9/11/09

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΠΣΕ για την απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων

πηγή: amen.gr

Απορρίφθηκε η απαίτηση για την αποκαθήλωση του Σταυρού
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα για την απομάκρυνση θρησκευτικών συμβόλων

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από όλα τα ελληνικά δημόσια καταστήματα (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, δικαστικές αίθουσες), σε εφαρμογή της πρόσφατης καταδίκης της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αξίωσε, χωρίς αποτέλεσμα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ)........
Τα στελέχη του ΕΠΣΕ Andrea Gilbert και Παναγιώτης Δημητράς και ο νομικός σύμβουλος του ΕΠΣΕ Βασίλης Σωτηρόπουλος παριστάμενοι ως διάδικοι ενώπιον του Εφετείου Αθηνών ζήτησαν την αποκαθήλωση της εικόνας του Χριστού πάνω από την έδρα και την απομάκρυνση του Ευαγγελίου από το βήμα του μάρτυρα.
Για να στηρίξουν την ενέργειά τους αυτή επικαλέστηκαν την πρόσφατη καταδίκη της Ιταλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αλλά και τις γενικές αρχές του δικαίου, όπως έχουν αναπτυχθεί ειδικά για το θέμα αυτό (υποχρέωση ουδετερότητας της πολιτείας στα θέματα θρησκείας) από τον Καθηγητή Νομικής Μιχάλη Σταθόπουλο.
Ωστόσο, το πρωτοφανές αίτημα τους απορρίφθηκε ομόφωνα από τους δικαστές, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη χώρα μας που να απαγορεύει την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ δυνατά και αναπάντητα ερωτήματα στους θολοκουλτουργιαρηδες διαβάστε εδώ:
http://dieyxontonagion.blogspot.com/2009/11/blog-post_05.html

Αμπλίας

Ανώνυμος είπε...

"Είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες δικαστές θα πράξουν το καθήκον τους", δήλωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σχολιάζοντας το αίτημα μελών του Ελληνικού

Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) στο Εφετείο Αθηνών για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις δικαστικές αίθουσες, σε εφαρμογή της πρόσφατης σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την Ιταλία.



Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος είπε ότι το αίτημα του ΕΠΣΕ, αλλά και η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός κινούνται στο ίδιο πλαίσιο.



«Δυστυχώς για τους μη κυβερνητικούς κυρίους, ο αρμόδιος υπουργός στην Ιταλία προσέφυγε στα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαστήρια και ήσκησε έφεση κατά της αποφάσεως για την αφαίρεση του Σταυρού με τον Εσταυρωμένο στα δημόσια σχολεία και καταστήματα στην Ιταλία. Είμεθα βέβαιοι ότι οι Έλληνες δικαστές θα πράξουν το καθήκον τους», αναφέρει ο μητροπολίτης σε γραπτή δήλωση που διένειμε.



Για το θέμα του όρκου υπενθύμισε ότι ο όρκος είναι προαιρετικός και επισήμανε ότι υπάρχει μια διάκριση μεταξύ του όρκου που δίνουν κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες στις δικαστικές αίθουσες με την ορκωμοσία των φοιτητών, των κρατικών υπαλλήλων, κ.ά.


Εξάλλου, για το θέμα της φορολόγησης της περιουσίας της Εκκλησίας ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος είπε ότι η φορολογία των εσόδων θα τριπλασιαστεί και δήλωσε ότι η αύξηση αυτή είναι δυσανάλογη.

Από romfea

Ανώνυμος είπε...

Εφετείο: Αποκαθήλωση μόνο με ρύθμιση

«Αν ληφθεί υπόψη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις, οπωσδήποτε το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και εδώ, σε σχολεία, αλλά και στα δικαστήρια».

Αυτή ήταν η απάντηση της χθεσινής έδρας του Γ' Τριμελούς Εφετείου Αθήνας στο αίτημα που για πρώτη φορά υποβλήθηκε ενώπιον ελληνικού δικαστηρίου, «να απομακρυνθούν από τη δικαστική αίθουσα τα θρησκευτικά σύμβολα, δηλαδή η εικόνα του Χριστού και το Ευαγγέλιο, σε εφαρμογή και της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έκρινε ότι η ύπαρξή τους σε σχολικές αίθουσες αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης».

Προς το παρόν το αίτημα απορρίφθηκε, με σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας, όχι μονο γιατί δεν έχουν γίνει στην χώρα μας σχετικές τροποποιήσεις αλλά και επειδή, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, «δεν είναι παρούσα η κατηγορουμένη ώστε να προσβάλλεται η ανεξιθρησκία της και δεν υπάρχει και σχετική διάταξη».

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=100327

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)