2/8/13

Ετοιμάζουν εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών για το Γυμνάσιο;

Σε ένα non paper το οποίο απέστειλε προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το Υπουργείο Παιδείας την 1η Αυγούστου περιέχεται το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου που θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας. Τα Θρησκευτικά σε αυτό το Ωρολόγιο Πρόγραμμα παραμένουν δίωρο μάθημα και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα. Το Πρόγραμμα ωστόσο περιέχει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά σε άλλα μαθήματα. Ο τρόπος που είναι χωρισμένοι οι κλάδοι των μαθημάτων αλλά και η εισαγωγή της ενότητας «Βιωματικές Δράσεις – Συνθετικές –Δημιουργικές –Project» παραπέμπουν σαφώς στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε λίγα σχολεία της χώρας τα προηγούμενα δύο χρόνια κατά την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών (Δείτε το στο τέλος του άρθρου). Αν και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα για όλα τα Γυμνάσια της χώρας έχει κάποιες διαφορές από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των πιλοτικών σχολείων (κυρίως στην κατανομή των ωρών διδασκαλίας κάθε μαθήματος) είναι σαφές ότι σε αυτό περιέχονται ενότητες που δεν υπήρχαν στο μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο πρόγραμμα σπουδών αλλά υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα σπουδών (π.χ. Σχολική και Κοινωνική Ζωή, Πολιτισμός — Δραστηριότητες Τέχνης, Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη).

Την ίδια στιγμή στα Γυμνάσια έχουν ήδη αποσταλεί τα μέχρι σήμερα διδασκόμενα βιβλία Θρησκευτικών αλλά και όλων των μαθημάτων.
Ως γνωστόν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά που εφαρμόστηκε πιλοτικά τα δύο προηγούμενα χρόνια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας της πλήρους αλλοίωσης που επιφέρει στο χριστιανικό χαρακτήρα του μαθήματος αλλά και για πολλούς άλλους παιδαγωγικούς λόγους. Αναμένεται εξάλλου νέα αναθεωρημένη έκδοσή του η οποία θα περάσει και από αξιολόγηση εξωτερικής επιτροπής κρίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο Υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.
Το τοπίο για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν τα Γυμνάσια την ερχόμενη χρονιά είναι ξεκάθαρο. Παραμένει ωστόσο θολό το τοπίο του περιεχομένου της διδασκαλίας των μαθημάτων που θα διδαχθούν στο Γυμνάσιο. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου που θα αφορούν στα προγράμματα σπουδών που θα ακολουθηθούν φέτος στα Γυμνάσια όλης της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, προσπάθεια γενίκευσης του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά θα συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση των Θεολόγων των σχολείων, πανεπιστημιακών δασκάλων των Θεολογικών Σχολών αλλά και της ευρύτερης θεολογικής και εκκλησιαστικής κοινότητας.

1 σχόλιο:

Αντιοικουμενιστής είπε...

Η αντίστασις εις την εωσφορικήν, μισοθρόδοξη και αντεθνικήν κατάργησι της Κυριακής Αργίας επιβάλλεται να επεκταθεί και εις την τυχόν επιβολήν του συγκρητιστικού "νέου" μαθήματος της θρησκειολογίας εις τα Γυμνάσια της Πατρίδος ημών. Το έχω ξαναγράψει και δεν θα κουραστώ να το ξαναγράφω: ο στόχος της ψευδούς και πλαστής δήθεν οικονομικής κρίσεως δεν είναι ούτε τα πετρέλαια, ούτε το χρέος ούτε άλλον τι, αλλά ΜΟΝΟΝ η Ορθοδοξίαν και ο Ελληνισμός. Ειδικώς η Ορθοδοξίαν έχει πολυτιμοτέραν αξίαν από όλα τα πετρέλαια του κόσμου μαζί. Μόνον εάν καταλυθεί η Αγία ημών Ορθοδοξίαν είναι δυνατόν να προχωρήσουν τα σχέδια των αντιχρίστων δια την παγκοσμιοποίησιν. Δεν είναι τυχαίο εν Χριστώ αδελφοί μου ότι εν καιρώ της βαθειάς οικονομικής κρίσεως και εν μέσω θέρους η Ορθοδοξία δέχεται αλλεπάλληλα κτυπήματα όπως η κατάργησις της αργίας της Κυριακής Ημέρας αλλά και η αιφνίδιος αστυνομική επιχείρησις εις το εξάρτημα της Ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου εις τας Καρυάς του Αγίου Όρους. Εις το σύντομο προσεχές διάστημα τα κτυπήματα εναντίον της Αγίας ημών Πίστεως θα πληθύνουν και αριθμητικώς αλλά και εις έντασιν. Όσο η οικονομική εξαθλίωσις θα μεγενθύνεται τόσο τα κτυπήματα θα γίνονται πυκνότερα και δυνατότερα. Καλώ εις διαρκήν επαγρύπνησιν άπαντας τους ενσυνειδήτους Ορθοδόξους Χριστιανούς και Πατριώτας Έλληνας δια αγώνας και μαρτύριον πίστεως. Αδελφοί, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)