22/2/11

Η στάση Ιεραρχών και του Αρχιεπισκόπου απέναντι στο ενδεχόμενο επιλεγόμενου μαθήματος Θρησκευτικών στο Λύκειο

Σημερινό άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο Εγκλωβισμός Ιερώνυμου από «σκληροπυρηνικούς» εμφανίζει  τον Αρχιεπίσκοπο να αναγκάζεται σε αναθεώρηση των «καλών σχέσεων» με την Πολιτεία εξαιτίας της πίεσης που ασκούν κάποιοι «σκληροπυρηνικοί» Ιεράρχες. Το άρθρο υπενθυμίζει μάλιστα και όσα ειπώθηκαν τους προηγούμενους μήνες για τη αντίδραση της Εκκλησίας σε ενδεχόμενο εφαρμογής στην πράξη σχεδίου για τη μετατροπή των Θρησκευτικών του Λυκείου σε επιλεγόμενο μάθημα. Ελπίζουμε πράγματι ο Αρχιεπίσκοπος να εισακούσει τις φωνές των «σκληροπυρηνικών» ή μάλλον των παραδοσιακών Ιεραρχών αλλά και των Θεολόγων και να συμβάλλει με κάθε τρόπο, εκών άκων, στην διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των Θρησκευτικών στο Λύκειο.

Το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Του Αποστολου Λακασα
«Η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία, αλλά μια παράταξη»... Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος εκφωνούσε αυτά τα λόγια κατά την τελετή ενθρόνισής του με κάθε επισημότητα στην Μητρόπολη Αθηνών. Ηταν 16 Φεβρουαρίου του 2008. Τρία χρόνια μετά ο Αρχιεπίσκοπος, φαίνεται πως κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να διασώσει τις εντυπώσεις περί πολιτικής ήπιων τόνων. Και αυτό διότι ότι παρά τις αντίθετές της προθέσεις, στην πράξη η Εκκλησία της Ελλάδος «στοιχίζεται» στις θέσεις των «σκληροπυρηνικών» της Ιεράς Συνόδου.

Η περίοδος της πολιτικής ουδετερότητας της Εκκλησίας, «για συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας διατηρώντας τους διακριτούς τους ρόλους» είχε μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος, φάνηκε ότι κράτησε μέχρι που η πολιτεία αποφάσισε να αγγίξει ευαίσθητα ζητήματα για την Εκκλησία. Ηταν στις αρχές Οκτωβρίου μετά τη δημοσιοποίηση από την «Κ» μιας πρότασης του υπουργείου Παιδείας για τη νέα δομή του Λυκείου. Στην πρόταση αυτή το μάθημα των Θρησκευτικών μετατρεπόταν σε υποχρεωτικό με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από ενώσεις θεολόγων και ιεράρχες, που έκαναν λόγο για «αποχριστιανοποίηση» της Παιδείας.

«Αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται. Πιστεύουμε ότι όντως τα σχολικά βιβλία γράφονται με την ευθύνη της πολιτείας, αλλά το περιεχόμενό τους αφορά και τον τελευταίο Ελληνα πολίτη, που περιμένει από την Εκκλησία να μεταφέρει με δύναμη τη δική του ταπεινή φωνή», επιχειρηματολογούσε η Εκκλησία.

Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος έστειλε σαφές μήνυμα ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις σε περίπτωση που γίνει πράξη το σχέδιο. Και αυτό, ενώ πολλοί θα ανέμεναν ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ουδετερότητας η σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν θα υιοθετούσε πρακτικές παλαιότερων ετών.
Το ίδιο έκανε και στο θέμα της Κάρτας του Πολίτη, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Για μια ακόμη κρατική ρύθμιση που αφορά την ταυτότητα των Ελλήνων (ασχέτως εάν πρόκειται για την πλαστικοποιημένη!), πολλοί στο εσωτερικό της Εκκλησίας υποστηρίζουν ότι «παραπέμπει στο σατανικό 666 και στην Αποκάλυψη» και ότι «αποτελεί φακέλωμα».

Η Ιερά Σύνοδος με φυλλάδιά της που διανέμει στις εκκλησίες της χώρας και φέρουν τίτλο «Προς τον Λαό» τοποθετείται κατά καιρούς για σημαντικά θέματα. Μάλιστα, χθες έγινε γνωστό ότι την προσεχή Κυριακή θα διαβαστεί φυλλάδιο με θέμα τη «φιλανθρωπική διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος» και υπόμνηση ότι «Η Εκκλησία μιλάει στα παιδιά της με τη γλώσσα της Ευθύνης, της Αλήθειας και της Αγάπης». Βέβαια, το περιεχόμενο του φυλλαδίου της προσεχούς Κυριακής δεν προκαλεί έκπληξη. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη όλων έκπληξη έως τώρα προκάλεσε η ωμή παρέμβαση που έκανε η Εκκλησία στα θέματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Σε αντίστοιχο φυλλάδιο «Προς τον Λαό» που διανεμήθηκε τον Νοέμβριο στις εκκλησίες της χώρας, η Ιερά Σύνοδος ανέφερε ότι «η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας... Από κοινωνικής πλευράς επιχειρείται μια ανατροπή δεδομένων και δικαιωμάτων, και μάλιστα με ένα πρωτοφανές επιχείρημα. Δηλώνουμε, δηλαδή, ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας...»

Πρώτη φορά

Ηταν η πρώτη φορά που η Ιερά Σύνοδος εμφανώς, όπως ανέφεραν μετριοπαθείς ιεράρχες που διαφώνησαν με το περιεχόμενο του φυλλαδίου, έκανε στροφή 180 μοιρών, εγκατέλειψε τους ήπιους τόνους και υιοθέτησε επί της ουσίας τις απόψεις σκληροπυρηνικών ιεραρχών της. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο προέκυψε από τις εισηγήσεις των μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Παύλου και Δημητριάδος Ιγνάτιου στη Σύνοδο του Οκτωβρίου, που είχε θέμα την οικονομική κρίση. Η Σύνοδος ενέκρινε τις εισηγήσεις και εξουσιοδότησε τους δύο μητροπολίτες να συντάξουν το κείμενο.

Η στροφή του μετριοπαθούς ιεράρχη και η συστοίχισή του με τις σκληροπυρηνικές φωνές έχει οδηγήσει σημαντική μερίδα ιεραρχών να τονίζουν ότι η Εκκλησία θα πρέπει να ενεργεί εξισορροπητικά, υπενθυμίζοντας με νόημα τα λόγια του ίδιου του Ιερώνυμου ότι... «η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία αλλά μια παράταξη», και μάλιστα ακραία και περιθωριακή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MAKΑΡΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΑ ΟΛΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ .
ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙ ΤΗΝ ''ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ'',ΤΙΣ ''ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ'',ΩΣ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΤΥΦΛΗ ΥΠΑΚΟΗ;ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΔΒΜΘ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ;

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ,ΔΙΟΤΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΥΓΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΔΗΛΑΔΗ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ,ΝΟΜΩΝ,ΚΛΠ ,ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΟ ΘΕΜΑ.ΟΜΩΣ....ΤΑ ΠΑΝΕΠ/ΜΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΔΗΜΟΣ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ,ΕΧΟΥΜΕ ΒΟΛΕΥΤΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ !!!
ΙΑΝ.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)