3/11/11

Ιωάννης Μαρκάς, Εφησυχασμός και Οικουμενισμός

ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ
«Παρακαλώ δε υμάς, αδελφοί, σκοπείν τους τας διχοστασίας και τα σκάνδαλα παρά την διδαχήν ήν υμείς εμάθετε ποιούντας, και εκκλίνατε απ’ αυτών» (Ρωμ. ιστ΄ 17)
του Ιωάννου Ν. Μαρκά
Από το Άγιον Όρος στην Ασίζη. Διπρόσωπος ο πατριάρχης.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών διαδραματίστηκαν με ρυθμό καταιγιστικό! Ο πατριάχης Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίος, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα σε δύο διαφορετικές επισκέψεις. Αυτό του Ορθοδόξου ποιμενάρχου, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθωνική Πολιτεία, κι αυτό του ηγέτου της θρησκευτικής παγκοσμιοποίησεως, ισταμένου στο πλευρό του πάπα Βενεδίκτου 16ου, στη διαθρησκειακή συνάντηση της Ασίζης. Δεν γνωρίζουμε εάν οι πατέρες του Αγίου Όρους που υποδέχθηκαν με κωδωνοκρουσίες, πολυχρόνια και ...απολυτίκια τον οικουμενικό μας πατριάρχη, έχουν ενημερωθεί ή παρακολουθήσει τα όσα συνέβησαν στην Ασίζη... 

Καλόν θα ήταν, και τούτο το εκφράζουμε ως ταπεινή προτροπή, να παρακολουθήσουν μόνο τη συμπροσευχή όλων των θρησκευτικών ηγετών, ήτοι του πάπα, του πατριάρχου, του αρχιεπισκόπου Αλβανίας, του αγγλικανού «αρχιεπισκόπου» (και εσχάτως «δρυϊδη») Ρόουαν Ουίλιαμς, των μουσουλμάνων, των βουδιστών, των ινδουϊστών, των βραχμανών, των ζωροαστριστών κ.α. Αυτό και μόνο το αποκρουστικότατο (για όσους έχουν ορθόδοξη συνείδηση) βίντεο, φτάνει! (βλ. http://www.youtube.com/watch?v=XWq7AdP-KJA&feature=player_embedded ).
Εμείς δεν επιθυμούμε προς το παρόν να αναλωθούμε σε αναλύσεις επί αναλύσεων, στην πραγματική «επίδειξη δυνάμεως» του πατριάρχου στο Άγιον Όρος, με τις προτροπές που απηύθηνε για «απροϋπόθετη υπακοή» και ουσιαστικά υποταγή στο «πρωτείο» του. Ούτε στα γεγονότα που συνέβησαν στο «πανθρησκειακό καρναβάλι» της Ασίζης. Έτσι κι αλλιώς, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, υπήρξε ήδη μια αρχική και, όπως πάντα, άριστη τοποθέτηση-απάντηση στα λεχθέντα του πατριάρχου, από τη γνωστή Σύναξη Κληρικών και Μοναχών, που κάνει «σκόνη και θρύψαλα» τα ψευδολογήματα του παναγιωτάτου. Εμείς θα θέσουμε το ζήτημα λίγο διαφορετικά, και θα το μεταφέρουμε στην πλευρά ορισμένων αγιορειτών πατέρων και στα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπει μερίδα του Όρους προς τα έξω, προς τους πιστούς που το επισκέπτονται, το αγαπούν και το υπερασπίζονται, όπως είναι και ο γράφων τούτο τον προβληματισμό. Και ασφαλώς όποια ενδεχομένως απάντηση μας δοθεί, είμεθα διατεθειμένοι καλόπιστα να την αποδεχτούμε, εφόσον είναι τεκμηριωμένη πατερικά και όχι μετα-πατερικά.
Ο Οικουμενισμός «κτυπά» τη θύρα του Αγίου Όρους.
Ίσως ο ως άνω υπότιτλος, στους περισσότερους να ηχεί περίεργα, αν όχι και δυσάρεστα, όμως ας εξετάσουμε εάν έχει τη στοιχειώδη βάση. Πολλοί άνθρωποι κάνουν λόγο τα τελευταία έτη, για την εκκοσμίκευση της Αθωνικής Πολιτείας, με τα διάφορα αναστυλωτικά προγράματα, τα ευρωκονδύλια κ.ο.κ. Εμείς θα τολμήσουμε να θέσουμε την εξής απλή ερώτηση: Μήπως έχει έρθει η ώρα της ανταποδόσεως; Μήπως το «θηρίο των Βρυξελλών» (κατά τον όσιο γέροντα Παϊσιο ο χαρακτηρισμός), ήρθε η ώρα να ζητήσει «ανταλλάγματα»; Και τολμούμε να γράφουμε κάτι τέτοιο, καθότι στο πρόσφατο παρελθόν και για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του Αγίου Όρους, παρατηρήθηκαν ορισμένα «προοδευτικά» ανοίγματα, σε χώρους οικουμενιστικούς από ηγουμένους αγιορείτικων μονών, μερικοί εκ των οποίων –όλως τυχαίως- ήσαν και οι υμνητές του οικουμενικού μας, αλλά και μεγάλου οικουμενιστού, πατριάρχου Βαρθολομαίου, κατά την τελευταία επίσκεψη.
Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την στήριξη του καθηγουμένου της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, π. Ελισσαίου, στην παναιρετική, άλλως -πιο καλλωπισμένα- διαχριστιανική σύναξη του παπικού μοναστηριού του Bose, τον Σεπτέμβριο του 2010, μεταξύ Ορθοδόξων οικουμενιστών και παπικών; Η οποία στήριξη εκφράστηκε με την προσωπική και εγκαρδιοτάτη παρακαλώ επιστολή στον «ηγούμενο» του Bose, κ. Enzo Bianchi, τον οποίο προσφωνεί στα ιταλικά «πανσεβάσμιε πατέρα Έντσο Μπιάνκι» (Allo stimatissimo p. Enzo Bianchi Igumeno del Sacro Monastero di Bose a Magnano Italia), αναγνωρίζοντάς του ιερωσύνη και την ιδιότητα του ηγουμένου παράλληλα (βλ. http://www.monasterodibose.it/content/view/3669/528/lang,en/)!! Ή πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή του καθηγουμένου της Ι.Μ. Βατοπαιδίου, π. Εφραίμ, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Συνεισφορά του Αγίου Όρους στην Ευρωπαϊκή πνευματική και διανοητική παράδοση», όταν αυτό το συνέδριο, όπως αποκάλυψε σε εκπομπή του Ρ/Σ της Ι.Μ. Δημητριάδος (την οποία έχουμε ολόκληρη στο αρχείο μας), ο «ιθύνων νους» της «Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών», κ. Παντελής Καλαϊτζίδης, χρηματοδοτήθηκε και από το γνωστό ιησουϊτικο πανεπιστημιακό ίδρυμα «Forhdam University», της Νέας Υόρκης και «λαμπρύνθηκε» με την παρουσία γνωστών και πρωτοκλασσάτων οικουμενιστών επισκόπων, όπως ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων; Μένουμε εδώ και δεν επεκτεινόμεθα σε άλλες περιπτώσεις που υπέπεσαν στην αντίληψή μας, διότι σκοπός μας δεν είναι η αποκάλυψη και δημοσίευση «σκανδάλων», αλλά ο ανιδιοτελής προβληματισμός και η καλή ανησυχία την οποία μας εμφύσησε πρώτος ο Κύριος, ο οποίος μας πρόσταξε ρητώς «βλέπετε μη πλανηθήτε...» (Λουκ. κα΄ 8).
Μια διαχρονική διδαχή του γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και μια ορθή κοσμική θεώρηση.
Ορθώς λοιπόν, ο εκ των ηγετών του αντιοικουμενιστικού μετώπου, π. Θεόδωρος Ζήσης, πρίν από λίγα έτη διέγνωσε πως στο χώρο του Αγίου Όρους, αλλά και πανορθοδόξως, καλλιεργείται μία νέα αίρεσις, η αίρεση του εφησυχασμού! Όπερ σημαίνει ότι τα ευρωπρογράμματα και οι αναστηλώσεις μπαίνουν σε πρώτη μέριμνα, με άμεση συνέπεια να χάνεται σιγά-σιγά το αγωνιστικό πνεύμα και το αντιστασιακό φρόνημα των Αγίων Πατέρων μας. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως «φεύγουν» τα αμόρφωτα, πλήν όμως λεοντόκαρδα παλιά γεροντάκια, και αντικαθίστανται από νεαρούς «επιστήμονες» που παρουσιάζουν δυσκολία στην άσκηση και στους αγώνες, το Όρος εφησυχάζει όσο παέι ο καιρός και πιο πολύ. Ο κίνδυνος καταφανέστατος: το Άγιον Όρος να οδηγηθεί σε βάθος χρόνου, από την αίρεση του εφησυχασμού, στην παναίρεση του Οικουμενισμού! Γι’ αυτό ο μεγάλος Όσιος Γέροντας του καιρού μας και πνευματικός της Ι.Μ. Βατοπαιδίου, Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός τόνιζε προς πάσα κατεύθυνση «δεν προδίδουμε, δεν υποχωρούμε»! Συνιστούσε διαρκώς «...να μη γίνουμε προδότες από τα ιδανικά της Πίστεως και της Παράδοσης των προγόνων μας» (http://www.youtube.com/watch?v=pDXEo_Q0PfU). Κάνουμε άραγε υπακοή στις πατερικές νουθεσίες του μακαριστού αγίου γέροντα ή μήπως κάνουμε άκριτη υπακοή στους φορείς της πλάνης και της πτώσεως;
Και να κλείσουμε με ένα απόσπασμα, από ένα προ διετίας άρθρο του γνωστού περιοδικού «πολιτικής και πολιτισμικής παρέμβασης», Ρεσάλτο, οι συντάκτες του οποίου, πρώην ή και νύν αριστεροί, είχαν πάρει θέση υπέρ της νεο-κυκλοφορηθείσας τον καιρό εκείνο, Ομολογίας Πίστεως κατά του Οικουμενισμού, ξεσκεπάζοντας συγχρόνως τον ρόλο του πατριάρχη Βαρθολομαίου στο παγκόσμιο θρησκευτικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Ένα κείμενο αξιοπρόσεκτο, που αποδεικνύει περίτρανα πως όταν οι ποιμένες και πραγματικοί θεματοφύλακες της Πίστεως κωλυσιεργούν και αδρανούν, ο Θεός εκφράζεται ορισμένες φορές μέσα από καλοπροαίρετους κοσμικούς ανθρώπους που δεν δειλιάζουν μπροστά στον κίνδυνο του παγκόσμιου ολοκληρωτισμού, έστω και αν δεν κατέχουν επακριβώς, με την πατερική έννοια τα θέματα της θρησκευτικής παγκοσμιοποίησης.
Έγραψαν σχετικά: «Η Ορθοδοξία αποτελεί, για λόγους που έχουμε αναλύσει διεξοδικά στο Ρεσάλτο, το μεγάλο εμπόδιο στον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης. Η άλωση της Ορθοδοξίας περνάει μέσα από τον “εκσυγχρονισμό” της, μέσα από τη θεσμοποιημένη εκκοσμίκευσή της. Δεν μπορεί να χτυπηθεί η Ορθοδοξία με μετωπικές επιθέσεις. Μπορεί να νοθευτεί και να αλλοιωθεί εσωτερικά... Η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται σήμερα ένα συνδυασμό επιθέσεων: Εσωτερική υπονόμευση, εξωτερικά χτυπήματα από το νεοταξικό κράτος και τις ποικίλες ελίτ της παγκοσμιοποίησης. Καθώς και μια επίθεση από την καταλυσμιαία εισαγωγή-εισβολή Ισλαμιστών στην Ελλάδα. Ο παπισμός και το κράτος του Βατικανού αποτελούν την μήτρα των μεγάλων απειλών εναντίον της Ορθοδοξίας, την αιχμή του δόρατος για την υπονόμευση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το κράτος του Βατικανού είναι σε πνευματικό επίπεδο το αντίστοιχο του νεοταξικού κράτους. Ο παπισμός ΔΕΝ είναι εκκλησία, είναι θεσμοθετημένο εκκοσμικευμένο κράτος» (βλ. Ρεσάλτο,Ιούνιος 2009, τεύχος 40) !
Ενώ σχολιάζοντας οι συντελεστές του περιοδικού την αήθη επίθεση του πατριάρχη Βαρθολομαίου στους συντάκτες της Ομολογίας Πίστεως κατά του Οικουμενισμού, συμπληρωματικά αναφέρουν ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντέδρασε με απροκάλυπτη επιθετικότητα εναντίον της “Ομολογίας Πίστεως”, στοχοποιώντας ανοιχτά αγωνιστές-κληρικούς της Ορθόδοξης αυτής “Κίνησης”. Ο Ασκός του Αιόλου ανοίγει και στο εσωτερικό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το εκκλησιαστικό κατεστημένο, με ηγέτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη προωθεί την ισοπέδωση της Ορθοδοξίας και την επίθεση εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι αγωνίζονται εναντίον αυτής της ισοπέδωσης. Η ωμή παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη βαθαίνει και οξύνει περαιτέρω τις ήδη εκρηκτικές διεργασίες στο εσωτερικό της Εκκλησίας...» (http://resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3754).
Δυο χρόνια μετά από την πρόσφατη-νέα ωμή παρέμβαση του πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, αυτή τη φορά στο Άγιον Όρος, επειδή μεγάλη μερίδα των αδελφών της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας δεν ακολουθούν τον αδιάκριτα υπάκουο στον πατριάρχη ηγούμενο π. Πρόδρομο, είναι πλέον εμφανές ότι οι οικουμενιστές θορυβούνται και ταράσσονται, γιατί αποκαλύπτεται ολοφάνερα η αποστασία της πίστεως. Η αλήθεια όμως δεν είναι δυνατόν να αποκρυβεί με το να εκβιάζουν και να εξαναγκάζουν σε σιωπή τους αγωνιώντας και αγωνιζομένους, διότι κατά τον αψευδή λόγο του Κυρίου «εάν ούτοι σιωπήσωσιν, οι λίθοι κεκράξονται» (Λουκ. ιθ΄ 40).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει να αναφερθεί και μία ακόμη πτώση των ως άνω Αγιορειτών Πατέρων που πρόσφατα έγινε αντιληπτή σε λίγους, από κάποιο ιστολόγιο, και πρόκειται για την επίσκεψη, συλλείτουργο, συμμετοχή και πλήρη αγαστή συνεργασία τους σε συνέδριο με τους οικουμενιστές επισκόπους της Σερβίας, αυτούς που καρατόμησαν τον αγωνιστή σεβ. Αρτέμιο! Ευχαριστούμε τον συμπολίτη για μία ακόμη φορά, γιατί με την καταπληκτική πέννα του ομολογεί την αλήθεια και λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)