19/11/14

O Ερντογάν αναβαθμίζει το θρησκευτικό μάθημα του σουνιτικού Ισλάμ

Σχόλιο ιστολογίου: Την στιγμή που στην Ελλάδα παντοιοτρόπως πολεμείται το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Ερντογάν κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση! 
Η... θεωρία Ερντογάν στα σχολεία
Οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν την Αμερική, o Χίτλερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές στην ιστορία της ανθρωπότητας, και ο Μουσολίνι ήταν ιδιοφυΐα, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ περπάτησε σε ηλικία μόλις τριών εβδομάδων και έγραψε στη διάρκεια της ζωής του περισσότερα από 1.500 βιβλία.Ολα τα παραπάνω μπορεί πια να προκαλούν γέλιο και ειρωνικά σχόλια, αλλά έχουν όντως ειπωθεί κατά περιόδους, και μάλιστα από επίσημα χείλη κυβερνώντων σε διάφορες γωνιές της υφηλίου.

Η εξουσία περνάει μέσα από την εκπαίδευση. Ειδικά η αυταρχική εξουσία εδραιώνεται στα σχολικά έδρανα, επιβάλλοντας στο εύπλαστο μαθητικό μυαλό ακριβώς εκείνη την εκδοχή της ιστορίας που αρμόζει στο «μεγαλείο» του εκάστοτε σουλτάνου-μονάρχη. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την ιστορία τη γράφουν οι νικητές (για όσο φυσικά παραμένουν νικητές).
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ως αδιαφιλονίκητος νικητής των τελευταίων τεσσάρων εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ισλαμοποιεί» πλέον με ταχείς ρυθμούς την τουρκική εκπαίδευση. Αφαιρεί σταδιακά από το σχολικό πρόγραμμα τα όποια «κοσμικά-δυτικά» στοιχεία (τον δαρβινισμό, τις ιστορικές αναφορές στον Καρλ Μαρξ, τη δυνατότητα συνύπαρξης αγοριών και κοριτσιών στο ίδιο περιβάλλον, τις «άσεμνες» εικόνες από το εγχειρίδιο της βιολογίας) και μειώνει τις ώρες διδασκαλίας των μαθηματικών... προς όφελος της διδασκαλίας των θρησκευτικών και του σουνιτικού Ισλάμ, που αναβαθμίζεται πια ως υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές... ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Μιλώντας χθες από το βήμα σε τελετή εγκαινίων θρησκευτικού σχολείου στην Αγκυρα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις Αρχές της τουρκικής εκπαίδευσης (στο υπουργείο Παιδείας και στο αρμόδιο Συμβούλιο) να διαμορφώσουν ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα αναδεικνύει «τη συνεισφορά των μουσουλμάνων στις παγκόσμιες τέχνες και επιστήμες». «Εάν η ιστορία των επιστημών είχε γραφτεί με αντικειμενικότητα, θα έδειχνε ότι η συμβολή των μουσουλμάνων γεωγράφων είναι πολύ πιο σημαντική απ' όσο γνωρίζαμε... Οι δυτικές πηγές δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως αλάθητα ιερά κείμενα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα άλλωστε με τον οποίο «οι μουσουλμάνοι ανακάλυψαν πρώτοι την Αμερική το 1178». Οσο για τον Χριστόφορο Κολόμβο, αυτός έφτασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεύτερος, περίπου τρεις αιώνες αργότερα, και βρήκε... μάλιστα ένα τζαμί να τον περιμένει στις ακτές της Κούβας.
Ολα αυτά βέβαια σύμφωνα πάντα με την εκδοχή του ιδίου του Ερντογάν, η οποία ωστόσο, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αρχίσει να διδάσκεται κανονικά στα σχολεία της Τουρκίας.
Προτού... ανακαλύψει την Αμερική, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και πολλά άλλα. Εβαλε την ισλαμική μαντίλα πίσω στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, πολλαπλασίασε τα θρησκευτικά γυμνάσια-λύκεια στη χώρα (αυξήθηκαν κατά 73% τα τελευταία τέσσερα χρόνια), «αναβάθμισε» το μάθημα των θρησκευτικών (με αποτέλεσμα τα παιδιά στο Δημοτικό να κάνουν συνολικά πάνω από 1.000 ώρες θρησκευτικά και λιγότερες από 800 μαθηματικά), απαγόρευσε το μακιγιάζ και τα σκουλαρίκια, ήρθε σε σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), αφαίρεσε τον... Καρλ Μαρξ από το μάθημα της Φιλοσοφίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαφάνισε τις «άσεμνες» εικονογραφήσεις από το εγχειρίδιο της Βιολογίας κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)