29/7/20

Η δοκιμασία του Οικουμενικού Πατριάρχου

 Η δοκιμασία του Οικουμενικού Πατριάρχου
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Η βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφίας από τον ισλαμιστή Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν προκαλεί την τραγικότερη δοκιμασία στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, κατά την έως τώρα πατριαρχία του.
Το καθημερινό βίωμά του εξέφρασε στην ομιλία του, την 30ή Ιουνίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό των Αγίων Αποστόλων στο Φερίκιοϊ, με το του Παύλου «Εν παντί θλιβόμενοι αλλ’ ου στενοχωρούμενοι, απορούμενοι αλλ’ ουκ εξαπορούμενοι, διωκόμενοι, αλλ’ ουκ εγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι, αλλ’ ουκ απολλύμενοι» (Β΄ Κορ. δ΄ 8-9).
    Το βίωμα του Οικ. Πατριάρχου και των Μητροπολιτών – μελών της Πατριαρχικής Συνόδου εκφράστηκε  με εννέα λέξεις στο Ανακοινωθέν επί τη λήξει των εργασιών της για τον μήνα Ιούλιο: « Την 24ην τρ. Μηνός Ιουλίου η Αγία και Ιερά Σύνοδος «ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ, ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ...». Στο παλαιότερο δημοτικό τραγούδι – θρήνο για την άλωση της Κωνσταντινούπολης γράφεται: «Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια, σημαίνει κι η ΑΓΙΆ ΣΟΦΙΆ ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ...». Ο κάθε Έλληνας αντιλαμβάνεται πώς αισθάνεται ο Πατριάρχης βλέποντας την Αγια Σοφιά να βεβηλώνεται σε τζαμί. Είναι ως να τον βάζουν να παρακολουθήσει τον αγά να  κακοποιεί την χριστιανή παρθένα κόρη, που έχει αιχμαλωτίσει.    
Η πολύ σοβαρή κατάσταση για την παρουσία του Πατριαρχείου και της ολίγιστης Ρωμέϊκης κοινότητας δεν χωρά αλαζονεία, ωφελιμιστικές αντιδράσεις  και χαιρεκακία, ούτε κολακείες και ψεύτικες παρηγοριές. Απαιτεί κατανόηση  και αδελφική  συσπείρωση. Απαιτεί περισυλλογή και περίσκεψη. Η περίσταση βοηθάει στο να επανέλθει η ενότητα στην Ορθοδοξία. Και το Φανάρι ασφαλώς θα ενεργήσει πλέον με βάση την πραγματικότητα, ότι εντείνονται  οι εκ μέρους του τουρκικού κράτους σε βάρος του ενέργειες. Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, όμως στην κρίση ακόμη και οι κοσμικοί άνθρωποι συσπειρώνονται. Παράδειγμα στην Ελλάδα ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
 Ο κ. Γιάννης Κτιστάκης, αναπλ. καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Θράκης και εκ των δικηγόρων του Οικ. Πατριαρχείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην κερδισμένη προσφυγή κατά του τουρκικού κράτους για το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, σε άρθρο του (Καθημερινή 12/7/2020) αναφέρει τις από τη δεκαετία του 1960 μεθοδεύσεις του τουρκικού κράτους σε βάρος της Ελληνικής και των άλλων μειονοτήτων σε αυτό. Οι μεθοδεύσεις εντείνονται με το καθεστώς Ερντογάν. Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι ο πειρασμός και η δοκιμασία στην Πίστη των Ρωμιών της Πόλης. Ουδείς γνωρίζει τι σε βάρος τους ενέργειες  ετοιμάζει ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση στο Φανάρι της Πατριαρχικής Συνόδου (24/7/2020) δεν παρέστησαν όλοι οι Μητροπολίτες. Η επίσημη δικαιολογία, που εγράφη στο σχετικό ανακοινωθέν, ήταν ότι απουσίασαν, «λόγω της αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού». Από την Ελλάδα παρέστησαν οι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Λέρου Παΐσιος και απουσίασαν οι Κρήτης Ειρηναίος, Γορτύνης Μακάριος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Επειδή όλοι  θα μετέβαιναν μέσω Αθηνών με το ίδιο αεροπλάνο αφήνει ερωτηματικά για την Τουρκία η δικαιολογία για αυτούς που απουσίασαν...-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)