13/8/15

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Κονίτσης Ανδρέου για το Δεκαπενταύγουστο

Παναγία Μολυβδοσκεπάστου
Αριθ.  Πρωτ. 34
Εν Δελβινακίω τη 3η Αυγούστου 2015
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  181η
ΘΕΜΑ: «Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής...».
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
            Οι καμπάνες των Ναών μας θα διαλαλήσουν και πάλι το μεγάλο γεγονός, που σημαδεύει τον Αύγουστο, την καρδιά, δηλαδή, του καλοκαιριού : την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Θα ακουστή, για μια ακόμη φορά, το κατανυκτικό απολυτίκιο της εορτής, όπου ο ιερός υμνογράφος σημειώνει απευθυνόμενος στην Παναγία: «μετέστης προς την ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της ζωής».
Ανεχώρησες για τον Παράδεισο, την αληθινή, δηλαδή, και πραγματική ζωή, εσύ που εκυοφόρησες την όντως ζωή, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, αφού Εκείνος έχει διακηρύξει ότι «εγώ ειμι ... η ζωή» (Ιωάν. ιδ  6).
-Β-
             Απέθανε, λοιπόν, η Κυρία Θεοτόκος και μετέστη προς την ζωήν. Αλλά, όπως πάλι θα τονίση ο συνθέτης του απολυτικίου, «τον κόσμον ου κατέλιπες, Θεοτόκε». Δεν εγκατέλειψε απροστάτευτο τον κόσμο η Παναγία, αφού είναι γεγονός χιλιομαρτυρημένο, πως κανένας δεν φεύγει με «άδεια χέρια», όταν προσφεύγη με πίστη στην χάρη Της. Σε καιρούς αναστατώσεων, κοινωνικής αναταραχής, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, όπως αυτούς που ζη η Πατρίδα μας χρόνια τώρα, ιδιαίτερα όμως την φετινή χρονιά, που αλλού να βρη ο χριστιανός τόνωση, παρηγοριά και ελπίδα, έξω από την Αγία Σκέπη και την προστασία της Θεομήτορος ; Σ’ αυτήν θα καταφύγη και σ’ αυτήν θα εναποθέση τις ελπίδες του.
-Γ-
             Είναι, πράγματι, τραγική η κατάσταση της εποχής μας. Σ’ όλο τον πλανήτη κυριαρχεί η βία και το έγκλημα, ο πόλεμος και οι φρικιαστικές σφαγές αθώων ανθρώπων, η αδικία και η ανεντιμότητα και η λατρεία του μαμωνά. Στους διεθνείς Οργανισμούς, ουσιαστικά έχουν παύσει να υπάρχουν οι άνθρωποι και κυριαρχούν οι αριθμοί. Ακόμη, η ηθική εξαχρείωση και τα «πάθη της ατιμίας» (Ρωμ. α  26), επιχειρούν θρασύτατα να επιβληθούν και να γίνουν τρόπος ζωής, αφού φθάσαμε στο θλιβερό κατάντημα να ... παρελαύνη «περήφανα» η ανωμαλία στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και να υποστηρίζεται προκλητικότατα από παράγοντες του πολιτικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου! Εξ άλλου, πλήθη ανθρώπων, εκατομμύρια ολόκληρα, εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες και έρχονται ως λαθρομετανάστες η πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ χιλιάδες άλλοι βρήκαν τραγικό θάνατο στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου. Είναι μια κατάσταση εντελώς πρωτόγνωρη, που προκαλεί τρόμο και ανασφάλεια στην ζωή των κρατών και των πολιτών τους, κάτι που επαυξάνεται από τους κατά τόπους ισχυρούς σεισμούς και τα ποικίλα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα ναυάγια και τις αεροπορικές τραγωδίες...
-Δ-
             Ζώντας, λοιπόν, σ’ αυτόν τον κόσμο της ασυναρτησίας, της σκληρότητας και της ανασφάλειας, είναι απόλυτη ανάγκη να καταφύγουμε, με την προσευχή, στην Υπεραγία Θεοτόκο, ψάλλοντας μαζί με τον ιερό υμνογράφο του μικρού παρακλητικού Κανόνος : «... τις ημάς ερρύσατο (Θεοτόκε), εκ τοσούτων κινδύνων, τις δε διεφύλαξεν έως νυν ελευθέρους ; Ουκ αποστώμεν, Δέσποινα, εκ σου · σους γαρ δούλους σώζεις αεί εκ παντοίων δεινών». Γιατί, εκτός των άλλων, έχουμε και αρκετά θέματα εθνικά σε εκκρεμότητα, όπως το Κυπριακό, το Αιγαίο, την Θράκη, το λεγόμενο «Μακεδονικό», ιδιαίτερα δε για την περιοχή μας το Βορειοηπειρωτικό.
-Ε-
             Για όλους αυτούς τους λόγους, η Μητρόπολή μας - μολονότι γνωρίζει τους οικονομικούς λόγους, που δυσκολεύουν κάποιους να μετακινηθούν - οργανώνει και φέτος την από πολλών ετών καθιερωμένη Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου της Μολυβδοσκέπαστης, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Βόρειο Ήπειρο. Η Αγρυπνία θα αρχίση στις 9 το βράδυ της 14ης Αυγούστου και θα τελειώση, συν Θεώ, γύρω στις 5.30 το πρωί της 15ης Αυγούστου, με την πρώτη Θ. Λειτουργία. Αργότερα, θα τελεσθή και δεύτερη Λειτουργία. Ελάτε να συμπροσευχηθούμε. Είναι μια ιδιαίτερη ευλογία.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)