8/8/17

Το ΣτΕ βάζει κακό βαθμό στα "Θρησκευτικά" του Γαβρόγλου

ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝΑπόσπασμα άρθρου από ΤΑ ΝΕΑ
ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. Καμπανάκι χτυπούν οι σύμβουλοι της Επικρατείας και για το θέμα της μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών, που στην Ε' και τη Στ' Δημοτικού θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, όπως εξάλλου προέβλεπε και παλαιότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας του περασμένου έτους.
Οι δικαστές θέτουν μια προϋπόθεση, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι η συγκεκριμένη διάταξη βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης, η οποία έχει συζητηθεί στο ΣτΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται απόφαση.

Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αν η προσφυγή τελικά ευδοκιμήσει, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να γίνουν νέες αλλαγές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών και στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Αλλαγές φέρνει το προεδρικό διάταγμα όμως και σε ό,τι αφορά την ανάρτηση της σημαίας στα σχολεία, προβλέποντας ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι πλέον καθημερινή αλλά εβδομαδιαία: «Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» αναφέρεται.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ. Επιπλέον, καθορίζονται όλες οι εκδηλώσεις της σχολικής χρονιάς, όπως είναι οι επέτειοι των εθνικών εορτών, αλλά επιφυλάσσεται... ειδική μεταχείριση για τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών, καθώς προβλέπεται ως προϋπόθεση για τον εορτασμό ειδικά αυτής της εορτής η λήψη προηγούμενης απόφασης του συλλόγου διδασκόντων. Η εξαίρεση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από το ΣτΕ, που θέτει και θέμα συνταγματικότητας της σχετικής πρόβλεψης, καθώς στο διάταγμα ο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή ή όχι των ετερόδοξων και αλλοθρήσκων στους θρησκευτικούς εορτασμούς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΥΠΠΕΘ ενώ "κόπτεται" για τα Θρησκευτικά, στην ουσία τα υπονομεύει εκ των έσω διατηρώντας τη μονόωρη διδασκαλία τους στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού που εισήγαγε ο προκάτοχός του "κόβοντας και ράβοντας" διδ. ώρες για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς. Τα νέα ΠΣ όμως είναι σχεδιασμένα για συνεχόμενο δίωρο άλλως μιλάμε για μεγάλη ανωμαλία στο ωρολόγιο πρόγραμμα των δύο αυτών τάξεων. Ας ευχηθούμε να δώσει τη λύση και σύντομα το ΣΤΕ με σχετική γνωμοδότησή του ώστε να επανέλθει το δίωρο την εβδομάδα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)