19/11/19

Παραλήρημα Ανδρέα Λοβέρδου για την παρ. 2 του Άρθρου 16 του Συντάγματος και το μάθημα των Θρησκευτικών

Στο τελευταίο μέρος της εισήγησής του, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ειδικός Αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος έκανε εκτενή αναφορά στο Άρθρο 16 παρ. 2 και τη διάταξη για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθύνθηκε με επιθετικό τρόπο προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εκείνοι δεν προώθησαν την αναθεώρηση της παρ. 2 του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Μίλησε για τα Θρησκευτικά και τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2018 και το 2019 που στηρίχτηκαν και στη συγκεκριμένη συνταγματική διάταξη, ενώ υπεραμύνθηκε του Νίκου Φίλη και των αποφάσεών του για τα Θρησκευτικά, φτάνοντας στο σημείο να πει απευθυνόμενος προς του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Και δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε όταν υπακούσατε στον κ. Καμμένο και διώξατε τον κ. Φίλη, ο οποίος καλώς ή κακώς, συνταγματικώς ή μη, πίστευε τις απόψεις του και πρότεινε να κινηθεί η εκπαίδευση, όταν είχε αυτός την ευθύνη, στο πλαίσιο του 16 παρ. 2 όπως η επιστήμη του συνταγματικού δικαίου έχει ερμηνεύσει»!

Δηλ. κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο ορθώς κινήθηκε ο Φίλης επειδή κινήθηκε σύμφωνα με τις νομικές απόψεις Σωτηρέλη, Βενιζέλου και Λοβέρδου, ακόμη κι αν ο τρόπος αυτός είναι αντισυνταγματικός, ακόμη κι αν οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ έκριναν διαφορετικά! Τα λοιπά σχόλια δικά σας…

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα καλό είχε κάνει αυτός ο Ανδρέας Λοβέρδος για τα Θρησκευτικά, την εγκύκλιο για τις απαλλαγές το 2015. Αλλά φαίνεται πως αυτό το έκανε κάτω από την πίεση για συμμόρφωση προς την απόφαση του Εφετείου Χανίων και επειδή κάποια κατώτερα στελέχη του Υπουργείου του το υπέδειξαν.
Τώρα "κλαίει" κι αυτός για τα ακυρωθέντα Θρησκευτικά μαζί με τον Σωτηρέλη, τον ΚΑΙΡΟ και τους ομοϊδεάτες τους...

Ανώνυμος είπε...

παραλήρημα ο ένας, παραλήρημα ο άλλος,
ούτε το 2% της κοινωνίας δε συμμερίζεται τα δικά σας
καμαρώνετε μια απόφαση γραφειοκρατική του ΣτΕ και κάτι έγινε νομίζετε
λοιπόν το μάθημα με τούτα τα χαρούμενα θα πάρει δρόμο από τα σχολεία
τα άλλα είναι λόγια του αέρα
αυτό και μόνο αυτό έγινε
και στο κάτω εσείς θα πείτε στα παιδιά του κοσμάκη πως να θρησκεύουν;
μιας και δε μπορούμε να σοβαρευτούμε θα μας σοβαρέψουν οι μαθητές και σύντομα μάλιστα

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Φίλε ή συνάδελφε 4.35, αν είσαι αληθινός δημοκράτης καί όχι φασίστας, σεβάσου επιτέλους τις απανωτές τελεσίδικες αποφάσεις του ΣΤΕ και πάψε να καμώνεσαι πως ενδιαφέρεσαι τάχα για το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών!
Και κάτι ακόμα: οι άντρες υπογράφουν τα κείμενά τους, δεν κρύβονται πίσω από την ανωνυμία!

Ανώνυμος είπε...

Φυσικα και κλαιει για τα ακυρωθεντα προγραμματα. Με δικο του ΦΕΚ οριστηκε το νεο προγραμμα σπουδων των θρησκευτικων του λυκειου μια βδομαδα πριν τις εκλογες του ιανουαριου 2015. Την ιδια βδομαδα ακριβως που η προεκλογικη πιεση -και οχι η προ τριετιας αποφαση του εφετειου- τον εκανε να ορισει ως προϋποθεση απαλλαγης την -αντισυνταγματικη, οπως φαινεται- δηλωση "δεν ειμαι χριστιανος ορθοδοξος".
Και ενα σχολιο επι ασχετου. Ειναι παραξενο να ανακαλυπτει κανεις ελλειψη "ανδρισμου" στον ανωνυμο σχολιασμο μονο οταν ο τελευταιος δεν ειναι εγκωμιαστικος των δικων μας θεσεων. Δυο μετρα και δυο σταθμα, θα μπορουσε να πει κανεις, για αυτον το φετιχισμο της επωνυμιας και τη δαιμονοποιηση της ανωνυμιας. Τι περισσοτερο κερδιζει το σχολιο αν δηλωθει και η ταυτοτητα του σχολιαστη;

Ανώνυμος είπε...

δεν αντιλαμβάνομαι κάτι,
είναι δλδ κάποιοι που πιστεύουν ότι το μάθημα των θρησκευτικών κινδύνευε τόσα χρόνια από κάτι;
ο κίνδυνος εμφανίστηκε όταν ανέλαβε την εξουσία ο Μέγας ηγέτης!!
και ο κ Φίλης προσπάθησε εμμέσως πλην σαφώς, να καταργήσει το μάθημα!!!
Όσο για τον "ΚΑΙΡΟ", είναι περίεργο πως μετά από 10 χρόνια προετοιμασιών, σεμιναρίων και πιλοτικών εφαρμογών, κατάφερε μα μην υπάρχει ούτε καν διδακτικό εγχειρίδιο!!!
και ήταν κ προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτούμενα!!!
και τώρα αυτοί που ίσως άθελά τους (ποιος φανταζόταν εξάλλου Τσίπρα πθ κ Φίλη υπ Παιδείας)
αυτοί που έβαλαν την ταφόπετρα του μαθήματος κατηγορούν όλους τους άλλους, που ουδεμία σχέση έχουν κ ούτε ΕΣΠΑ πήραν

Ανώνυμος είπε...

Η αποκάλυψη του θρησκεύματος από τον γονέα του απαλλασσόμενου μαθητή δεν αντιβαίνει σε διατάξεις του Συντάγματος αλλά άλλων νόμων, ευρωπαϊκής προελεύσεως, που έχουν στόχο τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θα είναι αργά όταν η Ευρώπη ξυπνήσει και δει που οδήγησαν αυτές οι διατάξεις προστασίας π.χ. του θρησκεύματος των μουσουλμάνων της Ευρώπης κ.ο.κ.

Ανώνυμος είπε...

To μόνο που θα είναι αργά όταν ξυπνήσουμε εμείς και δούμε που οδήγησαν οι διατάξεις για ορθόδοξα μαθήματα σε ορθόδοξα παιδιά, ορθόδοξων γονέων, που επιθυμούν ορθόδοξη δημόσια σχολική ομολογιακή κατήχηση, την οποία τους παρέχει μια ορθόδοξη δικαστική απόφαση, ερμηνευτική του συντάγματος της ορθόδοξης χώρας μας. Για τα άλλα μην ανησυχείς έχουν τρόπο οι κοινωνίες να τα αντιμετωπίσουν.

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Η Δημοκρατία μας είναι ώριμη, όταν συμπαραστέκεται και προστατεύει τους πολίτες της για τη θρησκευτική τους ταυτότητα, την οποία θαρραλέα, όταν χρειάζεται, οφείλουν να δηλώνουν. Και είναι ψευδεπίγραφη, στο μέτρο που ωθεί τους Έλληνες συμπολίτες (Ορθοδόξους, Καθολικούς, Μουσουλμάνους, Άθεους, ή οτιδήποτε άλλο) να κρύβουν δειλά το θρησκευτικό τους πιστεύω.

Ανώνυμος είπε...

"όπως η επιστήμη του συνταγματικού δικαίου έχει ερμηνεύσει"... αντί του "όπως οι κακόδοξοι θέλουν να ερμηνεύουν." Μέλημά τους είναι να αλλάξουν την έννοια της θρησκευτικής συνείδησης στη χώρα, υποτιμώντας την Χριστιανική πίστη και γενικά τους Χριστιανούς.

Ανώνυμος είπε...

Οπως φαινεται, δεν χρειαζεται να δηλωνουν τη θρησκευτικη τους ταυτοτητα για να παρουν απαλλαγη. Και οταν χρειαζεται, οπου χρειαζεται, δεν τιθεται ζητημα θαρρους, αφου ειναι αναγκαια. Επιπλεον, το να μην δηλωνεις το θρησκευτικο σου πιστευω οταν δεν ειναι αναγκαιο ειναι επιληψιμο μονο υπο ορους ομολογητισμου. Για δε το ψευδεπιγραφο η μη της ελληνικης δημοκρατιας ας παραπεμφθει κανεις στις ετυμηγοριες του εκλογικου σωματος και στα θεσμια της κοινωνιας.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)