27/8/19

Ξεκίνησε η διαδικασία αγιοκατάταξης του ιερομονάχου Γερβάσιου Παρασκευόπουλου

Πρώτη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Αύγουστο
Συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 26 Αυγούστου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος
της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.


Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. περί των συναντήσεων αυτού μετά του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην Εκκλησία.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο για την συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, για τα θέματα του εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Στην συνάντηση ανεφέρθη ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος την προετοιμασία και τις ενέργειες για τον λαμπρό εορτασμό της Επετείου, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, με τον οποίο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα συνεργαστεί.

Ακολούθως η Δ.Ι.Σ.:
Έλαβε γνώση της από 17ης Αυγούστου 2019 επιστολής παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου εκ της κατ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία έκανε ομόφωνα αποδεκτή, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 58 ετών διακονία του ως κληρικού. Η Δ.Ι.Σ. πρόκειται να ενεργήσει τα δέοντα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου την 27η και 28ηΣεπτεμβρίου ε.έ.

Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για τον ορισμό της 6ης Οκτωβρίου ε.έ. ως ημερομηνίας ενάρξεως της νέας Κατηχητικής Περιόδου.

Ασχολήθηκε με το υποβληθέν αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου στη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων περί της αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας του μακαριστού ιερομονάχου Γερβασίου Παρασκευοπούλου, πνευματικού διδασκάλου και ιεροκήρυκος των Πατρών. Κατόπιν της θετικής προς τούτο εισηγήσεως της Επιτροπής, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την προώθηση του φακέλου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τις περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε και με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίαν θετική εξέλιξη αναμφισβητήτως. Μεγάλη φυσιογνωμία ο άγιος των Πατρών π.Γερβάσιος.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ευχάριστο νέο.

Χ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)