29/5/14

H EE απάντησε ΟΧΙ στο αίτημα 1,7 εκατομμυρίων πολιτών για διακοπή της χρηματοδότησης ερευνών σε εμβρυακά βλαστοκύτταρα

«Όχι» στην αίτηση πολιτών
H EE αρνείται να μπλοκάρει τις έρευνες σε εμβρυακά βλαστοκύτταρα
Η χρήση ανθρώπινων εμβρύων που περισσεύουν από κλινικές εξωσωματικής παραμένει απαραίτητη στις έρευνες για την ανάπτυξη βλαστοκυτταρικών θεραπειών, απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 1,7 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είχαν ζητήσει διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης σε τέτοια πειράματα.

Οι υπογραφές της αίτησης είχαν συγκεντρωθεί από την One of Us, μια οργάνωση κατά των αμβλώσεων, η οποία θεωρεί ότι η καταστροφή εμβρύων στην έρευνα είναι ανήθικη.
Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του περιοδικού Science, το διάστημα 2007-13 η ΕΕ διέθεσε σχεδόν 157 εκατομμύρια ευρώ σε ερευνητικά προγράμματα με εμβρυακά βλαστικά κύτταρα, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,6% της συνολικής δαπάνης για βιοϊατρικές μελέτες.
Στην απάντησή της προς την αίτηση των ευρωπαίων πολιτών, η Κομισιόν επισημαίνει ότι το θέμα εξετάστηκε διεξοδικά πέρυσι από τις χώρες-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο και δεν υπάρχει λόγος να ξανανοίξει τόσο σύντομα χωρίς να έχουν υπάρξει νεότερα δεδομένα.
Παρά την πρόοδο στις τεχνολογίες δημιουργίας βλαστικών κυττάρων χωρίς τη χρήση εμβρύων, τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από έμβρυα παραμένουν σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητα. Και το δυναμικό αυτών των ερευνών να προσφέρουν θεραπεία σε ανίατες ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον είναι μεγάλο.
Η Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει επίσημα στην One of Us όπως προβλέπει το σχετικά νέο πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Πολιτών, το οποίο θεσμοθετήθηκε για να ενισχύσει τη συμμετοχική δημοκρατία: Η συγκέντρωση τουλάχιστον ενός εκατ. υπογραφών από τουλάχιστον επτά χώρες-μέλη οδηγεί αυτόματα σε ακρόαση από το Ευρωκοινοβούλιο και σε επίσημη απάντηση από τις Βρυξέλλες.
Το πρόγραμμα έχει δεχθεί επικρίσεις, μεταξύ άλλων και από το περιοδικό Nature, λόγω της ανησυχίας ότι οι οργανώσεις και οι ομάδες πιέσεις θα εκμεταλλεύονται το σύστημα για να ξανανοίγουν θέματα που έχουν κλείσει.

Οι χώρες-μέλη δεν δεσμεύονται από την πολιτική της ΕΕ στο θέμα των εμβρυακών βλαστοκυττάρων και μπορούν να απαγορεύουν τις σχετικές έρευνες, όπως συμβαίνει στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
in.gr
Δείτε σχετικά:

1.743.806 Ευρωπαίοι πολίτες αντίθετοι στις έρευνες σε ανθρώπινα έμβρυα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)