3/9/20

Ικανοποίηση της ΔΙΣ για τα μεταβατικά βιβλία Θρησκευτικών

Η ΔΙΣ ενημερώθηκε περί του από 4.8.2020 εγγράφου του Γενικού Γραμματέως της Γ.Γ. Θρησκευμάτων επί του θέματος: «Αποστολή προς ενημέρωση πλήρους σειράς των βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών»
και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα εν λόγω βιβλία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΔΙΣ:
Συνήλθε χθες και σήμερα για τον μήνα Σεπτέμβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά τις δύο αυτές Συνεδρίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
Απεφάσισε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο αγιασμός για την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα σχολεία της χώρας να πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, την πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους, που για φέτος ορίσθηκε η Δευτέρα 14η Σεπτεμβρίου, σε ώρα που θα συνεννοηθούν οι κατά τόπους εφημέριοι με τους Διευθυντές των σχολείων, λαμβανομένης υπ’ όψιν της Θείας Λειτουργίας της μεγάλης εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Κατά τους αγιασμούς θα ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κορωνοϊού Covid - 19.
Απεφάσισε όπως κατά την 1η Οκτωβρίου ε.έ. πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώπιον των Μελών της ΔΙΣ και των ΜΜΕ, του Προγράμματος των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον Εορτασμό των διακοσίων ετών από της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.
Ενημερώθηκε περί του από 4.8.2020 εγγράφου του Γενικού Γραμματέως της Γ.Γ. Θρησκευμάτων επί του θέματος: «Αποστολή προς ενημέρωση πλήρους σειράς των βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα εν λόγω βιβλία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.
Ενημερώθηκε περί του από 10.7.2020 εγγράφου της Διευθύνσεως Θρησκευτικής Εκπαιδεύσεως και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γ.Γ. Θρησκευμάτων επί του θέματος: «Προγραμματισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μαθητικών διαγωνισμών σχολικού έτους 2020-2021» και απεφάσισε την αποστολή συγχαρητηρίου γράμματος προς την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και τις Ιερές Μητροπόλεις Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και Μεσσηνίας, οι οποίες πρόκειται να υλοποιήσουν τα εν λόγω προγράμματα και τους διαγωνισμούς.
Ενέκρινε την «Δοξολογία επί τη διακοσιοστή επετείω της εξεγέρσεως των Ελλήνων διά την ελευθερίαν της πατρίδος ημών».
Τέλος η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε νέες ιερές ακολουθίες και αποσπάσεις κληρικών, ενώ ασχολήθηκε και με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω πόση ώρα συζήτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος το θέμα των Μεταβατικών Βιβλίων του Μαθήματος των Θρησκευτικών και πώς κατέληξε στο να εκφράσει την ικανοποίηση της για το περιεχόμενό τους. Προξενεί όμως λύπη και απογοήτευση το γεγονός ότι η Σύνοδος έσπευσε τόσο επιπόλαια να εκφράσει την ικανοποίηση και την θετική της κρίση για 20 βιβλία χωρίς καν να τα διαβάσει ή χωρίς να ορίσει μια επιτροπή ορθοδόξων θεολόγων για να της εισηγηθεί υπεύθυνα εάν όντως συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις του ΣτΕ!!! Είναι δυνατόν με αυτήν την προχειρότητα να αποφασίζουν οι Ιεράρχες της ΔΙΣ για ένα τόσο σπουδαίο θέμα όπως είναι η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως των παιδιών μας και να εμπιστεύονται απόλυτα έναν πολιτικάντη Κοινωνιολόγο, εάν δεν απατώμαι, όπως είναι ο κ. Καλαντζής για ένα τόσο υψηλής ευθύνης θέμα; Ο κ. Καλαντζής είναι εκείνος που χειρίστηκε με την ομάδα του "Καιρού" το θέμα της συγγραφής των βιβλιων 2016 και 2017, που ακυρώθηκαν και ο ίδιος είναι εκείνος που χειρίστηκε και την δήθεν συμμόρφωσή τους!!! Και η Σύνοδος έρχεται να εκφράσει την ικανοποίησή της χωρίς να μελετήσει τα βιβλία και το ποιόν της και να διαπιστώσει εάν τηρούν τις προδιαγραφές του ΣτΕ: Έλεος θεέ και Κύριε των Δυνάμεων! Δείτε Τι αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Συνόδου: "η Διαρκής Σύνοδος Ενημερώθηκε περί του από 4.8.2020 εγγράφου του Γενικού Γραμματέως της Γ.Γ. Θρησκευμάτων επί του θέματος: «Αποστολή προς ενημέρωση πλήρους σειράς των βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα εν λόγω βιβλία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019".

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ ΕΚΟΥΣΙΟ ΑΠΟΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟ-ΝΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟ-ΝΑΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΩΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΣΟΥΣ ΠΗΔΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΣΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΕΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ, ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αμφιβάλλω εάν πέρασε χειρότερος αρχιεπίσκοπος από τον νυν αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ανώνυμος είπε...

"... ένα τόσο σπουδαίο θέμα όπως είναι η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνειδήσεως των παιδιών μας ..."
ΖΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ
ΟΥΔΕΙΣ ΓΟΝΕΑΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ
ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΕΛΕΙ
ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΓΝΩΣΗΣ ΟΧΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ είπε...

ΝΤΡΟΠΗ .

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος έχει θάψει το ΜτΘ αλλά και την ίδια την Εκκλησία στα δικά της θέματα (μην ξεχνάμε τις συνεννοήσεις του εν κρυπτώ με τον Τσίπρα και τον σάλο που προκάλεσαν) υπάρχουν επίσης και οι Επίσκοποι που συμμετέχουν στη ΔΙΣ. Όλοι έχουν ευθύνη ενώπιον του Θεού. Κι αν ισχύει για όλους τους χριστιανούς αυτό που γράφει ο απόστολος Παύλος (Εβρ. 10, 31: " φοβερὸν τὸ ἐμπεσεῖν εἰς χεῖρας Θεοῦ ζῶντος") πόσο μάλλον να είναι κάποιος επίσκοπος και αρχιεπίσκοπος, αλλά και απλός θεολόγος.
Συγγνώμη άγιοι πατέρες, αλλά αν σας πει ο κ. Καλαντζής να πάτε να πνιγείτε, θα πάτε; Ε, αυτό κάνετε όταν βγάζετε αποφάσεις χωρίς επίγνωση του ποια είναι η πραγματικότητα. Βαρεθήκατε να αναθέσετε σε 2-3 επισκόπους να ελέγξουν τα βιβλία και όχι απλά να ρίξουν μια ματιά στα εξώφυλλα και στις φωτογραφίες; Γιατί καταργείτε τον εαυτό σας χάριν του κ. Καλαντζή;

Ανώνυμος είπε...

Πριν τυπωθούν τα βιβλία ελέγχθηκαν από επιτροπές της Εκκλησίας, που υπέβαλαν προτάσεις που έγιναν αποδεκτές.

alfistas είπε...

Βρε την Ιερά Σύνοδο...
Δώσανε στον "λύκο" να φυλάει τα πρόβατα
κι αφού τα κατασπάραξε αυτοί τον ευχαρίστησαν...
Ουαί ημίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριται...Δε " φοβάστε" ούτε Θεό ούτε ανθρώπους. Συνάδελφοι , κάντε τον κατά συνείδηση αγώνα σας . Ο "αγώνας" μας έχει προδοθεί..

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν οι εν λόγω προτάσεις δεν είδαν το φως της δημοσιότητας κι αν θέλουμε πιστεύουμε ότι υποβλήθηκαν και το κυριότερο ότι έγιναν αποδεκτές. Αυτό κι αν είναι πρωτοφανές γεγονός, απίστευτη είδηση!!!

Ποιες είναι οι προτάσεις αυτές και ποιος έλεγξε ότι όντως έγιναν αποδεκτές; Διότι είναι δυνατόν να έγιναν προτάσεις, αλλά να λέχθηκε απλώς πως έγιναν αποδεκτές και αυτό να μην αληθεύει. Στο Ελλαδιστάν όλα παίζονται...

Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για το οποίο μίλησαν 4 ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ γιατί η ΔΙΣ δεν παρουσίασε τις προτάσεις της, πράξη που θα αναδείκνυαν το έργο της; Γιατί τόση μυστικότητα;

Δεν ρωτάμε βέβαια γιατί το Υπουργείο δεν έκανε διάλογο με την ΠΕΘ η οποία ανέδειξε το πρόβλημα των Νέων Προγραμμάτων και δικαιώθηκε. Αν όντως η Εκκλησία και το ΥΠΕΠΘ επιθυμούν την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, τι πιο καλό από τη διαφάνεια; Διότι "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται".

Το χειρότερο για τη ΔΙΣ είναι να βγουν στη δημοσιότητα τα προβλήματα που έχουν τα Προγράμματα και τα βιβλία. Τότε δεν θα εκτεθεί η ΔΙΣ που άφησε να συμβούν; Από σεβασμό δεν χρησιμοποιώ το κατάλληλο ρήμα αντί του "εκτεθεί" για τις θεολογικές και παιδαγωγικές γνώσεις της, και τις κοινώς στοιχειώδεις.

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά, ως βολεμένοι που είναι αρκετοί θεολόγοι, αρνούνται να ξεβολευτούν: τα θέλουν όλα έτοιμα για να διδάξουν Θρησκευτικά. Ούτε τα μεταβατικά βιβλία τους αρέσουν.
Λέει συχνά συνάδελφος από διπλανό σχολείο: ένα βιβλίο θέλω για να έχω ένα μπούσουλα, να ξέρω τι θα διδάξω. Απαντώ: Έχεις μια μικρή βιβλιοθήκη μπορστά σου και δεν μπορείς να επιλέξεις δύο κείμενα για να κάνεις το μάθημά σου! Τι κρίμα.
Όσο για την Διοικούσα Εκκλησία: θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς; Να απορρίψει κι αυτά τα βιβλία; Έλεος πια συνάδελφοί μου! Ας ξεβολευτούμε λιγάκι, καλό θα μας κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα φίλε θα μας πεις ότι το ΜτΘ αναβαθμίστηκε προσφέροντας ένα σωρό ανακατεμένες, αποσπασματικές πληροφορίες, χωρίς να αντιλαμβάνεται ο μαθητής από πού ξεκινάει η πίστη του, πού συνεχίζει και που ολοκληρώνεται. Όσον αφορά στα αποσπάσματα των κειμένων αυτά απευθύνονται στους έχοντες ένα επίπεδο θεολογικών γνώσεων τις οποίες απέκτησαν σπουδάζοντας με το παραδοσιακό σύστημα διδασκαλίας των θρησκευτικών και όχι με το επίμαχο. Επομένως δεν είναι επιχείρημα ότι προσφέρεται ολόκληρη βιβλιοθήκη, διότι αυτή απευθύνεται σε μαθητές που δεν έχουν ακόμη σχηματίσει μια βάση στην πίστη τους, ώστε να προχωρήσουν κατόπιν σε έναν εμπλουτισμό από τη βιβλιοθήκη σας.
Είναι παιδαγωγικό λάθος να δίδονται οι γνώσεις ανακατεμένες. Σε καμία επιστήμη αυτό δεν είναι αποδεκτό. Παντού υπάρχει ένα πρωτόκολλο σεβαστό και απαραβίαστο. Γιατί το ΜτΘ να αποτελέσει εξαίρεση; Δεν ανήκει από διδακτικής πλευράς σε αναγνωρισμένο επιστημονικό κλάδο; Η Θεολογική Σχολή που τελειώσατε δεν ανήκει στον πανεπιστημιακό χώρο. Ανακατεμένες γνώσεις σας δίδαξε; Φυσικά όχι. Μην κατασκευάζετε λοιπόν σοφίσματα για να μας πείσετε.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)