18/1/18

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Τον δογματικό χαρακτήρα ενός βιβλίου για το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να τον καθορίζει η Εκκλησία

Στην ανάγκη συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο Δημότη Αμφιλοχίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης παρουσία των Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, βουλευτών, πολιτευτών, κλήρου και λαού, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.


Μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να αναγορευθεί ο Αρχιεπίσκοπος επίτιμος Δημότης Αμφιλοχίας, ο Δήμαρχος κ. Απόστολος Κοιμήσης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ξεχωριστή και αναφέρθηκε στο έργο του Αρχιεπισκόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η Εκκλησία έχει διαδραματίσει έναν σοβαρό ρόλο μέσα στην διαδρομή της. «Στην απελευθέρωση και τη δημιουργία του νέου κράτους είναι καταλυτική η προσφορά της. Θέλω να σημειώσω ότι η Εκκλησία δεν θέλει να κυβερνήσει. Δεν θέλει εξουσία κοσμική. Εισπράξαμε τις τελευταίες δεκαετίες επιθέσεις του τύπου δεν κυβερνά η Εκκλησία σε αυτόν τον τόπο. Η Εκκλησία να κοιτάξει το έργο της και τους παπάδες της και να μας αφήσει ήσυχους. Και να θέλαμε εξουσία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος «δε μπορούμε να την έχουμε διότι ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας έχει πει ότι δεν είναι δική μας δουλειά αυτή, αλλά σκοπός μας είναι να διακονούμε και να υπηρετούμε τον άνθρωπο. Επομένως, να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους στα δύσκολα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε εποχή. Η εποχή μας, εξάλλου, είναι προβληματική και χρειάζεται πολύ κόπος για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες χωρίς να ξέρουμε προς τα που πηγαίνουμε και τι μας ξημερώνει.

Εδώ στην Αμφιλοχία ένιωσα σαν να είμαι στο σπίτι μου. Σαν να είμαι σε δικούς μου ανθρώπους. Επομένως αξίζει να ανοίξει κανείς την καρδιά του. Η εκκλησία ποιμαίνει. Παιδαγωγεί. Έρχονται οι άνθρωποι πληγωμένοι. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι το πρόβλημα της οικογένειας πρώτα θα το μάθει ο παπάς της ενορίας. Και ο καλός ποιμήν θα το μεταφέρει στον Επίσκοπο και ο Επίσκοπος με την διάκριση που τον διακρίνει θα δώσει λύση. Και αν χρειαστεί θα συνεργαστεί με τους φορείς της πολιτείας. Επομένως, είναι αναγκαία η συνεργασία. Δεν θέλουμε να έχουμε τον πρώτο ρόλο. Θέλουμε, όμως, να είμαστε συνεργάτες».

Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα από την προσωπική του εμπειρία κάνοντας εμφανή την ανάγκη για συνεργασία και υπογράμμισε ότι «αν υπάρχει συνεργασία του Επισκόπου με τον Δήμαρχο δεν σημαίνει ότι θέλει να κυριαρχήσει, αλλά του εναποθέτει το πρόβλημα, όπως αντίστοιχα ο Δήμαρχος εναποθέτει το πρόβλημα στον Επίσκοπο, αν το ζήτημα είναι εκκλησιαστικό.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και δε μπορούμε να κλείνουμε τα αυτιά μας, ενώ υπογράμμισε ότι η Εκκλησία προσπαθεί να κρατήσει δυνατό και ενωμένο τον λαό.

Μίλησε, ακόμη, για την εκκλησιαστική υπηρεσία και την προσφορά της στο Κράτος, ενώ επανέλαβε ότι η Εκκλησία δεν ζητάει εξουσία, αλλά συνεργασία και ενημέρωση, διότι και η Εκκλησία έχει ευθύνη και πρέπει να ενημερώνεται. Αναφέρθηκε, άλλωστε, στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών τονίζοντας πως τον δογματικό χαρακτήρα ενός θρησκευτικού βιβλίου πρέπει να τον καθορίζει η Εκκλησία. Επίσης, μίλησε για το σοβαρό δημογραφικό ζήτημα και την υπογεννητικότητα εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «οι άγιοι που σήμερα γιορτάζουν είναι βαθιά στην καρδιά του ορθόδοξου χριστιανού. Μην τον ξεκόψουμε τον κόσμο. Κάποιοι λένε να χωρίσουμε. Από τι να χωρίσουμε; Όσοι θέλουν να φύγουν είναι ελεύθεροι. Και αν φύγουν και θέλουν να γυρίσουν εμείς εδώ θα είμαστε».

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Αμφιλοχία ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας «Αμφιγάλ».

Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη και του Δημάρχου, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου πολιούχου της Αμφιλοχίας και ταυτοχρόνως την συμπλήρωση 150 ετών από την ανοικοδόμηση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Αμφιλοχίας. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.
Αποστολή για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)