1/11/08

Ι.Τάτσης, Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΠΘ για τα Θρησκευτικά;

Τι σχεδιάζει το Υπ. Παιδείας για τα Θρησκευτικά;
του Ιωάννη Τάτση, θεολόγου

Η έκδοση τριών εγκυκλίων που αφορούν στον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε πλείστα προβλήματα στην εκπαίδευση. Φορείς και πρόσωπα (Παιδ. Ινστιτούτο, ΠΕΘ, ΙΣΚΕ, Θεολογικές Σχολές, επίσκοποι, κ.α.) για να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που δημιούργησαν οι καλοκαιρινές εγκύκλιοι ζήτησαν την έκδοση 4ης εγκυκλίου.
Ωστόσο η μέχρι στιγμής στάση του Υπουργού Παιδείας για το θέμα μας κάνει εξαιρετικά ανήσυχους. Ο κ. Στυλιανίδης πρόσφατα στη Φθιώτιδα δήλωσε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών είναι απαρεγκλίτως υποχρεωτικό», ενώ σε απάντησή του σε ερώτηση βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. είχε γράψει: «το μάθημα των θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Οι θέσεις αυτές του Υπουργού, αν και έχουν μία θετική προοπτική και δείχνουν βούληση για προστασία του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος, όμως στην πράξη αφήνουν το θέμα άλυτο.
Ο Υπουργός Παιδείας σε όλες τις απαντήσεις του προς δημοσιογράφους προσπαθεί να δείξει ότι το θέμα έχει κλείσει και δεν υπάρχει η ανάγκη νέας ρύθμισης. Η θέση αυτή όμως δεν είναι αληθής. Δυστυχώς οι τρεις νέες εγκύκλιοι αλληλοσυγκρούονται και οπωσδήποτε η εφαρμογή τους στην πράξη οδηγεί στην εύκολη και αναιτιολόγητη απαλλαγή από το μάθημα όχι μόνο αλλοθρήσκων και ετεροδόξων (όπως ο Υπουργός ισχυρίζεται), αλλά και ορθοδόξων μαθητών. Τούτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΠΕΘ και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας εμφανίστηκαν φαινόμενα ομαδικών αιτήσεων απαλλαγής όχι μόνο αλλοθρήσκων ή ετεροδόξων αλλά ορθοδόξων μαθητών.
Τι λοιπόν πρέπει να γίνει τώρα;
1.Ο κ. Υπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου των απαλλαγών με την έκδοση 4ης εγκυκλίου, αν πραγματικά πιστεύει ότι όλοι οι ορθόδοξοι μαθητές πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά. Δεν αρκούν οι δηλώσεις για να ανατραπεί η σύγχυση που δημιούργησαν οι τρεις εγκύκλιοι.
2. Η 4η εγκύκλιος θα πρέπει να συνταχθεί με προσοχή ώστε να αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η απαλλαγή ορθοδόξων μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών (όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα).
3. Θα πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών και εξέτασης των θρησκευτικών για όσους ορθόδοξους μαθητές έκαναν χρήση των καλοκαιρινών εγκυκλίων και πήραν απαλλαγή από το μάθημα. Και πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθούν Απολυτήριοι τίτλοι ή να γίνει η προαγωγή στην άλλη τάξη μαθητών που δεν θα έχουν εξεταστεί και βαθμολογηθεί και στα θρησκευτικά.
Και όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν άμεσα και γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση οι δηλώσεις του κ. Υπουργού δεν μας πείθουν για την καλή του θέληση να προστατέψει το μάθημα των θρησκευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)