18/9/20

Ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για τα μεταβατικά Βιβλία των Θρησκευτικών

 
Ερωτήματα σχετικά με την ικανοποίηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για τα μεταβατικά Βιβλία των Θρησκευτικών

Παναγιώτη Τσαγκάρη

Καθηγητή Θεολόγου – Υπ. Δρ. Θεολογίας

Συχνά στο δημόσιο βίο κατατίθεται η πρόταση - αίτημα οι θέσεις – απόψεις που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο να διακρίνονται από ευγένεια, ευπρέπεια και τεκμηρίωση. Η θέση αυτή θεωρείται  λογική και αναζητείται η καθολική εφαρμογή της.

Ως μάχιμοι Θεολόγοι και ενεργά μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων(ΠΕΘ), στοιχούμενοι επί της ως άνω προτάσεως και επιζητώντας πάντοτε την αλήθεια των πραγμάτων, θεωρούμε ότι εγείρονται δεοντολογικά αλλά και ουσιαστικά ερωτήματα μέσα από το επίσημο Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου(ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 3/9/2020 στο οποίο δηλώνεται ότι «Ενημερώθηκε(η ΔΙΣ) περί του από 4/8/2020 εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, επί του θέματος: «Αποστολή προς ενημέρωση πλήρους σειράς των Βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα εν λόγω Βιβλία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.».

Αβίαστα προκύπτουν λοιπόν, τα παρακάτω πολύ συγκεκριμένα  ερωτήματα:

1.         Άραγε η έκφραση της ικανοποίησης της ΔΙΣ στο ως άνω έγγραφο προήλθε κατόπιν ενδελεχούς μελέτης των νέων Βιβλίων του μαθήματος των Θρησκευτικών; Συστήθηκε μήπως Επιτροπή, από εγνωσμένου κύρους Ιεράρχες και ειδικούς επιστήμονες, η οποία μελέτησε, επί ικανό χρόνο με επιστημονικά κριτήρια, το όλο θέμα και πρότεινε την αποδοχή της αλήθειας του εγγράφου του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων; Η σπουδαιότητα του θέματος θεωρούμε ότι επιβάλλει τη δημοσιοποίηση από τη ΔΙΣ, αν φυσικά υπάρχουν, όλων των παραπάνω στοιχείων.

2.         Στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) για την υπόθεση των Προγραμμάτων Σπουδών και των Φακέλων του μαθήματος των Θρησκευτικών προσέφυγαν ως γνωστόν, το 2016 και 2017 γονείς μαθητών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών και η ΠΕΘ και κέρδισαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε αυτά τα Προγράμματα και τα Βιβλία. Δεν είναι λογικό, λοιπόν, να θεωρείται ότι οι φορείς και τα πρόσωπα αυτά, θα έπρεπε κατ΄ αρχήν -διότι εξάλλου και η ευγένεια αυτό επιβάλλει- να κληθούν να καταθέσουν την γνώμη τους ή τουλάχιστον να αναζητούνταν  με κάποιο τρόπο η γνώμη τους επί του θέματος ως οι άμεσα υπεύθυνοι, ως εκείνοι δηλαδή  που προκάλεσαν τις αποφάσεις του ΣτΕ;

3.         Δεν είναι επίσης, λογικό να υποθέσει κάποιος ότι η παραπάνω έκφραση της ικανοποίησης της ΔΙΣ -για το γεγονός ότι τα νέα Βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών «είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.»- θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα προσκομισθεί ως επιχείρημα για να επηρεάσει προφανώς και την κρίση εκείνων των δικαστών του ΣτΕ οι οποίοι και θα εξετάσουν τη συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα της εναρμόνισης της διδακτέας ύλης των Θρησκευτικών με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ; Συντελείται, κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα έλεγε κανείς, μια ολοφάνερη προσπάθεια παραπλάνησης της δικαιοσύνης ή της κοινής γνώμης, παρόμοια με αυτήν που επιχείρησε παλαιότερα ο κ. Γαβρόγλου.

Όλα τα παραπάνω μας ωθούν στη δημοσιοποίηση της ξεκάθαρης θέσης ότι τα μεταβατικά Βιβλία των Θρησκευτικών του 2020, σε γενικές γραμμές, είναι τα ίδια με τα ακυρωμένα από το ΣτΕ Βιβλία των Φίλη – Γαβρόγλου από τα οποία, όμως, έχουν αφαιρεθεί ή μετακινηθεί θρησκειολογικά στοιχεία για να δοθεί η εντύπωση της ορθοδοξοποίησής τους. Όμως, παρά την φιλότιμη προσπάθεια των συγγραφέων και τα μεταβατικά Βιβλία που προέκυψαν, είναι γεμάτα από θεολογικά και παιδαγωγικά λάθη και είναι αντίθετα με το ορθόδοξο πνεύμα και τις ορθόδοξες δογματικές αρχές και παραδόσεις που έθεσε το 2018 και 2019 με τις ακυρωτικές του αποφάσεις το ΣτΕ, το οποίο «αποφάσισε, οριστικά και αμετάκλητα, την ακύρωση του όλου των Προγραμμάτων και των Βιβλίων Φίλη – Γαβρόγλου, δηλαδή τη θεολογική δομή, το περιεχόμενο, τους στόχους, την παιδαγωγική μεθοδολογία τους και όχι τη βελτίωση ή διόρθωσή τους ή, ακόμα χειρότερα, την, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, αντιγραφή και παραμονή τους σε ισχύ

Τα «νέα» μεταβατικά Βιβλία λοιπόν, δεν μπορούν να κρύψουν την ανορθόδοξη παιδαγωγικά και νομικά και τελικά, την αντορθόδοξη δομή τους, καθώς έχουν στηριχθεί εξ ολοκλήρου πάνω στα ακυρωμένα από το ΣτΕ Βιβλία Διαμαντοπούλου – Φίλη – Γαβρόγλου. Για όλους τους παραπάνω λόγους απαιτείται η εξ ολοκλήρου αλλαγή τους, την οποία όμως επιχειρεί να αποτρέψει, δυστυχώς, με την ανακοίνωσή της η ΔΙΣ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί πως όλοι εμείς που χαρήκαμε με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε
του 2018 και 2019 που κατήργησαν τα ανορθόδοξα προγράμματα Θρησκευτικών της προηγούμενης
Κυβέρνησης,που σαφώς και κατηγορηματικώς ορίζουν ότι η διδασκαλία των Θρησκευτικών πρέπει
να γίνεται με βιβλία που αναπτύσσουν την Ορθόδοξη θρηακευτική συνείδηση στους μαθητές
Είναι ολοφάνερο αγαπητοί φίλοι πως όλοι εμείς που διαβάζουμε τα παραπάνω ερωτήματα του
διαπρεπούς αγωνιστού θεολόγου συγκινούμαστε στον ίδιο βαθμό που συγκινηθήκαμε πριν λίγες
ημέρες με τις διαμαρτυρίες της Π.Ε.Θ για το ίδιο φλέγον ζήτημα.Αυτό που όλοι μας πρέπει
να κάνουμε άμεσα είναι να τους στηρίξουμε στον αγώνα τους για την αυστηρή εφαρμογή των
αποφάσεων του Σ.τ.Ε και να διαμαρτυρηθούμε ώστε ο αγώνας αυτός να δικαιωθεί προτού είναι
πολύ αργά για τα παιδιά μας.Δεν επιτρέπεται να πτοηθούμε επειδή μας αγνοούν συστηματικά
παρόλο που αποτελούμε μια συμπαγή ενότητα Ορθοδόξων πιστών συντριπτικά πλειοψηφούντων στην
χώρα μας που χωρίς εμάς η κυβέρνηση αυτή δεν θα κατάφερνε να εκλεγεί.

Ανώνυμος είπε...


Τα ερωτήματα που θέτει με τόση παρρησία ο Γεν.Γραμ.της Π.Ε.Θ παραείναι εύλογα για να μην
απαντηθούν πειστικά από την ΔΙΣ.Και κάθε πιστός Ορθόδοξος Έλλην που είναι και νομοταγής
πολίτης αναρωτιέται τι ανάγκασε την ΔΙΣ να δηλώσει ικανοποίηση για τα μεταβατικά βιβλία
των Θρησκευτικών αφού θεωρείται σαν δεδομένο που δεν χωράει αμφισβήτηση ότι οι Ιεράρχες
σαν Ποιμενάρχες αγωνιούν για το αύριο των παιδιών,στο ποια θρησκευτική συνείδηση θα ανα-
πτύξουν,αν όχι εκείνη των γονέων τους.Και γιατί η σύνοδος δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για
το κατα πόσον τα βιβλία είναι πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε ;Και γιατί δεν κά-
λεσε την Π.Ε.Θ που με άλλους φορείς αγωνίστηκαν σθεναρά τα τελευταία χρόνια και ακύρωσαν
τα βιβλία-φακέλλους της περασμένης κυβέρνησης,γιατί δεν την κάλεσαν ώστε μαζί της να δη-
λώσουν την ακαταλληλότητα των βιβλίων,ή να ζητήσουν περισσότερο χρόνο να τα ελέγξουν πριν
προβούν σε έγκριση τους που εγκυμονεί τον κίνδυνο τα μεταβατικά βιβλία να γίνουν τελικά
εκείνα που μόνιμα θα διδάσκονται;

Ανώνυμος είπε...


Βιβλία μέσα στο πνεύμα της νέας εποχής , του Οικουμενισμού και της άνευ όρων αγαπολογίας. Και βέβαια υπερ του ασταμάτητου ισλαμικού παράνομου εποικισμού της Χώρας με τον μανδύα της 'προσφυγιάς" , εξακολουθούν να προπαγανδίζουν οι συγγραφείς των μεταβατικών βιβλίων.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)