16/3/16

Γόνιμη συζήτηση στην Κοινή Επιτροπή Πολιτείας-Εκκλησίας

Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας
Ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος σε πνεύμα κατανόησης όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές, άρχισε σήμερα με τη συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Πολιτείας και Εκκλησίας
για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος , που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη.
Στη συζήτησε κυριάρχησε το θέμα της αναμόρφωσης της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών καθώς και σειρά θεμάτων που χρονίζουν.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πρότεινε να συζητηθεί συνολικά το θέμα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης από αρμόδια επιτροπή και σε διάστημα τριών μηνών να υπάρξουν λύσεις όλων των εκκρεμοτήτων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από πλευράς εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς λειτουργίας των κοιμητηριακών ναών, ο παριστάμενος Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής πρότεινε να βρεθεί οριστική λύση με την παρουσία και των εκπροσώπων των Δήμων σε μια νέα συνάντηση.

Τέλος, για το θέμα της παρακράτησης ποσοστού 50% επί των ακαθάριστων εσόδων των 17 Παρεκκλησίων Του Ταμείου Ασφάλισης Κληρικών Ελλάδας, Ο υφυπουργός Εργασίας Πετρόπουλος ζήτησε να εξεταστούν τα σημερινά οικονομικά στοιχεία των Παρεκκλησίων ώστε να μη θιγούν τα δικαιώματα του εφάπαξ των κληρικών.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης , δήλωσε :

«Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας, στην επιτροπή την κοινή Πολιτείας και Εκκλησίας, για ζητήματα όπως είναι η αναμόρφωση και αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, κάποια ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των κοιμητηρίων, καθώς επίσης και κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν ασφαλιστικά στην ουσία ζητήματα του εφημεριακούκλήρου. Το κλίμα ήταν πολύ καλό, όπως πάντοτε με την Εκκλησία της Ελλάδος όταν υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα να συζητήσουμε. Υπάρχει καλή διάθεση για να τα επιλύσουμε και θα τα επιλύσουμε σύντομα.

Και η Εκκλησία, οι εκπαιδευτικοί, τασχολεία και η αυτοδιοίκηση είναι μέρος μιας πανεθνικής προσπάθειας σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα που έχει βεβαίως και ευρωπαϊκές διαστάσεις. Και πρέπει να σας πω ότι η συμπεριφορά, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά που διακρίνει κανείς στη στάση καθημερινά των πολιτών είναι ένα δείγμα ότι σε αυτό τον τόπο η φιλοξενία έχει βαθιές ρίζες και ότι αυτό που λέει και η Εκκλησία ότι ο ξένος, ο Άλλος είναι εικόνα του Θεού, δηλαδή όχι μισαλλοδοξία, όχι ξενοφοβία είναι και αυτό ριζωμένο βαθιά στις συνειδήσεις των πολιτών».

Ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός δήλωσε :

«Και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μια μία πολύ καλή συνεργασία με την Πολιτεία και παλιά και τώρα. Από πιο παλιά υπήρχε μία επιτροπή Πολιτείας και Εκκλησίας για να λύσουμε ορισμένα προβλήματα. Η σημερινή κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συνέχισε αυτή την Επιτροπή και αυτή η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για να λύσουμε μερικά προβλήματα που ο κ. Υπουργός σας ανέφερε. Πράγματι βρήκαμε κατανόηση, κάναμε μια πολύ καλή, γόνιμη συζήτηση και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα τα λύσουμε ειρηνικά και φιλικά μαζί.

Αναφορικά με τους πρόσφυγες, η Εκκλησία έκανε και θα κάνει ό,τι μπορεί. Από παλιότερα, όταν ακόμα έρχονταν στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Αλβανία, η πρώτη που του υποδέχτηκε είμαστε εμείς, η Εκκλησία. Κι εγώ στη Μητρόπολη Ηλείας έχω υποδεχτεί πάρα πολλούς και τώρα και πάντοτε θα υποδεχόμεθα και θα τους θεωρούμε πάντοτε αδελφούς. Όπως θα βλέπετε και εσείς η Εκκλησία είναι η πρώτη που προσφέρει και προσφέρει αγνά και καθαρά χωρίς υπολογισμό στις προσφορές της. Ζητούμε και την ενίσχυση της Πολιτείας που έχει και τον πρώτο και άμεσο λόγο και εμείς είμαστε κοντά στην Πολιτεία όσο είναι δυνατόν να λύσουμε καλύτερα αυτό το πρόβλημα».

Στη συνεδρίαση από πλευράς Πολιτείας συμμετείχαν:

O Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλης ως Πρόεδρος της Επιτροπής, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Α. Πετρόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ι.Αμανατίδης και ο Γενικός Γραμματές Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής.

Από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχαν :

O Αντιπρόεδρος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυνουρίας κ. κ. Αλέξανδρος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπο Μεθώνης κ. κ. Κλήμης και ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας κ. κ. Δαμασκηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)