3/7/19

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Καλά λόγια Ιερώνυμου για Τσίπρα

Καλά λόγια Ιερώνυμου για Τσίπρα
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Τα προεκλογικά καλά του λόγια προς τον Αλ. Τσίπρα είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.
Παρέστη στην παρουσίαση βιβλίου, στις 19 Ιουνίου 2019, και παίρνοντας το λόγο είπε για τον Αλ. Τσίπρα: «Ένας πρωθυπουργός μέσα σε διακόσια χρόνια λέει: “Ναι, πήραμε την περιουσία της Εκκλησίας. Δεν σας αποζημιώσαμε. Αυτό το παίρνει ο αέρας;».

Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε συμφωνία αλλά πρόταση μεταξύ του ιδίου και του Αλ. Τσίπρα για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της απολύσεως από το Δημόσιο των κληρικών, και επέμεινε ότι οι κληρικοί «δεν θα μπορούσαν ποτέ κατά την ουσία, αλλά και κατά τον νόμο να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι απολαβές, η μισθοδοσία, οι συντάξεις εξισούνται με εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων». Ουσιαστικά ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε τα όσα ο ίδιος συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των ιερέων.
          Ως προς το αν ήταν συμφωνία ή πρόταση του κ. Ιερωνύμου με τον Αλ. Τσίπρα, ασφαλώς και ήταν συμφωνία. Έτσι βγήκε στη δημοσιότητα. Απλώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούσε να την επιβάλει αγνοώντας την Ιεραρχία της Εκκλησία της Ελλάδος, όπως την αγνοούσε επί τρία χρόνια, που συζητούσε μαζί του. Ο Αλ. Τσίπρας στην πανελλαδική τηλεοπτική παρουσίαση τους, στις 6 Νοεμβρίου 2018, είπε: «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ*, που ήταν αποτέλεσμα διαλόγου θα τεθεί υπόψη της Ιεραρχίας και του Υπουργικού Συμβουλίου για να την εγκρίνουν και να προχωρήσει».  
  Ο Αρχιεπίσκοπος στην ίδια πανελλαδική τηλεοπτική παρουσία τους, είπε, μεταξύ άλλων: «Στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο συναντηθήκαμε, συζητήσαμε, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ και προτείνουμε θα μας βρείτε ΣΤΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ». Στη συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε τη συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ. Η συμφωνία τους πήρε τόσο πανηγυρικό τόνο, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.  
  Ο Αρχιεπίσκοπος λανθασμένα είπε ότι ο Αλ. Τσίπρα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αναγνώρισε ότι η Πολιτεία πήρε την εκκλησιαστική περιουσία και δεν την αποζημίωσε. Πρώτον δημόσια ο πρωθυπουργός δεν είπε τέτοιο πράγμα. Στη συμφωνία των δύο ανδρών γράφεται: «Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ».  Άλλο είναι ότι «η Πολιτεία πήρε την περιουσία της Εκκλησίας  και δεν Την αποζημίωσε» και τελείως άλλο ότι τα ανταλλάγματα που η Πολιτεία έδωσε υπολείπονται της αξίας της... Σημειώνεται ότι στην πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα προς την Εκκλησία τονίζεται ότι η Πολιτεία θα Της δίνει πόρους ως «αφηρημένη αποζημίωση για τις ΠΛΗΜΜΕΛΩΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΘΕΙΣΕΣ απαλλοτριώσεις του παρελθόντος (μέχρι το 1939)».
Στο ότι ουδείς άλλος πρωθυπουργός αναγνώρισε τις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις της Εκκλησίας, σημειώνεται ότι επί του σημερινού Αρχιεπισκόπου ο Αντ. Σαμαράς εμπράκτως αναγνώρισε την προσφορά της Εκκλησίας και αναβάθμισε  τον τρόπο μισθοδοσίας του κλήρου. Ακόμη και οι πρώτες μετακατοχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις αναγνώρισαν την αδικία σε βάρος της Εκκλησίας. Ο τότε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κων. Τσάτσος δήλωσε στον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα: «Η περιουσία της Εκκλησίας είναι φαλκιδευμένη αυθαιρέτως κατά τα δύο τρίτα της τουλάχιστον».  Το ζήτημα είναι ότι αντίθετα από όσα υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος  οι προηγούμενες κυβερνήσεις απαλλοτρίωναν και δεν αποζημίωναν την Εκκλησία, ενώ η απερχόμενη όχι μόνο επιδίωξε να απολύσει από το Δημόσιο τους ιερείς και να τους δίδει αντί μισθού επίδομα, εν ονόματι μιας αφηρημένης  και άγνωστης  απαλλοτριωθείσης περιουσίας έως το 1939, αλλά  και να αποσπάσει δωρεάν τη μισή εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι εκτάσεις «φιλέτα» των ακτών της Αττικής, από το Καβούρι και τη Βουλιαγμένη, έως την Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα και πέρα. Επίσης τα εναπομείναντα «φιλέτα» της Πεντέλης...
          Επιμένοντας ο Αρχιεπίσκοπος στο λάθος που διέπραξε  να συμπλεύσει  με τον Αλ. Τσίπρα, συνεχίζει να έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα και με το σύνολο των μελών της Ιεραρχίας, που θεώρησαν και αποφάσισαν ότι είναι επιζήμια για την Εκκλησία η συμφωνία του με τον Αλ. Τσίπρα. Και το σημαντικότερο. Επέλεξε μια ευπαθή περίοδο για να πει τα καλά του λόγια για τον Αλ. Τσίπρα, όταν η προεκλογική περίοδος είναι 18 ημέρες προ της κάλπης. Υποστήριξε τον αριστερό πρωθυπουργό και ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα. Αν συνέβαινε το ίδιο  με έναν δεξιό πολιτικό ηγέτη θα είχε προκληθεί σάλος.   Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος ουδέν ανέφερε για το ότι συμφώνησε με τον Αλ. Τσίπρα στο να αλλάξει το άρθρο 3 του Συντάγματος και να μετατραπεί η Ελλάδα σε τύπου Γαλλίας «ουδετερόθρησκο κράτος».-

*Οι υπογραμμίσεις με κεφαλαία του υπογράφοντος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας είπε τίποτα ο Αρχιεπίσκοπος, για όσα καταστρεπτικά έκανε για την κοινωνία ο πρωθυπουργός της Ελλάδος:
Υποστήριξε ο πρωθυπουργός τις εκτρώσεις, την ομοφυλοφιλία, την αυθαίρετη αλλαγή του φύλου, την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα "ζευγάρια", την αποποινικοποίηση της βλασφημίας προς τον Θεό, έκανε πόλεμο εναντίον του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, και άλλα φοβερά.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)