1/11/19

Ο Στέλιος Κούλογλου για τα Θρησκευτικά και την απόφαση του ΕΔΔΑ

«Η υπουργός Παιδείας θα πρέπει να πάρει σοβαρά την ετυμηγορία καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις της για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών οδηγούν αναγκαστικά σε περισσότερες ατιμωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας».

«Εδω οδηγούν οι αναχρονιστικές εμμονές της εκκλησιαστικής ιεραρχίας και μέρους του δικαστικού σώματος καθώς και η ατολμία ορισμένων πολιτικών. Σε υποτιμητικές και κοστοβόρες αποφάσεις σε βάρος της χώρας. Η σημερινή υπουργός Παιδείας θα πρέπει να πάρει σοβαρά την ετυμηγορία καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις της για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών οδηγούν αναγκαστικά σε περισσότερες ατιμωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας».

Αυτό δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σύμφωνα με την οποία, η υποχρέωση αποκάλυψης των πεποιθήσεων για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών είναι παράνομη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα για προσβολή των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας, ανακοίνωσε ότι “η υποχρέωση να αποκαλύψεις τις πεποιθήσεις σου για να απαλλαγείς από τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι «οι αρχές δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν στον τομέα της συνείδησης του ατόμου, να ελέγχουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις προσώπων ούτε να τα υποχρεώνουν να τις αποκαλύπτουν». Γονείς ελλήνων μαθητών είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ επειδή «ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν επισήμως ότι τα παιδιά τους δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι», αν ήθελαν να πάρουν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, που στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας παιδείας.

3 σχόλια:

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

Τα ραπίσματα που εισέπραξαν τα προγράμματα Φίλη-Γαβρόγλου δεν σοκάρουν τον κ. Κούλογλου;
Δεν νομίζω να έχουν ακυρωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προγράμματα σπουδών άλλων χωρών.
Αυτό είναι πρωτοτυπία-επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δικαιώματα έχουν και οι ορθόδοξοι μαθητές και όχι μόνο οι μειοψηφίες.
Ό,τι μας συμφέρει.

Ανώνυμος είπε...

«Η υπουργός Παιδείας θα πρέπει να πάρει σοβαρά την ετυμηγορία καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις της για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών οδηγούν αναγκαστικά σε περισσότερες ατιμωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ελλάδας»

οι πρόσφατες αποφάσεις της για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών
ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ; ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ;
(και διδασκω το μαθημα).

Ανώνυμος είπε...

Τί να πει κανείς για τέτοιες δηλώσεις!!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)