8/12/16

Συνήλθε χθες και σήμερα η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

image with the sign of the Greek ChurchΣυνήλθε χθες και σήμερα η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ής Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη χθεσινή και σημερινή Συνεδρία:
Η Δ.Ι.Σ. υλοποιώντας την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μελέτησε όλα τα κείμενα, που υπεβλήθησαν και αφορούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και θα εκδώσει ανακοινωθέν προς ενημέρωση του ιερού κλήρου και του λαού για τις αποφάσεις της Συνόδου.

Επίσης έλαβε γνώση της Γνωμοδοτήσεως του Ειδικού Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου κ. Θεόδωρου Παπαγεωργίου για το ψηφισθέν νομοσχέδιο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία και της Οδηγίας 2014/54/ΕΕ περί μέτρων που διευκολύνουν την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση, το νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες για την ίση μεταχείριση εργαζομένων, αναφέρεται δηλαδή στον χώρο της απασχολήσεως και της εργασίας και επιχειρεί να αυξήσει το επίπεδο προστασίας της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως των εργαζομένων εν σχέσει με τον ήδη ισχύοντα νόμο 3304/2005.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, τόσο ως προς τις σχέσεις της με τρίτους όσο και με το προσωπικό της, και ειδικά στον τομέα της απασχολήσεως και εργασίας, δεν επηρεάζεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως προς την τήρηση των αρχών της. Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να ενημερώσει τους εκκλησιαστικούς φορείς για το ως άνω νομοσχέδιο δια ειδικού Εγκυκλίου Σημειώματος.

Ακολούθως αποφάσισε, κατόπιν της αρνήσεως των διακόνων και μοναχών Νικοδήμου Ανταλοπούλου, Τιμοθέου Σμπούκη και Ιουστίνου Καρανικόλα να αναλάβουν καθήκοντα ως μέλη της διοικητικής και διαχειριστικής επιτροπής της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου, να επανεπιβάλει σε αυτούς το επιτίμιο της ακοινωνησίας.

Η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε επίσης με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών: Αρχιγραμματείας, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, επί του Μοναχικού Βίου, επί των Αιρέσεων, επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, Πολιτιστικής Ταυτότητος, επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου, επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων και επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Συνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)