31/10/14

Εξετάζεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ενοικίου για εκπαιδευτικούς που διορίζονται στην περιφέρεια

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
Μισθολόγιο δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο
Αποφάσεις και για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου έλαβαν χθες Σαμαράς και Βενιζέλος. Συμφώνησαν να προωθηθεί μείωση μισθού των νεοπροσλαμβανομένων, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί των υπαλλήλων.

Σε καταρχήν συμφωνία για τις προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί θετικά η τρέχουσα αξιολόγηση και να «ξεκλειδώσουν» τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στην πορεία προς την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, κατέληξαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες έλαβαν αποφάσεις και για τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, κάτι στο οποίο επιμένει η τρόικα, και σύμφωνα με πληροφορίες επέλεξαν την προώθηση της μείωσης των μισθών των νεοπροσλαμβανομένων για μια διετή μεταβατική περίοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις, οι οποίες αναμένεται να επικυρωθούν σήμερα σε σύσκεψη που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνητικών κομμάτων, αφορούν τη δημιουργία ενός νέου βαθμού (Ζ) που θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για τη δοκιμαστική περίοδο των δύο ετών πριν μονιμοποιηθούν, χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι μισθοί.
Παράλληλα συζητείται και η θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται στην περιφέρεια ως επίδομα ενοικίου, ενώ -όπως αποφάσισαν χθες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος- μετατίθενται για το μέλλον τυχόν μειώσεις στις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν εργαζόμενοι στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο επαναβεβαιώθηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει και στην απόλυση των 5.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων που είχε τεθεί στην αρχή του 2014.
Συνδικαλιστικός νόμος
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των δύο ηγετών αποφασίστηκε επίσης η προώθηση αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, με βάση το σχέδιο που έχει ήδη προετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής».
Οι αλλαγές θα αφορούν τις συνδικαλιστικές άδειες, τον χρόνο προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας, τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών σωματείων κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές αναμένεται να «κλειδώσουν» σήμερα στη νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων.
Ασφαλιστικό
Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα επιμείνουν στο ότι το Ασφαλιστικό παραπέμπεται για αργότερα, αλλά και στο ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής του αιτήματος της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Για το λοκ άουτ ο υπουργός Εργασίας έχει εισηγηθεί τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, με δεδομένο ότι έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Ακόμη, στο «τραπέζι» των συζητήσεων είναι και η αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται για επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τη μισθοδοσία και το όλο ζήτημα παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά εξετάζεται η προώθηση ρύθμισης που θα προβλέπει διαδικασίες-εξπρές, έτσι ώστε να καταβάλλονται άμεσα τα δεδουλευμένα.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου μετά τη σύσκεψη, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο ολοκληρωμένο επί τη βάσει του οποίου πορεύεται». «Το σχέδιο τηρείται και νομίζω θα τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα όπως τα έχουμε πει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και εντός της ημέρας ο κ. Γκ. Χαρδούβελης να στείλει στους εκπροσώπους των δανειστών τις θέσεις της κυβέρνησης για όλα τα θέματα και επί τη βάσει του κειμένου αυτού να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένει την τρόικα στην Αθήνα το αργότερο μέχρι την 9η Νοεμβρίου, καθώς επιθυμεί να ολοκληρωθεί άμεσα ο γύρος της διαπραγμάτευσης προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα (απόφαση για το χρέος, εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, απόφαση για την προληπτική γραμμή στήριξης).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)