6/4/11

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, «Πρέπει να ανησυχούμε διότι είμαστε σε δρόμο αντιπατερικό»

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης μίλησε στη "Σχολή Γονέων" του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με θέμα «Οι Πατέρες της Εκκλησίας και η σημασία τους». Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε μετά το πέρας της ομιλίας τόνισε μεταξύ άλλων: «Τον τελευταίο καιρό έχουν διατυπωθεί εκ μέρους επισκόπων πολλές πλάνες και πολλές αιρέσεις. Και αντί η Εκκλησία να επιλαμβάνεται αυτών των αιρέσεων, όπως έκαναν οι άγιοι Πατέρες, δεν το κάνει. Ακριβώς είναι ένα δείγμα ότι η Εκκλησία, η Διοικούσα, δεν ακολουθεί τον πατερικό δρόμο. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μόλις ενεφανίζετο μία πλάνη, μία αίρεση συγκαλούσαν Σύνοδο και κατεδίκαζαν την αίρεση. Τώρα αυτό δεν γίνεται»...Ο π. Θεόδωρος αναφέρθηκε ως παράδειγμα στη «συμβιβαστική» λύση που έδωσε η Σύνοδος στο ζήτημα της καταγγελίας των εκκλησιολογικών απόψεων του Μητροπολίτη Μεσσηνίας από τον Μητροπολίτη Κυθήρων.

Και συνέχισε: «Εκκλησία δεν είναι μόνον οι επίσκοποι. Εκκλησία είμαστε όλοι μας, κλήρος και λαός. Και πολλές φορές η αλήθεια της Εκκλησίας μας διασώθηκε από ένα μόνο πρόσωπο. Διασώθηκε από έναν μοναχό, από τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή- από έναν επίσκοπο, από τον άγιο Μάρκο τον Ευγενικό. Υπήρξαν Σύνοδοι επισκόπων αιρετικές, οι οποίες καταδικάστηκαν στη συνέχεια από άλλες Συνόδους. Αν αυτό που λέει η τωρινή Σύνοδος δεν είναι σύμφωνο με αυτό που λέει διαχρονικά η Εκκλησία των αιώνων, δεν υπάρχει συμφωνία με τους Πατέρες της Εκκλησίας τότε ό,τι και να πει ο Αρχιεπίσκοπος, ό,τι και να πει ο Πατριάρχης δεν έχει σημασία. Δεν έχουμε την μεγάλη παναίρεση του οικουμενισμού στις ημέρες μας, η οποία έχει αλώσει σχεδόν όλους; Και προσπαθούμε τώρα κάποιες εστίες Ορθοδόξων να συγκρατήσουμε κάποια πράγματα, συντάσσοντας Ομολογίες της Ορθοδόξου Πίστεως, και διωκόμαστε και βαλλόμαστε.

Πέρυσι ο Οικουμενικός Πατριάρχης την Κυριακή της Ορθοδοξίας αντί να αναθεματίσει τις αιρέσεις, «αναθεμάτιζε» εμάς που συντάξαμε μια Ομολογία Πίστεως. Όπως αφόρισαν τον θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο, έναν αγωνιστή θεολόγο που σ’ όλη του τη ζωή αγωνίζεται υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως, επειδή επέκρινε και παρουσίασε πλάνες του Μητροπολίτου Αυστραλίας.

Είμαστε σε πολύ κρίσιμη θέση, σε αντιπατερικό δρόμο. Πρέπει να ανησυχούμε διότι εν πολλοίς είμαστε σε δρόμο αντιπατερικό. Υπάρχει μία παναίρεση, του οικουμενισμού, η οποία λέει ότι Εκκλησία είναι όλοι, Εκκλησία είναι και οι αιρέσεις, δεν είμαστε μόνο εμείς Εκκλησία και δεν κάθονται οι επίσκοποι μας που ετάχθησαν να αντιμετωπίζουν αυτά και να μας βγάλουν μέσα από αυτήν την παναίρεση, από αυτή την πλάνη. Και να πουν «εξέλθετε εκ μέσου αυτών και αφορίσθητε». Πόσον καιρό θα καθόμαστε;

Πρέπει να σας πω πως πριν από τέσσερα - πέντε χρόνια δεν ακουγόταν ούτε μία φωνή επισκόπου. Και εγώ επειδή δεν διστάζω θα πω αλήθειες: Επί της εποχής του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του κατά τα άλλα χαρισματικού και πολυταλάντου Αρχιεπισκόπου, δεν τολμούσε κανένας να πει τίποτε για τον παπισμό και τον οικουμενισμό. Ο ίδιος άλλωστε ο Χριστόδουλος μας έφερε εδώ τον Πάπα για πρώτη φορά και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών να συνεδριάζει στην Αθήνα;

Τώρα, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν μερικοί επίσκοποι, οι οποίοι τολμούν και μιλούν. Η Εκκλησία δεν παθαίνει τίποτε, ό,τι και να κάνουν οι διοικούντες, η Εκκλησία παραμένει στύλος και εδραίωμα της Αληθείας. Θα πρέπει όμως επιτέλους να αρχίσει και η Διοικούσα Εκκλησία να ασχολείται με το θέμα. Και να ευχηθούμε ο Θεός να αναδείξει επισκόπους και να ελευθερώσει την Εκκλησία μας από αυτή την παναίρεση του οικουμενισμού και τις άλλες πλάνες.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)