22/2/19

Τουρκικά δίχτυα σε θρησκευτικές οργανώσεις

Τα εγκαίνια του τζαμιού του Ντιγιανέτ στο Μέριλαντ
Αμερικανικές μουσουλμανικές οργανώσεις που διατείνονται ότι προωθούν τον διάλογο μεταξύ θρησκειών έχουν, στην πραγματικότητα, στενές σχέσεις με τον ισλαμισμό τουρκικής έμπνευσης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε άρθρο της Σαμάνθα Ρόουζ Μαντέλες στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Αμέρικαν Σπεκτέιτορ».

«Ως αμερικανικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι ΜΑS (Αμερικανική Μουσουλμανική Εταιρεία) και ICNA (Iσλαμικός Κύκλος Βορείου Αμερικής) εργάζονται σκληρά για να ικανοποιήσουν τις φιλελεύθερες ευαισθησίες των Αμερικανών, συγκαλύπτοντας τον ισλαμισμό τους με φωτογραφίες στις οποίες μετέχουν και εκπρόσωποι άλλων θρησκευμάτων και προοδευτικές γενικολογίες περί ελευθερίας και δικαιοσύνης», σημειώνει η Ρόουζ Μαντέλες. «Ομως, τα ετήσια συνέδρια των δύο οργανώσεων, με τη μεγάλη συμμετοχή του τουρκικού καθεστώτος και την παρουσία εξτρεμιστών ομιλητών, αποκαλύπτουν την έλλειψη ανεκτικότητας και φιλελεύθερου πνεύματος που υπάρχει στο εσωτερικό τους», προσέθεσε.

Ενα από τα παραδείγματα που αναφέρει είναι η ανακοίνωση, στο συνέδριο του 2014, από αξιωματούχο της τουρκικής κυβέρνησης, ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή τζαμιού στο Μέριλαντ με τουρκική χρηματοδότηση. Το τζαμί, που ονομάζεται Αμερικανικό Κέντρο Ντιγιανέτ, είναι παράρτημα της ομώνυμης τουρκικής υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων, η οποία έχει από τον νόμο μονοπώλιο επί των μουσουλμανικών θρησκευτικών υποθέσεων στην Τουρκία. «Το 2017, η διεύθυνση του Ντιγιανέτ εξέδωσε έκθεση που χαρακτηρίζει το Ισλάμ “ανώτερο” από τον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, επιμένοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών είναι απαράδεκτος», σημειώνει. Επίσης, ο ICNA συνδιοργανώνει εκδηλώσεις με οργάνωση που δίνει χρήματα στα παιδιά «μαρτύρων» της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)