8/3/12

Προς άμεση και καθολική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά;

Τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου που αλλοιώνουν ριζικά το ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα μετατρέποντάς το σε θρησκειολογικό εφαρμόζονται, ως γνωστόν, πιλοτικά φέτος σε λίγα Δημοτικά και Γυμνάσια. Η δημοσιοποίηση τους έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων Θεολόγων που αγωνίζονται για τη διατήρηση ορθοδόξου χριστιανικού μαθήματος. Οι προσπάθειες των Θεολόγων που συνέταξαν τα προγράμματα αυτά να καθησυχάσουν τους Θεολόγους, διαβεβαιώνοντάς τους ψευδώς ότι διατηρείται ο χριστιανικός χαρακτήρας του μαθήματος, πέφτουν στο κενό. Ακόμη και στις επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργανώνουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος δέχονται πλέον συντονισμένα πυρά. Και δικαίως. Οι Θεολόγοι που διδάσκουμε στις τάξεις γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά είναι ακατάλληλα για πλείστους θεολογικούς αλλά και παιδαγωγικούς λόγους...

Παρά την μεγάλη αντίδραση των Θεολόγων, κάποιοι φαίνονται αποφασισμένοι να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα σπουδών σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος και μάλιστα άμεσα, από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά (2012-2013). Πληροφορίες του ιστολογίου μας, προερχόμενες από Θεολόγους αλλά και εκπαιδευτικούς άλλων κλάδων –αλλαγή στα προγράμματα σπουδών προβλέπεται και για άλλα μαθήματα – κάνουν λόγο για άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών από τον ερχόμενο κιόλας Σεπτέμβριο. Η εντολή για επανατύπωση των σχολικών βιβλίων Θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου –παρόμοια προφανώς θα δοθεί και για τα Θρησκευτικά του Γυμνασίου- δεν σημαίνει απαραίτητα και αναβολή της καθολικής εφαρμογής των προγραμμάτων στα σχολεία της χώρας. Εκπαιδευτικοί διαφόρων κλάδων κάνουν λόγο και για ένα είδος «περίπλοκης» εφαρμογής των νέων προγραμμάτων που θα γίνει με την ταυτόχρονη μερική χρήση των παλιών σχολικών εγχειριδίων, την πρώτη τουλάχιστον σχολική χρονιά.
Την εύλογη ανησυχία που δημιουργούν οι παραπάνω πληροφορίες ήρθε να αυξήσει και το σημερινό δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ για την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρει μεταξύ άλλων: Ο κ. Μπαμπινιώτης «ανάφερε ότι επί 40 χρόνια ασχολείται με την εκπαίδευση και ως προτεραιότητές του έθεσε το εξεταστικό σύστημα, το μεγάλο θέμα των σχολικών βιβλίων, το πανεπιστήμιο, καθώς και τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία, τα οποία έκρινε ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα». Από τις λίγες προτεραιότητες του νέου Υπουργού είναι και η προώθηση των νέων προγραμμάτων σπουδών.
Από όλα τα ανωτέρω γεννάται επιτακτικότατη ανάγκη άμεσης ενημέρωσης του νέου Υπουργού Παιδείας για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των νέων προγραμμάτων σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου, ώστε προσωρινά να ανασταλεί και τελικά πλήρως να ματαιωθεί η εφαρμογή τους στα σχολεία της Ελλάδας, καθώς αν αυτά εφαρμοστούν θα προκύψει αντί χριστιανικού ορθόδοξου μαθήματος ένα μάθημα άχρωμο, θρησκειολογικό και, το χειρότερο όλων, συγκρητιστικό. Ενώπιον του κινδύνου αυτού ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας ενεργήσει άμεσα, υπηρεσιακά και σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)