κατά παραγγελίαν;) παιδαγωγικές γνωμοδοτήσεις του ΙΕΠ για να αλλάξει και πάλι την Υ.Α. ώστε να αποφύγει τις δικαστικές αποφάσεις. Ξέρουν όμως και οι διδάσκοντες πως θα κινηθούν μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ...

Ανώνυμος είπε...

Καλές οι ερμηνείες αλλά εδώ πρόκειται για το γράμμα του νόμου. Από πού προκύπτει ότι όταν ακυρώνεται μια διοικητική πράξη ακυρώνονται αυτόματα και όσες είναι "συναφείς" (συναφείς, κατά τη δική σας γνώμη πάντα);

Ανώνυμος είπε...

1 Μαΐου 2018 - 11:55 μ.μ. δηλαδη κατα την γνωμη σου δεν είναι συναφείς;

Ανώνυμος είπε...

Καλώς ή κακώς, η συνάφεια κρίνεται από τα δικαστήρια και όχι από τις προσωπικές γνώμες. Οι προσωπικές γνώμες ακόμη κι όταν είναι σωστές δεν παράγουν νομικές συνέπειες.

Ανώνυμος είπε...

Κάθε πολυθρησκειακό ΠΣ είναι παράνομο, σύμφωνα με τα νομικά επιχειρήματα της απόφασης του ΣτΕ. Από τη στιγμή που μετά την απόφαση πάλι το ΥΠΕΠΘ προτείνει με τον α΄ή β΄ τρόπο πολυθρησκειακό ΠΣ, έχει εξασφαλίσει την τύχη του.
Στο ΣτΕ υπάρχει υπηρεσία για την εφαρμογή της εκδοθείσας απόφασης. Οι δικαστές δεν τρώνε κουτόχορτο. Γνωρίζουν πολύ καλά τους απατεώνες λόγω της καθημερινής αντιμετώπισής τους. Γι' αυτό έχουν θεσπίσει υπηρεσία για τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεών τους. Απρίλης-Μάης κοντά το θέρος. Λίγη υπομονή. Θα λήξουν και οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις του θηρίου. Ντροπή τους βέβαια για το ήθος που διδάσκουν τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς αυτό το ήθος της εξαπάτησης διέπει και το ΠΣ και την συνολική συμπεριφορά εκείνων που σχετίζονται με την προώθηση και επιβολή του ΠΣ. Κρίμα, κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

Τι νομικισμός είναι αυτός; (-ισμός και -ισμοί = δογματισμός & δογματισμοί).

Κρίμα για το μάθημα των Θρησκευτικών. Που το κατάντησαν, δυστυχώς οι ασπάλακες. Εδώ και τώρα, αρχίζουν να λένε πολλοί θεολόγοι, επιλεγόμενο μάθημα τα Θρησκευτικά. Κι αυτοί, που δήθεν πασχίζουν για ελληνορθόδοξη παιδεία στα σχολεία, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση. Με τα μελανώτερα χρώματα θα τους καταγράψει η νεότερη εκπαιδευτική ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, ανώνυμε 2 Μαΐου 2018 - 7:24 μ.μ., συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μήπως θα έπρεπε όμως να παράγονται νομικές ευθύνες δηλονότι να υπέχουν και ποινικών ευθυνών τα πολιτικά πρόσωπα που κινούν ή ανακινούν σκοπίμως τέτοιες καταστάσεις και προβλήματα με τις υπουργικές αποφάσεις τους ;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)