22/10/16

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Σαν να ακούω τη φωνή του Νικόλα Άσιμου: «Ρε μπαγάσηδες, τι δουλειά έχουν τα τραγούδια μου με τα Θρησκευτικά σας;»

Σε άρθρο του για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης κλείνει με ένα ΥΓ για τα Θρησκευτικά. Γράφει:
Ως προς το περιεχόμενο τής διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα Σχολεία, το να μιλάς στα παιδιά ενός ορθόδοξου χριστιανικού λαού για τη νιρβάνα, την μπούρκα ή για τις επωνυμίες τού Αλλάχ
και τον πανθεϊσμό των ινδιάνικων φυλών στο όνομα μιας δήθεν θρησκειολογίας (που δεν διδάσκονται συστηματικά ούτε οι θεολόγοι) αποτελεί μια ιδιάζουσα παιδευτική σύλληψη στα όρια τού curiosum και τού absurdum, ενδιαφέρουσα αν δεν επρόκειτο να εφαρμοσθεί σε ελληνόπουλα. Ο ευφυής και ευαίσθητος θεολόγος - με ένα γενικό κατάλληλο χρηστικό βοήθημα - θα μπορούσε να εξηγεί στους μαθητές του (και το κάνει ήδη συχνά) κάποιες παράλληλες θρησκευτικές αντιλήψεις ή διαφοροποιήσεις αν βρεθεί σε τάξη με μαθητές άλλων θρησκευμάτων, διδάσκοντας την αγάπη, την ανεκτικότητα και την αλληλοκατανόηση. Αλλά το να επιστρατεύεις τους καλλιτέχνες - κατ' εξοχήν ελεύθερα και ανεξάρτητα πνεύματα - και να χρησιμοποιείς το έργο τους για να στηρίξεις... το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο παραείναι τραβηγμένο. Ο Χατζιδάκις, ο Σαββόπουλος, ο Κηλαηδόνης, ο Τόκας και τόσοι άλλοι εκλεκτοί καλλιτέχνες πολιτισμό διδάσκουν με τον τρόπο τους. Δεν διανοήθηκαν, νομίζω, ποτέ να αποτελέσουν «ουρά» τού μαθήματος των Θρησκευτικών, φερόμενοι να συνδυάζουν το έργο τους με αρχές τού Χριστού, τού Μωάμεθ ή τού Βούδα. Σαν να ακούω τη φωνή τού αντισυμβατικού και αναρχικού Νικόλα Ασιμου να μάς φωνάζει από ψηλά: «Ρε μπαγάσηδες, τι δουλειά έχουν τα τραγούδια μου με τα Θρησκευτικά σας;».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε το όλο, πάρτε χαμπάρι πως σας απαξιώνει απροκάλυπτα αλλά και τις ευρύτερες λαμπρές του ιδέες για τη εκπαίδευση και μετά τον αναρτάτε με καμάρι γιατί δε γουστάρει το νέο πρόγραμμα!!!
Τον είδαμε το διανοούμενο ... και ως υπουργό μεταξύ των άλλων !!!

Άσε μας και συ ρε μπαγάσα Μπαμπινιώτη μας είναι εντελώς άχρηστο το ξεχείλισμα της σοφίας σου. Αρκετά μας φώτισες!

Ανώνυμος είπε...

Και ως υπουργός Παιδείας ο πάνσοφος λαλίστατος διατήρησε σε ισχύ την πεμπτουσία της νομοθεσίας στο μάθημα των θρησκευτικών, που άφησε ο Στυλιανίδης την εποχή του Καραμανλή. Αυτό τα λέει όλα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εγώ ως δάσκαλος της ΣΤ΄τάξης για το μάθημα της Ιστορίας θα πρέπει να πάψω να αφορμώμαι από τον λαμπρό πλούτο της δημοτικής μας ποίησης (των Κολοκοτρωναίων, της Δέσπως κλπ)τον οποίο να χρησιμοποιώ μόνο στην ώρα της Γλώσσας και πουθενά αλλού. Ευχαριστούμε κε Μπαμπινιώτη για τα "φώτα" σας αλλά δεν θα πάρουμε...
Καληνύχτα σας... κε Μπαμπινιώτη.
ΥΓ.: Ο μακαρίτης Άσιμος κατά τη δική μου εκδοχή θα έλεγε:"Ρε μπαγάσηδες έπρεπε να περάσουν 30 χρόνια από το θάνατό μου για να καταλάβετε πόσο έψαχνα το Θεό μέσα από τα τραγούδια μου..."

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)