4/5/17

Ολοκληρώθηκε ο διάλογος Εκκλησίας - Υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά

Σύγκλιση για τα Θρησκευτικά
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Με πολλές διορθώσεις στα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών ολοκληρώθηκε ο διάλογος ανάμεσα στις επιτροπές του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι δύο πλευρές παρουσιάζονται ικανοποιημένες, καθώς και η πλειονότητα των παρατηρήσεων της Εκκλησίας έγιναν δεκτές, ενώ δεν αλλοιώνεται η φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων. Βεβαίως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έλειψαν οι στιγμές όξυνσης μεταξύ ιεραρχών και παιδαγωγών, αλλά χωρίς να ακυρώνονται το κλίμα συναίνεσης και ο στόχος της εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης.

Ειδικότερα, οι δύο επιτροπές είχαν συγκροτηθεί μετά την κρίση του περασμένου Οκτωβρίου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία, με έργο να αξιολογήσουν τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών. Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα προγράμματα σπουδών φέρουν στοιχεία και άλλων θρησκειών και δογμάτων, ενώ αλλάζουν τη μεθοδολογία και το περιεχόμενο σπουδών. Για το θέμα, η Εκκλησία είχε εγείρει ενστάσεις για τον προσανατολισμό που παίρνει το μάθημα, θέτοντας τρεις «κόκκινες γραμμές»: τη διατήρησή του ως υποχρεωτικού, των σημερινών εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας του και του ορθόδοξου χαρακτήρα του.

Στο διάλογο που έγινε μέσα στο 2017, μετείχαν εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (εκπροσωπώντας το υπ. Παιδείας) και από την πλευρά της Εκκλησίας οι μητροπολίτες Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πραγματοποιήθηκαν έξι πολύωρες συναντήσεις και τελικά υιοθετήθηκε η πλειονότητα των παρατηρήσεων της Εκκλησίας, πλην λίγων τις οποίες το ΙΕΠ θα επεξεργαστεί περαιτέρω. «Ηταν πάρα πολλές οι παρατηρήσεις και όσες δεν έγιναν δεκτές μπορεί να μετρηθούν στα δάχτυλα» ανέφερε χθες στην «Κ» μετέχων στον διάλογο.

Συγκεκριμένα, έχουν γίνει δεκτές από το ΙΕΠ οι προτάσεις για αλλαγές σε κεφάλαια άλλων θρησκειών τα οποία παρουσιάζονταν συγκριτικά με τα αντίστοιχα κεφάλαια της Ορθοδοξίας. Αυτά τα θέματα μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Επίσης, έγιναν δεκτές παρατηρήσεις των ιεραρχών σε σχέση με τις δραστηριότητες και τις εργασίες που θα κάνουν οι μαθητές στο πλαίσιο των Θρησκευτικών. Πλέον, αναμένεται οι παρατηρήσεις αυτές να ενσωματωθούν στα νέα προσωρινά βιβλία –φάκελοι υλικού, όπως ονομάζονται– που θα διανεμηθούν στους μαθητές τον Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για συγγραφή και εκτύπωση νέων βιβλίων. Το τρέχον σχολικό έτος η διδασκαλία των νέων προγραμμάτων γίνεται με φωτοτυπίες, αφού οι μαθητές έχουν τα παλιά βιβλία.

Την ίδια στιγμή, το ΙΕΠ θα διοργανώσει το προσεχές διάστημα προγράμματα επιμόρφωσης στα νέα προγράμματα, θεολόγων και σχολικών συμβούλων ανά νομό. Εκτιμάται ότι θα επιμορφωθούν 3.000 θεολόγοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου 300 σχολικοί σύμβουλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα επιμορφώσουν τους δασκάλους. Για όσους έχουν απορία γιατί δεν έχει ξεκινήσει νωρίτερα η επιμόρφωση –πόσο μάλλον που πολλοί χρησιμοποίησαν την έλλειψή της και ως προκάλυμμα της ιδεολογικής αντίθεσής τους στα νέα προγράμματα – στελέχη του υπουργείου δήλωσαν χθες στην «Κ» ότι έχει γίνει επιμόρφωση σε 70 εκπαιδευτικά στελέχη και αποδίδουν την καθυστέρηση στη γραφειοκρατία και στους όρους έγκρισης των σχετικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν δούμε ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο ΠΣ, δεν μπορούμε να στηριχτούμε στο δημοσίευμα και να εφησυχάσουμε.

Η φράση "Οι δύο πλευρές παρουσιάζονται ικανοποιημένες, καθώς και η πλειονότητα των παρατηρήσεων της Εκκλησίας έγιναν δεκτές, ενώ δεν αλλοιώνεται η φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων" είναι ασαφής. Διότι, είναι δυνατόν οι συγγραφείς του ΠΣ να αρνήθηκαν την ταυτόχρονη διδασκαλία των θρησκειών με το Χριστιανισμό, το Χριστό δάσκαλο μαζί με τους δασκάλους των θρησκειών, την Αγία Γραφή μαζί με τα βιβλία των θρησκειών, τους αγίους μαζί με τους κοινωνικούς εργάτες, τη διδασκαλία του Κομφούκιου μαζί με την Επί του Όρους ομιλία και τόσα άλλα, και να είναι ευχαριστημένοι; Αυτά ήταν "δόγματα της πίστεως" για το ΠΣ. Όσες αναθεωρήσεις κι αν έκαναν, αυτά αποτελούσαν τις "σταθερές αξίες" του ΠΣ.

Έτσι παραμένει ερώτημα, πώς οι μέχρι χθες ανυποχώρητοι εμπειρογνώμονες του ΠΣ είναι ευχαριστημένοι.

Μήπως πέταξαν στάχτη στα μάτια των Επισκόπων συνομιλητών τους, μόνο για να φανεί πως η Εκκλησία συμφώνησε μαζί τους και άρα το ΠΣ που σκοπεύουν να επιβάλουν να φανεί πως έχει την ευλογία της Εκκλησίας;

Είναι καίριας σημασίας να δούμε ποια είναι τα θέματα τα οποία οι εμπειρογνώμονες δεν διόρθωσαν. Αυτό το τονίζω, διότι οι μέχρι σήμερα αναθεωρήσεις του ΠΣ δεν διόρθωσαν τίποτε από όσα άλλαζε τη φιλοσοφία τους, η οποία όμως δημιούργησε όλα τα θεολογικά και παιδαγωγικά προβλήματα.

Μήπως το δημοσίευμα έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια του ΣτΕ πως "εντάξει τα βρήκαμε" κι άρα δεν υπάρχει πρόβλημα;

Για πολλούς λόγους, χρειάζεται να δημοσιευτεί το διορθωμένο ΠΣ , να το μελετήσουμε προσεχτικά για να έχουμε ασφαλή γνώμη.


Ανώνυμος είπε...

Προφανέστατα κάτι δέν πάει καλά στήν ὑπόθεση αὐτή. Σάν πολύ δυσδιάκριτα εἶναι τά ὅρια μεταξύ τῶν ἐκπροσώπων τοῦ ὑπουργείου καί τῆς Ἐκκλησίας. Ὁ κόσμος δέν τρώει κουτόχορτο. Πάντως κάποιος ἐπιφανής Ἱεράρχης μέλος τῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Ἐκκλησίας ἔχει πλήρη προσωπική συνεργασία καί συμπνευματίζεται μέ στελέχη τοῦ ΙΕΠ. Οἱ πολιτικοί μᾶς ἔχουν συνηθίσει σέ σικέ ἀντιπαραθέσεις, ἀλλά καί ἡ Ἐκκλησία;......Θἄρθει ὅμως ὥρα πού ὅλα θά φανερωθοῦν καί θά γελάσει καλύτερα ὅποιος θά γελάσει τελευταῖος! Παζάρια στήν Πίστη ἔχουν συνηθίσει κάποιοι νά κάνουν μέ τούς αἱρετικούς καί ἑπομένως αὐτό τό παζάρι εἶναι πιό εὔκολο γιά δαύτους! Κρίμα!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)