8/7/19

Θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για τα Θρησκευτικά;

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είναι ξεκάθαρο. Η Ν.Δ. αναδεικνύεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το προηγούμενο διάστημα της προεκλογικής περιόδου αλλά και πριν από αυτή σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ. είχαν τοποθετηθεί για το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών

σε σχέση μάλιστα με τις δύο τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τα «νέα Θρησκευτικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Μάλιστα για το θέμα είχαν παρέμβει δημόσια τα πρόσωπα που συγκροτούσαν τον Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. δηλαδή η Τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής Τομεάρχης Χρήστος Κέλλας αλλά και πολλά άλλα στελέχη. Παραθέτουμε στο τέλος της παρούσας παρέμβασης τους σχετικούς ηλεκτρονικούς συνδέσμους.
Το κρίσιμο για τη νέα κυβέρνηση είναι εάν θα υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα εγκαίρως ώστε οι δικαστικές αποφάσεις να εφαρμοστούν στην πράξη και το μάθημα των Θρησκευτικών να υπηρετήσει και πάλι τον υψηλό σκοπό που συνταγματικά προβλέπεται και είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής χριστιανικής συνείδησης των μαθητών. Άμεσα θα πρέπει:

  1. Να εκδοθεί νέα Υ.Α. που θα καταργεί την ισχύουσα Υ.Α. Γαβρόγλου για το Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά  σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις αποφάσεις του ΣτΕ.
  2. Να αποσταλεί στα σχολεία οδηγία απόσυρσης των Φακέλων Μαθήματος για τα Θρησκευτικά που έχουν αποσταλεί ήδη στα σχολεία.
  3. Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών μπορεί να στηριχτεί καταρχήν στα ήδη υπάρχοντα βιβλία Θρησκευτικών που παραμένουν αναρτημένα στο Ψηφιακό Σχολείο. Επιπλέον είναι δυνατόν να δρομολογηθεί η εκτύπωση τους και η αποστολή στα σχολεία εντός εύλογου χρόνου.
  4. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί μια πραγματική αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών σε στενή συνεργασία αφενός με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειονότητα των Θεολόγων καθηγητών και αφετέρου με τη Διοικούσα Εκκλησία.
  5. Τέλος, κρίσιμη είναι η απόφαση επιλογής προσώπων τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο ΙΕΠ που θα είναι υπεύθυνοι για τη θρησκευτική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία. Εάν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στα πρόσωπα καμία αλλαγή δεν θα μπορέσει να καρποφορήσει.
Ως ιστολόγιο θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις ελέγχοντας τις σχετικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ούτε λησμονούμε όσα έχουν συμβεί (και σε πολιτικό επίπεδο) στα 12 περίπου χρόνια πορείας του ιστολογίου μας. Στην παρούσα πολιτική συγκυρία οφείλουμε καταρχάς να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις των στελεχών της  νέας κυβέρνησης για το μάθημα μας.

Ο Τομέας Παιδείας της Ν.Δ. φέρνει στη Βουλή το θέμα των εγχειριδίων του μαθήματος των Θρησκευτικών

 

Νίκη Κεραμέως, Η ύλη και η φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά έχουν κριθεί ως αντίθετα προς το Σύνταγμα και τους νόμους, με αποφάσεις του ΣτΕ

Χρήστος Κέλλας, αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ: "Απορρίπτουμε τη λογική της απερχόμενης Κυβέρνησης, που προήγαγε την καθιέρωση της θρησκειολογίας αντί των Θρησκευτικών"


Κοινή Δήλωση Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά


Μάκης Βορίδης, Το κίνητρο για την πρωτοβουλία αναθεώρησης του Άρθρου 3 του Συντάγματος βρίσκεται στην απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τα Θρησκευτικά Φίλη


Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος για τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά Φίλη -Γαβρόγλου


Έλενα Ράπτη, υπ.βουλευτής Ν.Δ.: "Θέλω το παιδί μου να διδαχθεί στα Θρησκευτικά τη θρησκευτική του πίστη"


Ερώτηση του βουλευτή Α΄ Πειραιά της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κατσαφάδου για τα Θρησκευτικά


Η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως για τα Θρησκευτικά


Μάξιμος Χαρακόπουλος, Και μετά την απομάκρυνση Φίλη εμμένουν στην αλλαγή των θρησκευτικών με μάθημα θρησκειολογίας - και αυτό πλέον προαιρετικό


Κώστας Βλάσης, βουλευτής Ν.Δ.:Η επαναφορά της ύλης σε Ιστορία και Θρησκευτικά θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας


Η Νίκη Κεραμέως για τα Θρησκευτικά


Γιώργος Κατσιαντώνης, Βουλευτής Ν.Δ. προς Γαβρόγλου: «Εφαρμόστε άμεσα τις αποφάσεις τουΣτΕ για τα Θρησκευτικά»


Ο Αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας για απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά


Αναφορά του βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Καράογλου ενάντια στα "νέα" Θρησκευτικά


Ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Κατσανιώτη για τα Θρησκευτικά


Κώστας Τασούλας, Να συνεχίσει το μάθημα των θρησκευτικών ως έχει


Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τα Θρησκευτικά

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κ. Νίκη Κεραμέως της Νέας Δημοκρατίας, πιθανώς μελλοντική υπουργός παιδείας, έχει ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης για τους ομοφυλόφιλους.
Η ίδια κυρία, έχει συμμετάσχει πρόσφατα στην συνεδρίαση του 2019 της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.


Πιστεύω ότι πολλοί μέσα στην Εκκλησία, θα απογοητευτούν, διότι αποδεικνύουν ότι είναι υπερβολικά ευκολόπιστοι.

Ανώνυμος είπε...

Έχει "μαλλιάσει" η γλώσσα μας. Το ΣτΕ έχει αποφανθεί (με αυτή την απόφαση που "μπάζει" από παντού) για τα ΦΕΚ Φίλη κι όχι για τα ΦΕΚ Γαβρόγλου και τους Φακέλους για τα οποία αναμένεται απόφαση. Η ΝΔ θα φερθεί συνετά και θα αναμείνει τη δημοσίευση της νέας απόφασης του ΣτΕ και τότε θα πράξει αναλόγως ασχέτως των προεκλογικών τοποθετήσεων διαφόρων μελών της που όπως όλοι λένε και τάζουν ανώγια και κατώγια μέχρι να ανέβουν στην εξουσία αλλά κατόπιν προσγειώνονται στην πραγματικότητα την οποία εσείς και μερικοί άλλοι επιμένετε να αγνοείτε και να ζείτε στον ιδεατό κόσμο σας...

Ανώνυμος είπε...

Προς 2:26 μ.μ. δεν ξέρεις ότι τα ΦΕΚ Φίλη και τα ΦΕΚ Γαβρόγλου είναι σχεδόν ίδια;
Δεν ξέρεις ότι δεν προωθούν το Ορθόδοξο μάθημα;
Εσύ τελικά φαίνεται ζεις στον κόσμο σου.
Γιατί λες ότι η απόφαση του ΣΤΕ για τα ΦΕΚ Φίλη μπάζει από παντού; Νεοταξίτης θρησκειολογιστής είσαι;

Ανώνυμος είπε...

Προς 12:54μ.μ.
Ας μην γελιόμαστε. Στην Κυβέρνηση θα ήταν ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;
Εσύ τί προτιμάς; Δεν ξέρεις ότι διαφέρουν πολύ;
Θα ήθελες να σε κυβερνούσε ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Προς 8 Ιουλίου 2019 - 7:41 μ.μ.

Την ΔΙΑΦΟΡΑ μεταξύ Σύριζα και ΝΔ, πρέπει να την ΔΟΥΜΕ στην ΠΡΑΞΗ.
Εγώ πιστεύω ΜΟΝΟ ό,τι βλέπουν τα μάτια μου.
Από παχιά λόγια, έχουμε χορτάσει. Θέλουμε ΠΡΑΞΗ.

Ανώνυμος είπε...

Τόσα χρόνια διάφοροι "ομολογητές" της Ορθοδοξίας ρίχνατε νερό στον μύλο των ΑΝΕΛ, της Ξουλίδου, του Ζουράρι, του Νικολόπουλου, της Ελεύθερης Πατρίδας κ.ά. Αλήθεια, όλοι εσείς τι περιμένετε τώρα από τη Νέα Δημοκρατία;

Ανώνυμος είπε...

Προς 8 Ιουλίου 2019 - 8:47 μ.μ.

Την Διαφορά την βλέπουμε και την ζούμε συνέχεια. Χάσμα ΜΕΓΑ υπάρχει, όπως και να το κάνουμε. Την εκκλησιομαχία του Σύριζα και την λύσσα προς ότι χριστιανικά ηθικό και κάθετι που συνδέει το Κράτος με την Εκκλησία ως βασικό κορμό του Έθνους, δεν την έχει η Ν.Δ. παρ΄ όλα τα πολλά και μεγάλα στραβά της.


Ανώνυμος είπε...

8 Ιουλίου 2019 - 10:41 μ.μ.:
Αλήθεια, εσύ τι περιμένεις πρώτον από τον Σύριζα και δεύτερον από τον εαυτό σου ; Σε ποιόν κομματικό μύλο έριχνες εσύ τόσα χρόνια νερό δηλαδή την ψήφο σου, Μηδενιστή και ισοπεδωτή των πάντων; Από άτομα σαν κι εσένα, αν είσαι θεολόγος, με αυτή την νοοτροπία και ρητορική δεν μπορεί να περιμένει ποτέ, κανείς και τίποτε. Το λέω αυτό αν και το πιστεύω πως ούτε η Νέα Δημοκρατία θα κάνει κάτι πολύ διαφορετικό για τα Θρησκευτικά. Όσο για τον Ζουράρι, ξεχνάς ότι εκλέχτηκε Βουλευτής με τον Σύριζα...και να τον χαίρονται.

Ανώνυμος είπε...

Συγχέεις και μπερδεύεις τα ασύγχυτα 8 Ιουλίου 2019 10:41 μ.μ..
Δεν είναι "ομολογητές" της Ορθοδοξίας αυτοί που χαρακτηρίζεις εσύ έτσι.
Έπειτα δεν έχουν ουδεμία σχέση τα κόμμα τα που έβαλες στο ίδιο τσουβάλι.
Για παράδειγμα το κόμμα της Ελεύθερης Πατρίδας δεν έχει τίποτα το μεμπτό. Ούτε πρόδωσε τίποτα, ούτε συνεργάστηκε ούτε στήριξε με εκκλησιομαχική άθεη Κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να κάνει πολλά και πρώτα απ΄ όλα να αλλάξει αντιλήψεις και να γίνει Χριστιανική, Ορθόδοξη με σεβασμό σε όλες τις χριστιανικές ηθικές αρχές και με μετάνοια για όσα αντιχριστιανικά νομοσχέδια ψήφισαν βουλευτές της κατα καιρούς.
Σίγουρα πάντως δεν είναι το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό να λέγεται για να μην τα εξισώνουμε όλα.

Ανώνυμος είπε...

Το γνωρίζετε κύριοι μου και κυρίες μου, ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδος και η σημερινή υπουργός παιδείας, έχουν ψηφίσει και οι δυο το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλόφιλων;

Γιατί εθελοτυφλείτε στην πραγματικότητα;

https://www.enikos.gr/politics/360399/me-evreia-pleiopsifia-perase-to-symfono-symviosis

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:02 μ.μ. είσαι Συριζαίος ή κάνεις τον Κινέζο;
Δεν είπαμε ότι η ΝΔ είναι καλή και Ορθόδοξη και τέλεια.
Είπαμε ότι σε σχέση με το εκκλησιομαχικό και εθνομηδενιστικό ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είναι αισθητά, πολύ αισθητά καλύτερα.
Και μόνο να συγκρίνεις τους υπουργούς (τους πρώην και τους μέχρι τελευταίας στιγμής) του Συριζα με αυτούς της ΝΔ, τις πράξεις και τις δηλώσεις τους, καταλαβαίνει κανείς την ανωτερότητα της ΝΔ.
Πολύ καλύτερη η ΝΔ στη στάση της απέναντι στην Εκκλησία και στο Έθνος σε σχέση με αυτή του Άθεου και Εκκλησιομάχου Συριζα.

Ανώνυμος είπε...

Την απάντηση στον χθεσινό 9:02 μ.μ. την έχει ήδη δώσει ο χθεσινός 12:34 μ.μ., προτού γράψει το σχόλιο του ο πρώτος.

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν βλέπουν την μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και Σύριζα , θα τους βοηθήσει πολύ το άρθρο του δικηγόρου Χαράλαμπου Β. Κατσιβαρδά για την αποτίμηση της Κυβέρνησης Σύριζα.

Σύριζα : η προσωποποίηση της βδελυρής ξενόδουλης ανθελληνικής σήψης.
Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς, Δικηγόρος
http://aktines.blogspot.com/2019/07/blog-post_67.html

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν βλέπουν την μεγάλη διαφορά ΝΔ-Σύριζα, ας ακούσουν και το καρφί της Νίκης Κεραμέως.

"Ο Συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης".
http://thriskeftika.blogspot.com/2019/07/blog-post_29.html

Ξέχασαν ότι ο Σύριζα σαν κυβέρνηση διέγραψε από κάπου το "θρησκευτικής συνείδησης";

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί ο κ. ιστολόγος να μας ενημερώσει απο πού διέγραψε ο Συριζα το "θρησκευτικής συνείδησης" πιο τεκμηριωμένα;

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ είπε...

Η διαγραφή της "ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης" είχε διαγραφεί από τους σκοπούς του Υπουργείου Παιδείας στο ΦΕΚ με το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου. Την ακύρωση της διάταξης είχαν ζητήσει με προσφυγή στο ΣτΕ η Μητρόπολη Πειραιώς κ.α. Η συζήτηση στο ΣτΕ έχει γίνει και αναμένεται η απόφαση.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά. Αυτό ρωτούσαμε. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. ιστολόγε.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)